NB I

Hóhelyzet – itt az MLSZ hivatalos álláspontja

Nem vitás, nehézséget jelent a hétvégi bajnoki meccsek megrendezése...

Kapcsolódó cikkek

Az időjárást is le kell győznie a csapatoknak – a hideg miatt mindenki erőfeszítésre kényszerül a hétvégi bajnokik megszervezése érdekében – írja az mlsz.hu. A játékosoktól, a szervezőktől, a játékvezetőktől, a sajtótól és a szurkolóktól is átlagon felüli erőfeszítést kívánnak a jelenlegi körülmények. Ahol ez az erőfeszítés sem elég, ott egyéni elbírálás alapján kell meghozni a racionális döntést a mérkőzés elhalasztásáról.

Nehéz helyzetben van a versenyigazgatóság is, amely jelen helyzetben nyilvánvalóan nem tud minden szempontból helyes döntést hozni. A több száz pálya szélsőségesen eltérő állapota miatt nem lehet egységesen eljárni, az időjárás az utolsó 24 órában is sokszor kiszámíthatatlan, ráadásul a versenynaptár is túlzsúfolt a bajnokságok végéig.

Már a múlt héten is nehéz feladat elé állította a mérkőzéseket szervező klubokat a roppant kemény téli időjárás, a havazás, a fagypont alatti hőmérséklet. A kialakult nehéz helyzetben az MLSZ Versenyigazgatósága az időjárási viszonyok nyomon követése mellett két hete folyamatosan írásos és fényképes tájékoztatást kér a pályák állapotáról, annak érdekében, hogy sportszerű döntés születhessen. A jelentésekből kiderült, az ország minden területén elismerésre méltóan, nagy energiákat fordítottak a csapatok a körülmények javítására, nem volt példátlan, hogy futballisták is részt vettek a játékterek takarításában.

Pakson ilyen volt a helyzet pár napja Fotó: Paksi FC

A most hétvégi NB I-es bajnoki mérkőzések esetében hatból négy helyszín rendelkezik pályafűtéssel, a kispesti Bozsik Stadionban és az újpesti Szusza Ferenc Stadionban pedig – a két sportszervezet tájékoztatása szerint – mindent megtesznek, hogy játékra alkalmas állapotba kerüljön a gyepszőnyeg szombatra. Ezért az MLSZ versenybizottsága, nem tartja indokoltnak a teljes forduló elhalasztását, amellyel azt is kimondaná, nem lenne mérkőzés ott sem, ahol esetleg alkalmasak a körülmények és a pálya minősége is a játékra.

Mivel az időjárás kiszámíthatatlansága, a területi eltérések miatt nem reális egységes, mindenki számára végrehajtható döntést hozni, ezért ahol a pálya nem rendelkezik pályafűtéssel, és esélytelen a játékra alkalmassá tétel, ott a két együttes közösen kérelmezheti a versenyigazgatóságtól a hétvégi bajnoki későbbi időpontra történő halasztását.

Olvasói sztorik