NB I

Az NB I-ben a bajnoki címért harcolna a Kansas

Németh Krisztiánnak fekszik az a rendszer, amit amerikai klubcsapatában a vezetőedző kitalált.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Május legjobb játékosa lett az észak-amerikai profiligában (MLS) a Sporting Kansas City támadója, Németh Krisztián, aki ott volt a magyar válogatottban, és pályára is lépett Helsinkiben, a finnek elleni győztes Európa-bajnoki selejtezőn. A 26 éves támadó a Digi Sport televízió kedd reggeli műsorában beszélt a kettős feladatról.

– Megszokta már az Egyesült Államokat?
– Úgy érzem, igen. Szerencsére megkönnyítette a dolgomat, hogy jól ment a játék az utóbbi időben, úgyhogy szerintem mondhatom azt, hogy megszoktam – kezdte Németh Krisztián..

– Miért fekszik önnek a tengerentúli stílus?
– Igazából az a rendszer fekszik, amit a vezetőedző használ a csapatnál. Kicsit feljebb védekezünk, egyből visszatámadunk. Ehhez tudtam alkalmazkodni, és úgy néz ki, hogy eddig eredményesen.

– Melyek a legfőbb különbségek az amerikai, és az ön által jól ismert holland bajnokság között?
– Az amerikai talán fizikálisabb, a holland bajnokságban pedig nagyon sok a tehetség, és inkább arra használják a ligát, hogy őket felépítsék és eladják. Itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a fizikális dolgokra, de egyre több olyan játékos érkezik, akik nagyobb kvalitást is képviselnek. A kettő kombinációja elég jól jön ki, ezáltal élvezhető mérkőzések vannak.

– Csapata, a Kansas hányadik lenne a holland élvonalban, illetve a magyar NB I-ben?
– Hollandiában szerintem ott lenne az élmezőnyben, az NB I-ben pedig a bajnoki címért küzdenénk.

– Májusban a hónap játékosának választották, megelőzve például az olasz válogatott Giovincót. A gólok mellett milyen erényeit kedvelik a szurkolók?
– Két különböző poszton is tudtam játszani eddig, a bal szélen és középcsatárként, és talán ez is közrejátszott abban, hogy megkedveltek. A legutóbbi három meccsem nagyon jól sikerült, és talán ez is bennük maradt, így megválasztottak a hónap legjobb játékosának. Nyilván ehhez kellettek a szurkolok, akiknek köszönöm. Hallottam, hogy itthon is nagyon sokan szavaztak, úgyhogy köszönöm nekik is.

– Milyen volt belülről a finnek elleni selejtező?
– Maximálisan végrehajtottuk, amit a szövetségi kapitány elmondott a meccs előtt. Minden úgy zajlott, ahogy szerette volna, és szerencsére a végén jött egy klasszismegoldás Stieber Zoltántól, így megnyertük a mérkőzést. Kicsit feljebb védekeztünk, két csatárral álltunk fel. Az elején volt is néhány helyzetünk, ha azokból egy bemegy, akkor könnyebb lett volna a mérkőzés. Úgy gondolom azonban, hogy így is végig a kezünkben tartottuk a találkozót, szerintem minden adatban felülmúltuk a finneket. A kispadon nyugodt voltam, amikor pedig beálltam, megpróbáltam hozzátenni a játékhoz. mindenki érezte, hogy miénk a mérkőzés, és meg kell nyernünk.

– Ezzel a győzelemmel spekulálhatunk az automatikus kijutást jelentő második hellyel is?
– Pozitívan és megfelelő önbizalommal kell hozzáállnunk a következő meccsekhez. Ki kell mondanunk, hogy a harmadik hely lassan úgy néz ki, meglehet. Ha kicsit merészebb céljaink is vannak, akkor a második hely is reális lehet.

Olvasói sztorik