NB II

Visszavonultatták Várady Béla mezét

Az ünnepségen az angyalföldiek és a magyar válogatott öregfiúk-csapata játszott gálamérkőzést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Visszavonultatta legendás labdarúgója, a januárban elhunyt Várady Béla 11-es számú mezét a Vasas; a szombati ünnepségen az angyalföldiek és a magyar válogatott öregfiúk-csapata játszott gálamérkőzést.

A bekeretezett mezt Raduly József, a Vasas legendás alakja, tiszteletbeli elnöke, Markovits László, a klub elnöke, Jákó János, a Vasas elnökségi tagja és Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezetője közösen helyezték el az Illovszky Stadionban. Végleges helyét a kormány támogatásával megvalósuló új létesítményben kapja majd meg.

Várady Béla 1953. április 12één született a Borsod megyei Gömörszőlősön, pályafutását Putnokon kezdte, majd 18 évesen került a Vasashoz, amelyben rövid megszakítással 1985-ig játszott, s 338 mérkőzésen 174 gólt szerzett. A hatalmas erejű lövéseiről ismert csatár az angyalföldi csapattal az 1976–1977-es idényben bajnoki címet nyert, 36 találattal gólkirály lett, egyben az európai Ezüstcipőt is kiérdemelte.

A magyar labdarúgás történetének egyik leggólerősebb balszélsője a nemzeti együttesben 13-szor talált a hálóba. Az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon szerepelt válogatottal a második helyen végzett. Az 1978-as világbajnokságra kijutott csapatnak is tagja volt, de sérülése miatt egyetlen mérkőzésen sem szerepelt.

Várady Béla kétszeres MNK-győztes (1973, 1981). 2011-ben megkapta a Vasas örökös bajnoka címet, 2012-ben pedig róla nevezték el a Putnok VSE Sportközpontját.

Április 12-én ünnepelte volna 61. születésnapját, ebből az apropóból barátságos mérkőzést játszott egymással az egykori magyar válogatott játékosokból álló öregfiúk-csapat, valamint a Vasas öregfiúk együttese. A kezdőrúgást Várady Béla unokája, Tamás végezte el. A kezdés előtt másik unokája, Vivien hangüzenetben köszönte meg a Vasas SC-nek, a Vasas FC-nek, az MLSZ-nek és a résztvevő egykori kiváló labdarúgóknak, hogy nagypapájuk emlékét megtisztelték jelenlétükkel, illetve megszervezték ezt a meccset.

A nyolcadik percben Birinyi kapott balról egy kihagyhatatlan passzt, amit higgadtan a jobb alsó sarokba gurított (1-0). A csapatok folyamatosan cserélgetek. A huszadik percben Orosz Ferenc kapott kitűnő labdát a Vasas kapujától hat méterre, és laposan a hálóba lőtt (1-1).

A második félidő kezdőrúgását is Várady Béla unokája végezte el, a mindössze négyéves Máté. A 46. percben a válogatott megszerezte a vezetést Rósa Dénes góljával (2-1), a harmadik találta pedig Szabó József nevéhez fűződött (3-1). Az eredmény a későbbiekben nem változott – tudósított a Vasas FC honlapja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik