NB I

Bundaügy: Margitka nem is Margitka

Kiderült, hogy a REAC egykori játékosa, Sallai Balázs vallomására alapozzák a vádat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hétfő reggel folytatódott a REAC-os bundaügy tárgyalássorozata a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ezúttal majdnem minden vádlott jelen volt, Kőhalmi András munkahelyi elfoglaltság miatt, Pusztai Olivér pedig bírói engedéllyel hiányzott.

A mai napon Sallai Balázs harmadrendű vádlott volt soron. Azt mondta, nem tesz vallomást, hanem a nyomozati szakaszban tett vallomását tartja fenn, ezért a bíró felidézte, hogyan nyilatkozott korábban.

Ő volt a kapcsolattartó

Eleinte tagadta Horváth Gábor beszervezését, a pénzátadásokat, a manipulációkat és a bundázások szervezését. Azt mondta, Aczél Zoltánt nagyon jó edzőnek tartja, akitől sokat tanult. Nagyon jó szakmai viszonyban voltak, de soha nem jártak együtt szórakozni.

Később a beismerés mellett döntött, és részletesen beszélt róla, hogy Kenesei Zoltánnál lehetett fogadni. Gabala Krisztián kezdeményezett először tapogatózó beszélgetéseket a csalással kapcsolatban, ő kérdezte, hogy hajlandó lenne-e pénzért szándékosan elveszíteni mérkőzéseket. Mivel beleegyezett, később ő tartotta a kapcsolatot Gabalával, Keneseivel és Lázár Mátyással, akik a meccsek előtt mindig közölték, mennyi pénzt ajánlanak és milyen eredményt várnak el cserébe.

Senki nem mondott nemet

Név szerint felsorolta, a rákospalotai csapatból kik vettek részt a manipulációban. Olyan nem volt, akit megpróbált beszervezni, de nem vállalta. Fejenként és meccsenként 2000-2500 eurót kaptak. Volt olyan is, hogy a játékosok keresték meg a megrendelőket egy-egy meccs előtt. Arról nincs tudomása, hogy Kenesei, Lázár és Gabala hol fogadták meg a bundameccseket.

Sallai is megerősítette, hogy Kutasi Róbert klubigazgató (aki 2012-ben öngyilkos lett) is benne volt a REAC-os manipulációban. Arra nem tudott válaszolni, hogy Aczél Zoltánnak bármelyik meccs megbundázásáról volt-e tudomása. Amikor Finnországba került, akkor is beszélt Keneseivel a bundázás lehetőségéről. Beszélt olyan magyar csapatokról is, amelyek rendszeresen bundáztak megrendelésre, de példaként csak az MTK-t említette.

Fenyegették a játékosokat

Az egyik meccsen összeszólalkozott Erős Károllyal, aki azzal vádolta az első félidő során, hogy elcsalja a meccset. A szünetben, az öltözőben folytatódott a balhé, ezért nem is akart visszamenni a pályára, de végül mégis folytatta a játékot, ám kisvártatva lecserélték. A rákospalotai klubnál többször is azzal fenyegették a játékosokat, hogy ha nem nyernek, nem kapják meg a fizetésüket, vagy csak egy részét, de az ő esetében végül mégsem került sor pénzmegvonásra.

Hangsúlyozta, nem ő volt a bundázások szervezője, ő „csak” a megbízóhoz legközelebb álló közvetítő volt a REAC-nál. Elmondta, hogy tudomása szerint Kenesei és Koltai eleinte riválisok voltak a fogadási piacon. Felidézte, hogy az első kihallgatása után este váratlanul megjelent a lakásán Gabala Krisztián, és megkérdezte, hogy elhangzott-e a neve. Erre ő igennel válaszolt, majd elbeszélgettek Gabalával.

Kenesei hazugságokat hallott

A nyomozati szakaszban a kihallgatások a konkrét mérkőzések, telefonhívások, üzenetváltások részletezésével folytatódtak. Leginkább Kenesei Zoltánról, Lázár Mátyásról, Pomper Tiborról beszélt ekkor a vádlott, de szóba került a korábbi REAC- és Vasas-játékos, Koltai Tamás is, aki állítólag az MTK labdarúgóit irányította a bundázásokkal kapcsolatban.

A szembesítés során Cseri Gergő, Kőhalmi András és Varga Zoltán tagadta a manipulációt. A felolvasás után Sallai úgy nyilatkozott, fenntartja a korábban elmondottakat.

Kenesei Zoltán észrevételezte, hogy 2007-ben és 2008-ban még nem is ismerte Sallait, aki – szerinte – hazudott, hiszen soha nem fogadott neki, és nem beszéltek manipulációról. Arra is célzott, hogy Sallai nyomozati kihallgatása során kikényszerítettek rá (vagyis Keneseire) nézve terhelő vallomásokat. Lázár Mátyás leszögezte, hogy soha nem volt semmilyen játékos-találkozó a lakásán, amely a bundázás miatt szerveződött. Horváth Gábor úgy reagált az elhangzottakra, hogy nem osztott pénz és instrukciót a manipulációval kapcsolatban. Vádlott-társa szerint Sallai az igazság hírnökeként állítja be saját magát.

