NB I

A Békéscsaba ellen kiszakad a debreceni gólzsák?

A Loki a négy mesternégyeséből kettőt is a rivális ellen jegyzett; húsz éve nem nyertek derbit a lilák.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hosszú idő elteltével ismét Békéscsaba–Debrecen rangadót rendeznek az élvonalban. A két együttes tíz évvel ezelőtt találkozott egymással legutóbb az NB I-ben, azóta csupán barátságos meccseken, valamint a Ligakupában csaphattak össze.

A csabaiaknak nem lehet szép emlékük a legutóbbi bajnokiról: a Debrecen otthonából pont nélkül, 5-1-es vereséggel térhettek haza, és a szezon végén – a 15 levont pontnak is köszönhetően – sereghajtóként búcsúztak az élvonaltól. Az a találkozó dupla ünnep volt a hazaiaknak: egyrészt ötöt számoltak a nagy riválisra, másrészt a három pont még közelebb vitte a csapatot a történelmi első bajnoki címhez. A gólszerzők sora parádés: debreceni részről Dombi Tibor, Kolakovics, Bogdanovics és Sitku Illés voltak eredményesek, Udvari öngóljával kiegészülve, míg a Békéscsaba második félidei szépítő találatát Grúz Tamás jegyezte.

Húsz éve nyeretlenül

Már egy döntetlennel is hosszú szériát törhetne meg Zoran Szpisljak együttese: a legutóbbi hat bajnokit kivétel nélkül a DVSC nyerte. 1998 tavaszáról egy hazai döntetlen (1-1) jelenti a legutóbbi pontot a csabaiaknak, amelyet megelőzően 8-0-ra, 4-0-ra, illetve 3-0-ra kaptak ki. A legutóbbi lila-fehér győzelemhez sokat kell visszalapozni a történelemkönyvekben: az 1993–1994-es szezonban Debrecenből hozta el a kettő pontot (0-2) – akkor még ennyi járt a győzelemért – a szezon végén történelmi sikerként harmadik helyen záró, így UEFA Kupa-indulást kiharcoló Pásztor-csapat.

A Békéscsaba ellen kiszakad a gólzsák

A DVSC honlapjának összeállításábólkiderül, a klub legendás gólvágóinak többsége a keleti derbire szívta fel magát. Összesen négy olyan játékost jegyeztek fel az együttes történészei, akik egy meccs alatt négyszer is bevették az ellenfél kapuját. Közülük ketten, Marius Sumudica (a 2002–2003-as szezonban) és Nicolae Ilea (1997–1998) is a Békéscsaba ellen jegyzett ennyi gólt – előbbi mérkőzés 6-1-es, utóbbi 8-0-s sikerrel ért véget, ami egyébként az eddigi legnagyobb különbségű Loki-sikert jelenti a klub történetében.

Mesterhármast is ketten értek el a keleti derbin a DVSC részéről: Zoran Djurisics (1996–1997) egy 4-0-s rangadót, Komlóssy Imre (1945–1946) pedig a többi között egy 6-3-as sikert döntött el.

A Debrecen felé billen a mérleg

A két együttesnek ez lesz a 39. mérkőzése az NB I-ben: eddig 15-öt nyertek a hajdúságiak, tízszer diadalmaskodott a Békéscsaba, míg 13 alkalommal nem bírtak egymással. 77 debreceni gólra 52 érkezett válaszul csabai részről.

Olvasói sztorik