NB I

Kondás Elemér rekorder lett

Az élvonalbeli edzői kar tagjai közül ő irányítja a leghosszabb ideje ugyanazt a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az előző bajnoki évad lezárása után, június legelején már beszélgettünk Kondás Elemérrel arról, hogy az élvonalbeli edzői kar tagjai közül hamarosan ő lesz az, aki a leghosszabb ideje irányítja ugyanazt a csapatot. Miután az MTK-nál elköszöntek Garami Józseftől, a Debrecen trénerének „előléptetése” valóban megtörtént, ennek apropóján pedig ismét elkészítettük azt az összeállítást, amelyben szemügyre vettük, melyik szakvezető mióta dolgozik jelenlegi együttesével.

1. Kondás Elemér – Debrecen

Miután 2011 áprilisában, a Siófok elleni vereség után lemondott a cseh Zdenek Scasny, a debreceni vezetők az erős helyi kötődéssel rendelkező Kondást kérték fel, hogy vezényelje le a tavasz hátralévő részét. Mindez elég jól sikerült, véglegesítették, ő pedig a klub egyik legsikeresebb vezetőedzőjévé vált. Veretlenül nyertek bajnoki címet, tavaly ismét aranyérmesek lettek, és a Magyar Kupában is kétszer végeztek az élen. Egyetlen hiányérzete talán amiatt lehet, mert a komolyabb nemzetközi sikerek egy ideje sajnos elkerülik a Lokit.

2. Nebojsa Vignjevics – Újpest

Ritkaság idehaza, hogy ilyesfajta összeállításban dobogóra kerülhet egy külföldi tréner, de a szerb esetében az előkelő helyezés nem véletlen. Érkezése előtt a lilák egy ideje már csak vegetáltak, a belga edzők nem váltak be. A 2013 októberében szerződtetett Vignjevics azonban némileg gatyába rázta a társaságot, amellyel tavaly tavasszal Magyar Kupát nyert. Bár a bajnokságban továbbra sem képesek a dobogó közelében végezni, az elmúlt idényt például hétmeccses sikersorozattal zárták.

Úgy hírlik, a kupaarany óta némileg elszaladt a ló az edzővel, a nyilatkozatai alapján továbbra is higgadtnak, reálisnak, egyszóval szimpatikusnak tűnik.

3. Thomas Doll – Ferencváros

Összeállításunk bronzérmes pozíciója is egy külföldi szakembert illet. A Hamburg és a Borussia Dortmund korábbi trénere személyében megtalálta ideális vezetőedzőjét a Fradi. 2013 decemberében, a holland Ricardo Moniz távozása után érkezett, és elég hamar elfogadtatta magát a szurkolókkal. Sőt, a riválisok drukkerei is elismerik a munkásságát, ami egy Fradi-edző esetében nem kis dicsőség!

Ő is rászolgált erre, szakmailag és emberileg egyaránt. Az FTC a Magyar Kupa és a Ligakupa megnyerése, illetve az NB I ezüstérmének megszerzése után éppen vasárnap hódította el a Szuperkupát, szóval az eredményekre egyáltalán nem lehet panasz. Ráadásul a zöld-fehérek játéka tavasszal már kimondottan látványos volt, a jövőben „csak” a nemzetközi sikerek kellenek, hogy tökéletessé váljon az összkép.

4. Csertői Aurél – Paks

Több élvonalbeli klubnál dolgozott már korábban Csertői, akit a jó eredmények sem kerültek el. A Haladással újoncként szerzett bronzérem önmagáért beszél, de sokak szerint a Pintér Attila-féle Győri ETO bajnoki aranyérmében is komoly szerepe volt. Pakson a klub eddigi legeredményesebb edzője, Kis Károly távozása után szakmai problémák ütötték fel a fejüket, amelyek természetesen hatással voltak az eredményekre is. Csertői 2014 januárjában történt érkezését követően sínre kerültek a tolnaiak, és bár a játékuk nem valami látványos, ugyanakkor taktikus és eredményes.

4. Szanyó Károly – Vasas

Holtversenyben a negyedik helyen áll az angyalföldiek trénere, aki Jámbor János tulajdonos és Vancsa Miklós ügyvezető visszatérése után némi meglepetésre kapta meg a csapat irányítását 2014 januárjában. A bizalmat maximálisan meghálálta: már a tavasz folyamán stílusosan futballozó együttest rakott össze, első teljes szezonjában pedig bajnok lett az NB II-ben, így hamarosan az élvonalban is bemutatkozhat.

6. Zoran Szpisljak – Békéscsaba

Hosszú ideje kacérkodtak már a feljutással a viharsarkiak, ennek érdekében tavaly júniusban szerződtették a debreceni szakmai stáb egykori tagját, az Újpest korábbi vezetőedzőjét, aki a rá jellemző lendülettel látott munkához, és az első idény végén máris összejött a nagy siker. A szerb tréner az angliai menedzser-modellben hisz, ami a jelek szerint Nagy-Britanniától több ezer kilométerre is remekül alkalmazható.

7. Marco Rossi – Bp. Honvéd

Az olasz edző irányításával 19 év után ismét dobogóra állhatott az NB I-ben a Honvéd. Mindez tavalyelőtt történt, de mivel a folytatásban gyengébb eredményeket produkáltak a kispestiek, a sikeredzőt menesztették. Utódjaként mindenki bukdácsolt a csapattal, ezért Rossi idén februárban visszatért, és végül benntartotta régi-új csapatát.

8. Mészöly Géza – Haladás

Kabaréba, sőt inkább tragikomédiába illő fordulatokat hozott a szombathelyiek számára az elmúlt idény, gondoljunk csak az edzőváltásokra… Végül az Újpest és a Vasas korábbi trénere, a május elején érkező Mészöly Géza tartotta benn a csapatot, jutalma pedig szerződéshosszabbítás lett.

László Csaba (MTK), Robert Jarni (Puskás Akadémia), Bernard Casoni (Videoton) és Bekő Balázs (Diósgyőr) nyáron érkezett új klubjához.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik