NB I

A Vidi továbbjutása a Puskás sikere

A miniszterelnök úgy véli, sokat köszönhet a magyar bajnok a felcsúti akadémiának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Videoton továbbjutása a Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) eddigi legnagyobb sikere is egyben Orbán Viktor miniszterelnök, az utánpótlás-nevelő intézet alapítója szerint.

Orbán a PFLA honlapjánpénteken megjelent interjúban ezt a véleményét azzal támasztotta alá, hogy a walesi The New Saints elleni párharc mindkét fehérvári gólját az a Gyurcsó Ádám szerezte, aki az akadémiáról indulva jutott el a Videoton felnőttcsapatába, valamint a válogatottba is.

– Aztán van egy Szolnokink, Nagy Zsoltunk, Kleinheislerünk, Sallaink, Zsótérunk, és hamarosan kiemelkedően tehetséges évfolyamok lépnek felnőttkorba. Futószalagon jönnek ki az ígéretes fiatalok – jelentette ki a miniszterelnök, aki arra a felvetésre, hogy a fehérváriak mutatott játéka alapján sokakban felmerültek kételyek, azt mondta: egy kupában egyetlen cél létezik, a továbbjutás.

– A kupameccsek mutatnak rá leginkább, mennyire mellékesek a magyar focinyelvezet visszatérő kliséi: „igazságos”, „megérdemelt”. Ez a meccs másnapján mind mellékes. A történelemben az áll, NSZK–Magyarország: három-kettő, a világbajnok Németország. A meccs egy csata, amit csak akkor és csak ott lehet megnyerni. És abban a pillanatban, amikor lefújják a meccset, neked kell felül lenned. Azok a nemzetek sikeresek, amelyek ezt megértik – fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy máris itt van az újabb feladat: túl kell jutni a fehérorosz bajnokon, a BATE Boriszovon.

– Komoly meló. Egy éve a Debrecennek nem sikerült. Nekünk most meg kell oldani a feladatot –szögezte le.

A Puskás Akadémiával kapcsolatban elmondta, hatalmas kihívást jelent az NB I-es együttes számára, hogy 12 csapatosra szűkült az első osztály.

– Ez számunkra jelenti a legnagyobb kihívást. Az eddigi kedves, kisfiús mosolygással már nem lehet boldogulni. Vagy átalakulunk, teljes értékű felnőtt csapattá válunk, ahol nem mentség, hogy mi csak egy akadémia vagyunk, ahol felvesszük a harcot a férfiak könyörtelen világával, vagy kipottyanunk, s akkor jobb kiesés helyett inkább visszalépnünk.

A miniszterelnök a pozitívumokat sorolva leszögezte, örül annak, hogy Robert Jarni személyében egy korábbi Real Madrid-játékos ül a felcsúti kispadon – mint mondta, ez egy Puskás Akadémia esetében érthető -, és örül annak, hogy a PFLA profi csapatának edzői stábjában kiváló utánpótlás-szakemberek is dolgoznak.

– Örülök az elszántságnak, amit az edzéseken látok. Örülök annak a könyörtelen fizikai terhelésnek, amely emlékeztet a nyolcvanas évek Mezey-féle szakmai munkára. Örülök az MLSZ magyar és fiatal játékosokat támogató döntésének. Örülök annak, amit az U20-as csapatnál láttam a világbajnokságon. És persze örülök, hogy a válogatott ismét férficsapat benyomását kelti – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor elégedett-e, így reagált: „Viccel? Európa legjobb futballakadémiája szeretnénk lenni…”

Olvasói sztorik