NB II

Nem jó az iksz!

Rangadó
Rangadó

2012. 05. 14. 16:55

A listavezető Egert sem tisztelik: Tóth Bálint szerint nincs legyőzhetetlen csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tóth Bálint korábban dolgozott Siófokon, a Vasasnál, Pápán, Budakalászon, Budafokon és Pesterzsébeten is. 62 évesen újabb nehéz, sokak szerint megoldhatatlan feladatot vállalt, a gyulai Grosics Akadémia fiataljai után immár a Szeged 2011 felnőtt csapatát edzi. A távolság csupán száz kilométer, de a különbség óriási, hiszen az utánpótlás nevelése, képzése alkotótevékenység, a csongrádi megyeszékhely együttesének NB II-ben tartásához viszont csoda kell! Az újonc számára nehezen indult a szezon, de aztán jöttek az egyre jobb eredmények, Kolozsvári János vezetőedzőnek mégis távoznia kellett. A helyette szerződtetett Futó Tamás irányításával azonban csak egyszer, az első tavaszi bajnokin, február végén győztek a szegediek, majd jött hat nyeretlen találkozó, és a kiesőhely…

Ekkor pedig újabb edzőcserére került sor, Tóth Bálint vette át az irányítást, de többen új vélekedtek, reménytelen az utolsóelőtti helyre csúszott együttes helyzete. De láss csodát: egy döntetlen és négy győzelem (Cegléd, Balmazújváros, Vecsés, Vác) után ismét a vonalon felülre kerültek a csongrádiak! A Rangadó.hu érdeklődésére a mester hangsúlyozta, nem csak az edzők felelősek a rossz szereplésért, ezért nem hajlandó egyedül elvinni a balhét.

– A közelmúltban azt nyilatkozta, hogy nem varázspálcás edző. Mégis, mi a siker receptje?
– Nehéz erre választ adni egy-egy félmondat erejéig. Ez összetett dolog. Nagyon egyszerű lenne meggyógyítani a beteget, ha csak egy gyógymódot, vagy egyfajta módszert ismernénk. Több megoldás van, ahogyan ebben az esetben is. Hogy mi történt? Már nem vagyok húsz éves, és a futballban töltött éveim során tapasztaltam, hogy akik mentálisan, fejben nincsenek rendben, azok nem lehetnek sikeresek. Én vagyok a harmadik edző, aki bement hozzájuk az öltözőbe a jelenlegi szezonban. Próbáltam úgy megközelíteni, hogy nem mentesítettem a felelősség alól őket, hiszen nem csak az edzők a felelősek a rossz szereplésért, hanem a játékosok is. Nem én viszem el a balhét, ezt próbáltam őszintén tisztázni velük.

– Abból sem csinált titkot, hogy eleinte nem is akarta átvenni a csapat irányítását?
– Elméletileg nem akartam idejönni edzőnek, mert a gyulai Grosics Akadémián nagyon sok dolgom volt és van. Igen ám, de a főnökeim ugyanazok, akik Szegeden, és megkértek, legyek szíves, vállaljam el a csapatot, mert akiket felkértek, azok nemet mondtak. Világosan látom, hogy a felmenőrendszer miatt az akadémia jövője, besorolása, elbírálása is múlhat az NB II-es tagság megtartásán. Mindezt őszintén elmondtam a játékosoknak, akik nagyra nyitották a szemüket. Tudtukra adtam, hogy nincs más választási lehetőségük, csak azt csinálni, amit én mondok!

– Különben mi lesz?
– Ha észreveszem, hogy valaki nem akar bennmaradni, azt félreteszem. De ők is szeretnének elkerülni erről a helyről. Éjszaka kimaradunk? Sportszerűtlenül élünk? Ezt felejtsük el! Kevés ilyen hely van Magyarországon: a fizetés soha egyetlen percet nem késik, a hétvégi jó eredmény után járó prémium pedig hétfő reggel már a számlájukon van. Tehát a vezetőség tisztességes, s ezt nagyon fontosnak tartom. Az edzőnek ne kelljen azzal foglalkoznia, hogy csúszik a pénz, mert akkor hiteltelenné válik. A játékosoknak egy szavuk nem lehet, nem tartottak vissza pénzt, soha nem mondták, hogy majd megkapjátok az egyik felét, ha bennmaradtatok, satöbbi. Ezt ők jó néven veszik.

– Hosszú idő után elkerült a Szeged a kiesőhelyről, de a hátralévő program is rendkívül nehéznek ígérkezik: Eger, REAC, Debrecen.
– A Vác elleni meccs szünetében, miután elmondtam a taktikát, hogy mit kérek tőlük, az egyik játékosom megkérdezte: mester, jó az iksz? Mondom, nem. Kimentünk, és nyertünk. Most harminchárom pontunk van. Szerintem harminchat ponttal nem lehet bennmaradni, de ne legyen igazam! Ha azt mondanám, hogy az Eger-meccs nem érdekes, mert azok ilyenek meg olyanok, akkor jogosan kérdeznék tőlem, hogy eddig miről szólt a szavalás?! Az NB II-ben nincs legyőzhetetlen csapat!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Real Madrid's Cristiano Ronaldo (L) and Luka Modric (R) attend a training session at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, 25 May 2018.The 2018 UEFA Champions League Cup final football match between Real Madrid and Liverpool FC will held on May 26 at the Olimpiyskiy Stadium. (Photo by Ahmad Mora/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.