NB I

Elhunyt Akeem Adams

A Ferencváros egykori védőjét infarktus, lábamputáció, agyvérzés, és több műtét után, 22 éves korában érte a halál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A CnewsLive Facebook-oldalának beszámolója szerint elhunyt a Ferencváros kómában fekvő trinidadi védője, Akeem Adams. A hírt több más trinidadi forrás is megerősítette.

A 22 éves védő állapota a hétvégén fordult válságosra, amikor agyvérzést kapott. A trinidadi futballista nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában szívinfarktust kapott. Az egykori kilencszeres válogatott játékos ezt követően több műtéten is átesett, majd műszívre kapcsolták. Októberben a közvetlen életveszély elhárítása érdekében amputálni kellett a bal lábát.

Szelid Zsolt, a Ferencváros orvosi stábjának tagja még októberben elmondta, hogy Adams szívrohama nagyon súlyos volt, gyakorlatilag majdnem az egész bal kamrára kiterjedő infarktust kapott, ezért szorult a speciális műszívkezelésre. Az orvos akkor hozzátette, a futballistának harminc-negyven százalék esélye van arra, hogy sikeresen elhagyhassa a kórházat.

Ezt követően – október 8-án – a közvetlen életveszély elhárítása miatt amputálni kellett Adams bal lábát. A végtagizomzat elhalása a szívinfarktus és keringés-összeomlás szövődményeként alakult ki. Néhány nappal később a futballistát fokozatosan levették a lélegeztetőgépről, felébresztették, kommunikált a családjával és az orvosokkal is.

Szelid Zsolt később elmondta, amennyiben lett volna tudomásuk arról, hogy Adams édesapja fiatalon agyvérzésben hunyt el, az UEFA által előírtakon felül más vizsgálatokat is végeztek volna rajta, mert egyértelmű, hogy a családjában genetikai halmozódás áll fenn. Közölte: az agyvérzés ugyanolyan érrendszeri katasztrófa, mint az infarktus, csak a test más részében, ugyanakkor a szűrővizsgálatoknak nem céljuk, hogy kárt okozzanak egy-egy játékosban, márpedig egy szív CT – amellyel felfedezhető lett volna a gond – sugarazást jelent, amit 22 éveseknél nem végeznek el.

Az egészsége novemberben jelentősen javult, és az orvosok meglehetősen biztosak voltak abban, hogy a szervezete elég erős lesz, hogy még karácsony előtt elvégezzék rajta a szívátültetést. Ez végül nem valósult meg.

December 26-án Adams beszélt a trinidadi barátaival, rokonaival, és jó hangulatban volt. Az orvosok február 4-re tűzték ki a szívtranszplantációt, de két nappal később kómába esett. Eddig keményen harcolt, de ezzel az agyvérzéssel komoly veszélybe került az élete, melyet sajnos már az orvosok és a család imái sem tudtak megmenteni.

Akeem Adams 2008-ban, 16 éves korában mutatkozott be a trinidadi élvonalban, és ugyanebben az évben hazája felnőtt válogatottjában is debütált. A remek fizikai adottságú labdarúgó pályára lépett az U17-es világbajnokságon, valamint az U20-as vébén is.

A sajtóértesüléseket hétfő délután a klub az MTI érdeklődésére megerősítette.

Olvasói sztorik