NB I

Csökken a játékvezetés presztízse

Rangadó
Rangadó

2015. 09. 01. 19:18

A keddi ülésen foglalkoztak a válogatott következő két tétmérkőzésével, és áttekintették a hazai játékvezetés helyzetét is.

Kapcsolódó cikkek

Az MLSZ elnöksége keddi ülésén foglalkozott a magyar válogatott következő két Európa-bajnoki selejtezőivel. A csoport éllovasával és második helyezettjével találkozik a következő napokban csapatunk: pénteken Romániát fogadja, hétfőn pedig Észak-Írország otthonában lép pályára. A két összecsapást követően – kiemelkedő teljesítmény esetén – jelentősen növekedhet a magyar válogatott esélye az Európa-bajnoki kvalifikációra.

A csapat előtt megfogalmazott cél változatlanul a versenyben maradás a 2016-os franciaországi Európa-bajnoki részvételéért.

A magyar társadalom részéről hatalmas összefogás, támogatás és bizalom tapasztalható a válogatott irányába. Ennek része, hogy mintegy százezer ember kívánt jegyet vásárolni a Románia elleni találkozóra a hónap elején. A szövetség által indított Veletek az ország! kampány éppen ezt a közhangulatot, egy ország, nemzet támogatását kívánta megörökíteni azzal a céllal, hogy a találkozóra jegyet nem szerző szurkolók biztatása is eljusson a magyar válogatott tagjaihoz.

Ezzel együtt nem lesz egyszerű feladata a csapatot egy hónapja átvevő Bernd Storck megbízott szövetségi kapitánynak, hiszen a korábbi kulcsjátékosok közül több futballista szerepeltetése kérdéses (Gera Zoltán eltiltását tölti az első meccsen, Juhász Roland sérüléssel bajlódik, Szalai Ádám és Stieber Zoltán játékát mellőzi klubcsapata), és ebben a helyzetben kell folytatni a Dárdai Pál által megkezdett sikeres szereplést. A testület tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar válogatottat a sorozatban korábban sújtó UEFA fegyelmi büntetések miatt szurkolói rendbontás esetén az MLSZ zárt kapus büntetést kaphat a következő, Feröer-szigetek elleni tétmeccsre.

A játékvezetésről

A magyar labdarúgó-játékvezetés jelenéről, illetve elmúlt öt évéről számolt be részletesen Puhl Sándor, a Játékvezető Bizottság alelnöke. Ami talán a legfontosabb, a bíráskodás nemzetközi megítélése ezen időszakban is kedvező volt, a magyar éljátékvezetők rendszeresen kaptak meghívót a legrangosabb nemzetközi tornákra. Az OTP Bank Ligában két éve bevezetett profi státusz óta érezhetően kevesebb az országos szintű felháborodást kiváltó tévedés. A növekvő, több részletre kiterjedő ellenőrzési rendszer mellett is javult az élvonalban dolgozó játékvezetők átlagosztályzata, az alapvonali asszisztenseknek köszönhetően pedig a tizenhatosokon belüli, kapu előtti események jobban megítélhetőek, az ottani szabálytalanságok hatékonyabban előzhetőek meg.

Ezzel együtt elgondolkodtató, hogy a játékvezetői tanfolyamok jelentkezőinek száma enyhén, de fokozatosan csökken, amely a magyar játékvezetők presztízsvesztesége mellett a labdarúgó-társadalom egyéb szereplőinek felelősségét is felveti.

Az elnökség továbbra is azon az állásponton van, hogy a javuló infrastrukturális és szakmai feltételrendszert kihasználva csak akkor javulhat a labdarúgás általános színvonala, ha a futballban dolgozók között jelentősen nő a személyes felelősségérzet és felelősségvállalás, illetve erősödik az együttműködés szándéka. A labdarúgáshoz elengedhetetlenül fontos, legjobb tudásuk szerint működő játékvezetők pedig nem válnak rendszeresen a nyilatkozatok célpontjaivá, a problémák bűnbakjává. A professzionális bajnokságok résztvevőinek felelőssége különösen nagy, hiszen az ő viselkedésük, az általuk mutatott példa hatással van az amatőr hátország hozzáállására is.

Megújulnak a stadionok

Az elnökség áttekintette a labdarúgó stadionokkal kapcsolatos előrehaladási jelentést. A Magyar Labdarúgó Szövetség és Magyarország Kormánya 2013-ban határozott 26 stadion fejlesztéséről a Nemzeti Stadionfejlesztési Program (NSP) keretén belül. A kétéves költségvetési időszakban 26 milliárd forintból megvalósuló projektben az első- és zömében másodosztályú csapatok stadionjainak korszerűsítése megfelelően halad. Több létesítményelem már elkészült (világítás, klubház, lelátó), és a következő időszakban az ország több pontján lesznek tanúi a szurkolók örömteli nyitóünnepségeknek. A beruházások közül kiemelkedik az a négy új, UEFA Elite kategóriájú stadion, amelyeknek kivitelezési előkészítése jelenleg is zajlik Kispesten (Bozsik Stadion), Diósgyőrben, Szombathelyen és Székesfehérvárott. Az így épülő stadionokra is a korábban megfogalmazott elvek igazak, azaz kényelmesek, korszerűek lesznek, ugyanakkor nem luxus körülményeket hivatottak biztosítani. A tervezések során a létesítmények funkcionalitása mellett az egyszerűség és a takarosság is fontos szempontok voltak.

Egyéb támogatásokból, illetve TAO-forrásból jelenleg is zajlik a gyirmóti, a mezőkövesdi és a budapesti Hidegkuti-stadion fejlesztése, amelyeknek átadása szintén nem sokat várat már magára. Szintén határozatot hozott az elnökség arról, hogy a szövetség október 13-ra hívja össze rendkívüli küldöttközgyűlését, amelyet az alapszabály módosítása indokol – írja az MLSZ honlapja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.