NB I

Románozás miatt büntetett az MLSZ

Az Újpestnek milliós nagyságrendű összeget kell fizetnie a trágár szurkolói miatt.

Kapcsolódó cikkek

Az MLSZ fegyelmi bizottsága szeptember 1-jei ülésén az alábbi határozatokat hozta:

Az OTP Bank Liga hetedik fordulója után az bizottság több klubot is kénytelen volt jelentős összegű pénzbüntetéssel sújtani szurkolóinak megbotránkoztató magatartása miatt. Továbbra is kizárólag azon szabályszegésekért szabnak ki büntetést, amelyeket az UEFA is büntet a nemzetközi mérkőzéseken, és a lehető legszigorúbban fellép az olyan kirívó szabálysértésekkel szemben, mint amilyenek egy másik nemzet ellen irányuló trágár megnyilvánulások.

A Diósgyőr–Újpest bajnoki mérkőzésen a vendégszektorból több alkalommal, ismétlődően Romániát trágár kifejezésekkel becsmérlő rigmusok hangzottak el, a futballmérkőzésen nem tolerálható megnyilvánuláshoz több alkalommal a hazai szurkolók egy része is csatlakozott. Az újpesti szektorból a mérkőzés közben több alkalommal is hallhatóak voltak egyéb súlyosan megbotránkoztató, trágár kifejezések. A Diósgyőr és az Újpest vonatkozásában is súlyosító körülmény volt, és a súlyos pénzbüntetést indokolja, hogy a két klub visszaesőnek minősül. A DVTK esetében súlyosító körülmény volt, hogy a hazai klub nem minden esetben tett intézkedést a trágár rigmusok beszüntetése érdekében.

A Videoton–Debrecen bajnoki mérkőzésen – egyéb megbotránkoztató rigmusok mellett – ugyancsak mindkét szurkolótábor trágár kifejezésekkel illette Romániát. A bizottság a Fehérvár FC Kft. sportszervezet vonatkozásában súlyosító körülményként vette figyelembe vette, hogy visszaesőnek minősül, de enyhítő körülményként értékelte, hogy a hazai és a vendég szurkolók fenti megnyilvánulásai alkalmával minden esetben intézkedést tett, amikor hangosbemondón keresztül sportszerű szurkolásra hívta fel a szurkolók figyelmét.

Ugyancsak más nemzetet becsmérlő rigmusokért kapott büntetést a Bp. Honvéd. A bizottság enyhítő körülményként értékelte, hogy a Honvéd – Puskás Akadémia találkozón a hazai sportszervezet azonnal intézkedett, felhívta a szurkolók figyelmét a sportszerű szurkolásra.

OTP Bank Liga

A Videoton–Debrecen mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t, mint visszaesőt, szurkolói részéről tapasztalt becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásért 400 ezer forint, a DVSC-t szurkolóinak másokat megbotránkoztató és becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

A Vasas–MTK mérkőzéssel kapcsolatban a Vasast, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató (az ellenfél egyik játékosának szidalmazása) magatartásáért 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

A Diósgyőr–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Diósgyőrt, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató (az ellenfél, más sportszervezet és a játékvezető szidalmazása) és más nemzetet becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért 600 ezer forint, az Újpestet, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató (más sportszervezet szidalmazása) és becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért 1 300 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

A Honvéd–Puskás mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot, szurkolóinak másokat megbotránkoztató és becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért 350 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

NB II

Dlusztus András (Vác) 1, Hegedűs Csaba (Vác) 1, Alekszandar Jovetics (Sopron) 1, Gulyás Máté (Szigetszentmiklós) 1, Lengyel Dániel (Gyirmót)1, Racskó Roland (Csákvár) 1 és Farkas Norbert (Siófok) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Horváth Ferenc vezetőedző (Szigetszentmiklós) és Márkus Tibor sportszakember (Budaörs) a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1-1 soron következő NB II-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

NB III

Nagy Péter (Kazincbarcika) 1, Madarász János (Putnok) 1, Fehér Balázs (Putnok) 1, Szilágyi Norbert (Hódmezővásárhely), mert amikor a labda nem volt számára megjátszható közelségben könyökkel megütötte ellenfelét 4, Lászik Milán (Békéscsaba) 1, Domanyik Szilárd (Mosonmagyaróvár) 1, Kinczel Ervin (Cigánd) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Sütő Szilárd vezetőedző (Diósgyőr II), mert a játékvezető ítéletei ellen ellen sértő módon tiltakozott a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2, Koszta Péter vezetőedző (Putnok) a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1 soron következő NB III-as bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A Putnok–Kazincbarcika mérkőzéssel kapcsolatban a Putnokot, rendezési hiányosság és a rend nem megfelelő biztosításáért a soron következő hazai NB III-as bajnoki mérkőzésén 1 szövetségi ellenőr fogadására és eljárási költségei viselésére, a Kazincbarcikát szurkolóinak pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért, valamint másokat megbotránkoztató (az ellenfél szidalmazása) magatartásáért, továbbá politikai üzenetet tartalmazó szöveg skandálásáért 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

Teremlabdarúgás

Tyukász Péter (Haladás) 1, Horváth Norbert (Dunaújváros) 1, Boromisza Gábor (Veszprém), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben két kézzel mellbe ütötte ellenfelét 4, Szőke Ádám (Göcsej) 1, Szabó Péter (Berettyóújfalu) 1 soron következő felnőtt futsal bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Olvasói sztorik