NB II

Nem hagyta el a süllyedő hajót

Supka Attila a sorozatos kudarcok közepette felajánlotta a lemondását, végül mégis maradt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Sopron a másodosztály középmezőnyében, a kilencedik helyen tölti a téli szünetet. Három szakaszra lehet bontani az SVSE őszi szereplését: az első három fordulóban hét, a következő hét meccsen nulla, az utolsó hat találkozón pedig 14 pontot szerzett a csapat, amely a tizedik forduló után a kiesést jelentő utolsó előtti helyen állt.

Supka Attila vezetőedző a klub honlapjának meghallgatható értékelésében elmondta: mindenki úgy gondolta, hogy a szezon elején mutatott minőségi és eredményes futballjuk hosszabb ideig kitart.

– Kezdem azzal, hogy az idekerülésemnél nagyon kevés idő volt arra, hogy minőségi játékosokat tudjunk igazolni. Ennek megfelelően jó néhányan maradtak a tavalyi csapatból, és melléjük tudtunk igazolni néhány játékost, akik igazolták, hogy jó döntés volt részünkről, hogy idekerültek – mondta Supka Attila. – A felkészülés szerintem nagyon jól sikerült. A játékosok partnerek voltak abban a munkában, amit elterveztünk, és ennek az eredménye meg is lett az első három fordulóban. Minőségi és eredményes futballt tudtunk játszani. Mindenki arra számított, hogy nagyon jó széria lesz a csapat mögött, ennek megvoltak az előjelei. Aztán sajnos következett egy olyan időszak, ami mégsem sikeres időszakként kerül be a történelmünkbe.

Szeptember eleje és október közepe között zsinórban hét bajnoki mérkőzést vesztettek a soproniak, ezért a vezetőedző felajánlotta a lemondását, végül mégis a csapat élén maradt.

– Abban az időben voltak problémák, amikor a csapatban volt egy kis villongás, és egyes emberek nem jó irányba vitték a társaságot. Nem segítették az együttes teljesítményét és munkáját, és ezt nagy nehezen meg kellett oldani. Voltak olyan időszakok, amikor azon is gondolkodtunk, hogy esetleg mi, a szakmai vezetők és az edzői stáb is hibás lehet. Ha jól emlékszem, a Zalaegerszeg elleni mérkőzés előtt felajánlottuk, hogy közös megegyezéssel bontsunk szerződést, de abban maradtunk, hogy folytatjuk a közös munkát.

A rossz szereplés időszakában két rutinos játékosnak, Bali Péternek és Bognár Zsoltnak távoznia kellett Sopronból, mert őket kiáltották ki bűnbaknak. Értékelésében Supka Attila erről is szót ejtett.

– Elég sok olyan dolog volt a köztudatban két játékos elküldéséről, amiről úgy érzem fontos, hogy tudjon mindenki. Utólag jó döntés volt mindkét játékostól megválni, és ezt az eredmény is bizonyítja. Azt is tudni kell, hogy a rossz eredmények idején volt közös beszélgetés a csapattal és az ügyvezetéssel, megpróbáltuk a csapategységet és a kohéziót előtérbe helyezni, és ebben lett volna nagy szerepe Bognár Zsoltnak, aki egy nappal a beszélgetés után úgy döntött, hogy a saját csapata Magyar Kupa-mérkőzésére nem jön el. Ekkor döntöttem úgy, hogy váltani kell. Sajnálatos volt, hogy nem csak ő, de egy másik fiatal játékos is benne volt ebben az akcióban. Akkor úgy döntöttünk, hogy elsősorban pénzbüntetés lesz a részükre. Egy idő után úgy ítéltem meg, hogy ez nem volt jó döntés, ezért megváltunk tőle. Bali Péter esete teljesen más volt. Ott többszöri beszélgetés után kiderült, hogy a játékost nem fogadja el a közösség, és nem tudtuk úgy játszatni, ahogy kéne, ezért neki is megköszöntük a munkáját.

A vereségsorozat sem tarthat örökké, az SVSE számára október végén, Tatabányán tört meg az átok. A soproniak közös beszélgetéseken tudatosították a játékosokban, hogy a szakmai stáb marad és tovább dolgozik, a klubon és a csapaton belül megvan mindenkinek a feladata.

– Ezt tisztáztuk, hogy tiszta fejjel, mindenki a feladatára koncentrálva, eredményesen tudjon szerepelni az utolsó hat mérkőzésen, amiből négy győzelem és két döntetlen volt. Ez mutatja, hogy ebben a csapatban azért több volt azon a hét mérkőzésen is, amikor gyenge teljesítményt nyújtottunk.

Supka szerint az utolsó hat őszi meccsen megalapozták, hogy nyugodt felkészülést tudjanak elvégezni télen.

– Bízunk benne, hogy azokra a pozíciókra, amikre szeretnénk igazolni, megtaláljuk a minőségi játékosokat. Elsősorban nem a létszámon, hanem a minőségen szeretnénk változtatni az év folyamán, olyan emberekkel, akik tudnak nekünk segíteni, és eredményesebbek tudunk lenni. Bízom benne, hogy az egységesség, ami az utolsó mérkőzéseken és a bajnokság elején jellemezte a csapatot, az meglesz a felkészülési szakaszban is, és akkor szép tavasz elé nézünk – mondta Supka Attila.

Olvasói sztorik