NB I

Bundaügy: „Itt nincs demokrácia!”

Forgács József REAC-elnök csütörtökön délelőtt maratoni hosszúságú tanúvallomást tett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csütörtök reggel folytatódott a REAC-os bundaügy tárgyalássorozata a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az egyik vádlott, Kőhalmi András elmondta, a legutóbbi tárgyalásról munkaügy miatt hiányzott: le kellett raknia ötszáz négyzetméter gyepszőnyeget, különben tönkrement volna, ami körülbelül 1.2 millió forint anyagi kárt jelent. Ezt megelőzően Kenesei Zoltán felvetésére a bíró közölte, hogy nem emberkínzásból tartják itt a vádlottakat – szóval a hangulatra ezúttal sem lehetett panasz.

Mivel Lázár Mátyás közlekedési fennakadások miatt nem érkezett meg időben, a bíró kérte Keneseit, hogy hívja fel vádlott-társát, és miután ez megtörtént, húsz perc szünetet rendelt el, ami fél óránál is hosszabbra nyúlt, tehát a tárgyalás érdemi része csak fél 10 után kezdődhetett.

Derül égből villámcsapás

Elsőként Forgács József, a REAC tulajdonosa kapott szót tanúként. Az ő beidézésének az volt a célja, hogy a bíró általános képet kapjon a rákospalotai klub korabeli működéséről. Elmondta, hogy a vádlottak közül csak Lázár Mátyást nem ismeri személyesen. 1989-ben alakult újjá a REAC, amelynek elnöki tisztségét 1990-től 2014-ig töltötte be, de manapság (papíron) már nincs köze hozzá.

A klubot 11 fős elnökség, illetve a klubigazgató irányította. Az élvonalba 2005-ben jutottak fel, akkor már Kutasi Róbert volt a klubigazgató. Veress Árpád és Bucsik István is a technikai stáb tagja volt. Az elnök elmesélte, hogy számos alkalommal látogatta a csapat edzéseit, edző- és tétmeccseit, sőt a szünetben is sokszor bent volt az öltözőben. A bundabotrány kirobbanása derült égből villámcsapásként érte, és a sajtóból értesült róla. Hiába töri a fejét, a mai napig nem tud gyanús jeleket felidézni a kétezres évek második feléből.

Margitka vitte a pénzt

Azóta sem beszélt a játékosokkal arról, hogy mit csináltak és miért, pedig még ma is feldolgozhatatlan számára, ami történt. A klubnál maradó egy-két vezetővel és játékossal beszélt csupán arról, hogy benne voltak-e a fogadási csalásban. Utólag Aczél Zoltánt és Hevesi Tamást is meghívta, hogy tárgyaljanak a történtekről. A rövid eszmecserék során arra volt kíváncsi, mi várható a folytatásban, vajon lesznek-e még letartóztatások? A konkrét meccsekről nem beszéltek.

A botrány kirobbanása után Kutasi Róbert meglehetősen zavart volt. Forgács beszélt vele a bundaügyről, de csak általánosságban. Többféle szerződést kötöttek a játékosokkal, akik prémiumot is kaptak, jó bajnoki eredmények esetén – a Magyar Kupára és a Ligakupára nem volt felajánlva pluszpénz. A fizetésekkel szinte soha nem késtek, a pénzt az elnök titkárnője, Zolczer Jánosné, Margitka vitte ki a pályára. Ha ő valami miatt akadályoztatva volt, előfordulhatott, hogy Kutasi Róbert osztotta a fizetést, de ez nem volt jellemző. Forgács megbízásából Aczél Zoltán soha nem osztott pénzt.

Nem hamisítottak aláírásokat

A játékosok szerződtetése szakmailag a mindenkori edző és Kutasi dolga volt, de a szerződéskötések előtt Forgács is véleményezte az érkezőket. Havi fizetést érintő, fegyelmezési célú pénzbüntetésekről Aczél nem dönthetett. Kutasi is rendszeresen bejárt az öltözőbe, feladata volt az edzők irányítása is, elvileg beleszólhatott volna a csapat összeállításába, de az elnöknek nincs tudomása róla, hogy ilyesmi valóban előfordult.

