NB I

Bernard Casoni: alig 25 százalék

Az elmúlt évek Videoton-edzőit igencsak alulmúlta a szerdán távozó francia szakember.

Kapcsolódó cikkek

Honlapunk is beszámolt róla, hogy tíz tétmeccs után távozott a Videoton éléről a francia Bernard Casoni. A nyáron érkezett szakemberrel pocsék rajtot vett a bajnoki címvédő: a Szuperkupát a Fradi ellen elbukta, majd a Bajnokok Ligája-selejtezőben előbb nagy nehezen legyőzte a walesi The New Saints csapatát, majd kiesett a BATE Boriszov ellen, közben pedig a bajnokságban is mindössze egyetlen sikert tudott felmutatni a négy vereség mellett.

A két győzelem, két döntetlen és hat vereség után érett az edzőváltás, főleg azt követően, hogy Burcsa Győző klubigazgató is távozott.

A francia szakember példátlanul rossz bemutatkozást produkált a székesfehérvári kispadon. Elődjével, a nem éppen illedelmesen elküldött, „általános vagy középiskolai tanárnak jó, de egyetemi oktatónak már kevés” Joan Carrillo Milannal szemben például hatalmas a kontraszt: míg utóbbi szakemberrel százszázalékos volt a Videoton az első tíz tétmeccsén, addig Casonival ez a mutató alig 27 százalék – ha a szerzett pontokat nézzük.

A tavalyi látványos, hatékony futballt bemutató Videotonnak nyoma sincs, ez persze köszönhető annak is, hogy a többi között a csapat gólkirálya, Nikolics Nemanja is távozott a nyáron. Carrillo menesztésének ez is volt az egyik oka, hiszen a klubvezetés szerint a távozó játékosok helyére nem tudta beépíteni az újakat, a csapat fejlődése megállt, amivel kárt okozott a klubnak – Burcsa szerint.

Carrillo előtt José Gomes volt a Vidi edzője, és ő sem vallott szégyent az első meccseken: gólerős játékkal, hét bajnoki sikerrel, egy döntetlennel és egy vereséggel, illetve egy kupavereséggel kezdett a Videoton edzőjeként. Ez 73 százalékos eredmény, ami megegyezik a csapat történetének első bajnok edzője, Mezey György 2009-es debütálásával – utóbbi trénerrel 6-1-2 volt a mutató a bajnokságban, míg a kupában egy győzelemmel lett teljes az első tíz mérkőzés.

Mezey és Gomes között is volt egy gyengébben rajtoló tréner a Vidi élén. A szintén bajnokként menesztett magyar szakembert ugyanis az a Paulo Sousa váltotta, aki ugyan Szuperkupa-győzelemmel debütált a kispadon, ám később a BL-ben már nem tudott maradandót alkotni, és a bajnokságban is két-két győzelemmel, illetve vereséggel nyitott egy döntetlen mellett (közben a csapat egy kupameccsét megnyerte). Sousa 53 százalékos rajtja az elmúlt évek egyik leggyengébb kezdése volt a Vidi kispadján, de a később Európa Liga-főtáblát kiharcoló tréner bemutatkozását az idei szakvezető alul tudta múlni.

Olvasói sztorik