Aczél Zoltán felháborodott

Aczél Zoltán összetákoltnak nevezte a vádat, és beismerte, hogy a vádiratnak nem minden részét olvasta, sőt bizonyos fejezeteit a kukába helyezte. Szerinte Sallai menti az irháját, és néhány ember bemártásával enyhíteni akarja a saját büntetését. Felháborította, hogy egykori játékosa vallomása szerint ő szervezte a találkozót az egyik meccs előtt, amelyen ő biztatta a labdarúgókat a bundázásra. A többiek rövid, tagadó észrevételeket tettek az elhangzottakhoz.

Ezután a bíró Horváth Gábor korábbi vallomásaiból idézett, amelyeket a nemzetközi ügyben tett, majd a REAC korábbi edzője, Nagy Sándor tanúkénti meghallgatása következett. A tréner senkire nem tudott rosszat mondani, mert nagyon jó viszonyban volt (és van) a játékosokkal, nagyon jó hangulat volt a csapatban, az edzéseken és a meccseken kívül is gyakran összejártak. Nagyon jól érezte magát a rákospalotaiaknál, és mivel nagyon tiszteli Kutasi Róbert emlékét, a vele kapcsolatos bírói kérdésekre nem akart válaszolni, de kénytelen volt.

Margitka nem is Margitka, hanem Magdika

Soha nem volt fültanúja az öltözőben annak, hogy bárki bundázásról beszélt volna, teljes meglepetés számára, hogy többen is csaltak, ő nem vett észre soha semmit. A meghallgatás monotóniáját egy megcsörrenő mobiltelefon törte meg, aztán kiderült, hogy Forgács József REAC-tulajdonos titkárnője, az eddig Margitkának gondolt asszonyt a bíró szerint nem is Margitnak hívják… Nagy Sándornak – elmondása szerint – összesen 12 millió forinttal tartoznak korábbi klubjai (a REAC egyébként pont nem), ezért megérti, ha valaki pénzszűkében olyasmire kényszerül, mint a bundázás.

Kutasi korabeli szokásairól faggatták az edzőt, aki nem emlékszik olyasmire, hogy a néhai klubigazgató kiküldött embereket az öltözőből, és csak néhány játékossal beszélgetett. A REAC-nál furcsa világ volt, mert Kutasi mindenbe beleszólt. Arról nem tudott, hogy Aczél Zoltánnak joga vagy feladata lett volna a prémium meghatározása és kiosztása. Pénzt csak Magdika, a titkárnő osztott, barna borítékban.

Urbán szóhoz sem jutott

Ismét Aczél Zoltán következett, aki megint felidézte, hogy Kutasi soha nem buzdított senkit bundázásra, sőt rendszeresen felszólalt ellene. A bíró ellenmondásokat próbált feszegetni, Nagy Sándor erre kijelentette, hogy a hazugságvizsgálót is vállalná, hogy bizonyosodjon, igazat mond.

A rövid ebédszünet után az MTK, a Paks, a Kecskemét, a Szigetszentmiklós és a Dunaújváros korábbi játékosa, Urbán Gábor következett tanúként. A bundázásról csak az újságban olvasott, a vádlottak közül alig ismer valakit. Sallai Balázs régebben azt vallotta róla, hogy a 2009. május 30-án játszott REAC–MTK (0-4) mérkőzés előtt ő is ott volt Lázár Mátyás lakásán, a bundamegbeszélésen, de arra nem emlékszik, hogy bárki bármit ajánlott volna neki a bundázásért. Urbán játszott ezen a találkozón, és gólt is lőtt.

Tanúként jön majd a főnyomozó

Urbán mindezek hallatán szóhoz sem jutott, tagadott, érdemi reakciója nem volt, tehát a beidézésének semmi értelme nem volt. Aczél Zoltán ügyvédje, Czeglédy Csaba indítványozta Trapp Zoltán egykori bundaügyi főnyomozó, valamint Németh Nóra tanúkénti meghallgatását. Utóbbi a kirendelt védő helyettese volt Sallai Balázs nyomozati kihallgatásakor. Az ügyvéd azt kifogásolja, hogy az ügy szempontjából komoly jelentőséggel bír, mi történt a néhány perces gondolkodási idő során – a jegyzőkönyv hiányos. Trapp meghallgatását jóváhagyta a bíró, Némethét nem.

Erős Károly védője, Dányi Szilárd azt indítványozta, hogy vetítsenek le mérkőzéseket, hogy kiderüljön, ügyfele jól játszott, és nem követett el kötelességszegést. A nemzetközi ügyben vádlottként szereplő Gabala Krisztián is érkezni fog tanúként. A hétfői tárgyalás érdemi része ezzel véget ért, mert a szintén tanúként behívott Koltai Tamás nem érkezett meg. A REAC-os ügyben több mint egy hónap múlva, július 9-én lesz a legközelebbi tárgyalás.

Olvasói sztorik