Forgács úgy véli, hogy Kutasi mindent megosztott vele, ami a csapat életével volt kapcsolatos. A fogadási csalásokról is beszélgettek, de konkrétan nem vetődött fel a REAC-cal kapcsolatban, hogy bundáznának a játékosok. A tulajdonos leszögezte, hogy az eltelt évek ellenére is emlékszik: Erős Károlynak volt szerződése, amit be kellett nyújtaniuk az MLSZ-hez. Olyasmi nem fordulhatott elő, hogy egy játékos nem írta alá a megállapodását, helyette aláhamisították.

Az ügyész indítványozta, hogy Erős Károly korabeli szerződését vizsgálják meg, de amikor a bíró rákérdezett, hogy van-e értelme ennek, ezt válaszolta: „Lényegében nincsen.”

Nem volt beismerés

Az ügyész ezután egy Nemzeti Sport-interjúból idézett, amely Forgács Józseffel készült a letartóztatások idején. Ebben szerepelt, hogy Nyerges Krisztián és Kovács Balázs bement hozzá, és elnézést kért a történtek miatt. Most az elnök leszögezte, hogy beismerés nem történt a játékosok részéről, de hogy pontosan mi hangzott el, arra már nem emlékszik. Arra sem emlékszik, hogy mennyi volt a játékosok átlagfizetése, sőt nem is akart erre válaszolni, mert szerinte ez nem tartozik a bundaügyhöz. Az elnök ekkor alaposan kijött a sodrából…

A folytatásban elhangzott, hogy Kutasi becsületes, bizalmi embere volt Forgácsnak, ezért nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a klubigazgató zsebre tehette-e az ő tudta nélkül a csapat prémiumát, márpedig ez a vádirat bizonyos pontjai, illetve néhány vádlott védekezése miatt fontos kérdés. Végül elhangzott: Kutasinak nem volt jogköre, hogy visszatartsa, vagy további feltételekhez kösse a prémiumot.

A tanú megsértődött

Ezután Forgács már indulatos, pikírt, hárító válaszokat adott, a bíró pedig asszisztált ehhez, mert Aczél Zoltán ügyvédjének több kérdését is visszadobta, de azért a háborgó klubvezetőt is figyelmeztette: „Hadd jelentkezzek a tárgyalás vezetésére!” – mondta, amikor a beszélgetésfolyam némileg szétcsúszni látszott.

Czeglédy Csaba ezután már hiába próbálkozott gazdasági jellegű kérdésekkel, a bíró rendre utasította, majd közölte vele, hogy: „Itt nincs demokrácia!”

Érdekesség, hogy több időszak is volt az elmúlt egy-két év során, amikor ebben az ügyben hónapok is elteltek tárgyalás nélkül, most viszont a bíró feltűnően siettette a dolgok menetét. Lehet, hogy nem csak szökőévenként kellene tárgyalni…

Saját pénzből fizetett Kutasi

Aczél Zoltán megszólalása következett: észrevételezte, hogy a bíró gyakran példálózik vele. Forgács Józseffel korrekt, normális viszonyban vált el, amikor menesztették. A prémiumosztáshoz semmi köze nem volt. Hangsúlyozta: Kutasi soha nem mondta azt, hogy ő a klub pénzéből ajánl fel prémiumot, ehelyett a magánvagyonából ajánlott fel győzelmi pénzt. Forgács ezt elképzelhetőnek tartja, de konkrétan nem tudott róla.

Aczél elmondta azt is, hogy Kutasi halála után több ember jelenlétében beszélgetett Forgács Józseffel, és a végén közölte vele, hogy szeretné egy kávé mellett, négyszemközt folytatni, de erre azóta sem került sor.

FRISS:

A szünet után Zolczer Jánosné, Margitka tanúmeghallgatása következett, aki nincs igazán képben a REAC korábbi dolgaival kapcsolatban. Az egyik vádlott, Horváth Gábor megjegyezte, hogy a fizetést szinte mindig Margitkától, a prémiumot pedig a felajánlótól, Kutasi Róberttől kapták.

Amikor ismét Forgács József kapott szót, elmondta, hogy Kutasi Róbert elkötelezett volt a REAC sikerei iránt, és egzisztenciálisan megengedhette magát, hogy a saját pénzéből adjon prémiumot a játékosoknak.

Trapp Zoltán, korábbi bundaügyi főnyomozó tanúvallomásáról ide kattintva olvashatnak!

Olvasói sztorik