Hírek

Elhunyt Várady Béla

Csütörtök reggel, életének 61. évében távozott a Vasas egykori legendás játékosa.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtök reggel tragikus hirtelenséggel meghalt Várady Béla. A fájó hírről Genzwein Ferenc, a Vasas örökös tagja, az elhunyt egyik legközelebbi barátja tájékoztatta Markovits László klubelnököt.

1953. április 12–én született a Borsod megyei Gömörszőlősön, Előbb a Putnoki Bányász, majd az Ózdi Kohász játékosa volt. Tizennyolc évesen került a Vasashoz, amelyben rövid megszakítással 1985-ig játszott. A hetvenes években ő volt az angyalföldiek első számú csatára, 338 bajnoki mérkőzésen 174 gólt rúgott. A kapusok és a sorfalba álló védők valósággal rettegtek iszonyatos erejű szabadrúgásaitól.

1983 és 1985 között a francia Tours csapatában futballozott, majd visszatért Angyalföldre, de hamarosan a Váci Izzóhoz került. Pályafutása levezető részében az osztrák UFC Pama, illetve itthon, a harmadik vonalban a Magyar Kábel futballistája volt.

Várady Béla neve egybeforrt a Vasas labdarúgásával. Az élete volt a klub, még ősszel is rendszeres látogatója volt az Illovszky-stadionnak, szinte sosem hiányzott a bajnoki mérkőzésekről.

Több, mint egy évtizeden át volt a Vasas játékosa, 332 bajnoki mérkőzésen 174 gólt lőtt a magyar élvonalban. A géppuskalábú csatár az 1976–1977-es idényben a Vasas bajnoki címe mellett az európai ezüstcipőt is megkapta. Hétszer nyert Magyar Kupát, egyszer Közép-Európa kupát, 1972-ben pedig tagja volt az olimpiai ezüstérmes magyar válogatottnak. 1974-ben tagja volt az utánpótlás Európa-bajnoki aranyat nyerő magyar együttesnek. Kiutazott az 1978-as argentínai világbajnokságra, de ott sérülése miatt nem tudott pályára lépni.

2011-ben a Vasas örökös bajnoka lett, 2012. augusztus 25-én róla nevezték el a putnoki sportközpontot.

Az elmúlt két évben a Rangadó.hu szakértőjeként rendszeresen segítette meglátásaival honlapunkat.

Várady Bélát az egész Vasas-család gyászolja, a Vasas SC, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti.

Temetéséről később intézkedik a család és a klub.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik