NB II

Az NB I kapujában a Szpari

Rengeteg nehéz hónap van a másodosztályú bajnoki címre pályázó együttes mögött.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nyolc ponttal vezeti az NB II-t a Nyíregyháza Spartacus a Dunaújváros előtt, míg a harmadik helyezett Siófok 12, a negyedik Gyirmót 14 ponttal marad el az elsőtől. Hat forduló van hátra a bajnokságból, ahonnan az első két helyezett kvalifikálja magát az első osztályba, így Lucsánszky Tamás együttese akár már ezen a hétvégén biztosíthatja élvonalbeli tagságát.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a Nyíregyháza elmúlt idényeit elevenítjük fel, megnézzük, milyen nehézségeken keresztül vezetett az út az NB I kapujáig.

Bizonytalan hónapok

A Szpari 2010-ben búcsúzott az első osztálytól, és bár célként jelölte meg a vezetés az azonnali visszajutást, végül csak a harmadik helyen zárt a 2010–2011-es bajnokságban. Nem volt könnyű dolga a Bajzát Péter fémjelezte együttesnek, hiszen olyan riválisokkal kellett felvennie a versenyt, mint a feljutó Diósgyőr, a második helyen záró Mezőkövesd, illetve a szebb napjait élő Vác.

A sikertelen szezont még keservesebb hónapok követték: 2011 nyarán, 23 év után kiszállt a nyíregyházi labdarúgásból Sziky Gyula, a csapat többségi tulajdonosa. A nyári alapozást nagy bizonytalanságok közepette kezdte meg a jelentősen átalakuló keret. A helyzet megoldására a Vasas akkori főtulajdonosa, a Híd Akvizíciós Zrt. szerepvállalása jelentett volna megoldást, ám rövidesen kiderült, a Szpari–Vasas házasság sem húzta ki a gödörből a csapatot: ősszel már elmaradt bérekről, játékos-sztrájkról szóltak a hírek a kiesőzónában tanyázó klubnál.

Januárban aztán Gálhidi György, a csapat nyáron kinevezett vezetőedzője is távozott, és nem sokkal később a Híd Zrt. vezérigazgatója, Faragó Attila is jelezte, már semmi köze a cégnek a Nyíregyházához. A vezetőedzői posztra Németh Károly érkezett, aki Brekk János szakmai igazgató mellett látta el a teendőket. Az ismét bizonytalan helyzetbe sodródott csapat végül a hetedik helyen zárta az NB II Keleti csoportját, és ismét egy kérdésekkel teli nyárnak nézett elébe.

Megvan a tulajdonos, de a csapatnak nem ment

2012 júniusában fontos bejelentést tett az önkormányzat: kiderült, Révész Bálint lett a többségi tulajdonos, és a város is nagyobb mértékben áll a csapat mellé. Ismét felcsillant a remény a nyíregyházi foci felemelkedésére, ám az ősz nem ezt mutatta: 15 meccséből hatot nyert meg az együttes, négyet döntetlenre hozott, míg ötször kikapott. A gyenge szereplésnek egy újabb jelentős átalakítás lett a hozama: több meghatározó játékos mellett Németh Károly vezetőedzőt is elküldték. Természetesen a kikerülő játékosokat pótolni kellett, melyet rutinos, NB I-es labdarúgókkal oldott meg a vezetőség: érkezett a többi között a klub korábbi játékosa, Bajzát Péter, valamint Bodnár László és Bárányos Zsolt is.

A nagy átalakítás azonban nem hozta meg az áttörést, így 2013 márciusában Brekk János is elköszönt a csapat kispadjától. Nagy neveket dobott be a kalapba a vezetőség az új edző személyében – Détári Lajos és Supka Attila neve is felmerült a hírek szerint –, ám végül a Budaörs szakvezetőjét, Lucsánszky Tamást ültette le a kispadra. Az új edző sem rázta fel túlságosan a feljutásról álmodozó csapatot: hét győzelem és öt vereség volt Lucsánszky tavaszi mérlege, így végül az ötödik helyen zárt az együttes.

Beérett a munka

A nem túl fényes tavasz ellenére Lucsánszky Tamás felé megmaradt a bizalom. Továbbra is ő irányította a felkészülést, míg szakmai igazgatóként Sándor István tért vissza a klubhoz a nyár elején. Nem egy télen igazolt labdarúgónak megköszönték a féléves munkáját, így ismét több helyen kicserélődött a keret. Ez az átalakítás azonban már bevált: a Nyíregyháza a nyári felkészülést követően nyolc győzelemmel kezdte az összevont NB II-t, és a téli szünetre is megőrzött három pontot az előnyéből.

A tavaszi rajt is hasonlóan jóra sikeredett: ötből öttel kezdett a Lucsánszky-csapat, és bár legutóbbi három bajnokiján csupán két pontot gyűjtött, így is nagyon közel áll az NB I-es szereplés kiharcolásához.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik