NB I

Teret kell engedni a fiataloknak

A HLSZ főtitkára szerint nagyjából száz játékos munkahelyét veszélyeztetheti a létszámcsökkentés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonöt éves lett a Hivatásos Labdarúgók Szervezete, amelynek jubileumi gáláján életműdíjat kapott Szűcs Lajos kapus, az év legjobbja Gera Zoltán lett, az edzők listáján pedig Joan Carrillo végzett az élen. Az érdekvédelmi szövetség főtitkára, Horváth Gábor az MLSZ reformterveiről és a létszámcsökkentésről is beszélt a Digi Sport televízió reggeli műsorában.

– Hogy sikerült a jubileumi gála?
– Ez egy óriási esemény, és nagy jelentőségű dolog volt a HLSZ életében. Sikerült összehívni kétszázötven aktív játékost, valamint majdnem száz vendéget, akik megtisztelték jelenlétükkel a gálát. Ilyen rendezvényre a magyar játékosok életében még nem került sor – mesélte Horváth Gábor.

– A szokásos díjak mellett Szűcs Lajos életműdíjat kapott. Ezt a jövőben is rendszeresen odaadják valakinek?
– Most már huszonharmadik alkalommal adtunk díjakat különböző kategóriákban az év legjobbjainak. Idén a huszonöt évre tekintettel két olyan díjat is alapítottunk, ami korábban nem volt. Az év legjobb tizenegyére is lehetett szavazni, illetve volt ez a bizonyos életműdíj, ami egyáltalán nem lesz rendszeres. Ha valaki kiérdemli, akkor szívesen átadja a HLSZ elnöksége másnak is, de ezt a huszonöt éves alkalmat szerettük volna kitüntetni azzal, hogy aki a szavazásokon eddig a legtöbb díjat kapta, az kapjon egy életműdíjat. Azt gondolom, jó kezekbe került.

– Egyetért a létszámcsökkentéssel, ami kevesebb csapatot, tehát kevesebb hivatásos labdarúgót jelentene?
– Ez mindig probléma, volt már ilyen a HLSZ élete során korábban is. Akkor sokkal rendezetlenebb körülmények között kellett arról dönteni, hogy vajon megéri-e a létszámcsökkenéssel az, hogy a kevesebb rendelkezésre álló pénzt jobb hatékonysággal lehessen elosztani. Akkor is játékosok munkahelyének az elvesztéséről kellett beszélni, és most is hasonló helyzet lehet, de nem tudjuk még, mi lesz a végeredmény. Szerintem nem érdemes előreszaladni, hiszen a licencbizottság döntései is még hátravannak. Ha tizenhatról tizenkettőre csökken az NB I létszáma, akkor az nyolcvan-száz játékos munkahelyét veszélyezteti. Úgy gondolom, ez olyan horderejű kérdés, amiről érdemes lenne egyeztetni, de eddig ez nem történt meg.

– A gálán résztvevő Manchester United-legenda, Andy Cole is egyetértett abban, hogy a légiósok alkalmazását helyes dolog lenne keretek közé szorítani. A HLSZ is támogatná ezt?
– Mindenképpen azt gondolom, hogy nagyobb teret kell engedni a magyar fiatalok fejlődésének. Számtalan játékos bizonyította az idei bajnokságban is, hogy ha lehetőséget kap, akkor tud olyan teljesítményt nyújtani, mint a légiósok. Ha van erre megoldás, akkor a HLSZ minden tekintetben tudja támogatni az ilyen jellegű törekvéseket.

Olvasói sztorik