NB I

A történelem a magyar fociban is ismétli önmagát

Legutóbb 2007-ben fordult elő az NB I-ben, hogy az utolsó forduló döntött a kiesésről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az OTP Bank Liga a finishez érkezett, egy fontos kérdés már hetekkel ezelőtt eldőlt, egy pedig az utolsó fordulóra maradt. Az előző körben biztossá vált, hogy a Lombard Pápa nyártól nem szerepel az NB I-ben, tehát az első búcsúzó már megvan. A szintén kiesést jelentő 15. hely ellen három csapat küzd, a Dunaújváros, a Haladás és a Bp. Honvéd. Ebből a trióból a fővárosiak vannak kedvezőbb pozícióban, hiszen jelenleg 25 ponttal a 13. helyen állnak, és szombaton, hazai pályán a Lombard Pápát fogadják.

A másik kiesőhelyet elfoglaló Dunaújvárosnak a legnehezebb a sorsolása, ugyanis Artner Tamás legénysége a Paks otthonába látogat. A szombathelyiek hazai környezetben harcolhatják ki a bennmaradást. Amennyiben a Haladás legyőzi a Puskás Akadémiát, biztosan bennmarad, több győzelmének köszönhetően. Ha ez nem sikerül, akkor a sorsuk már nem a saját, hanem a Dunaújváros kezében van.

Legutóbb a 2006–2007-es szezonban volt ennyire szoros a végjáték, amikor a csapatok szintén az utolsó körre hagyták a döntést. Akkor a befejezés előtt már biztos volt, hogy a Vác búcsúzik az élvonaltól. A 15. pozícióban a 29. forduló után a Pécs állt, de könnyedén odakerülhetett volna a Győri ETO is, amely ugyancsak 32 ponttal rendelkezett. A REAC sem érezhette magát biztonságban, mivel az addig megszerzett 33 pont könnyedén jelenthetett volna kiesést is.

Az utolsó forduló sorsolása a baranyaiaknak kedvezett leginkább, mert az utolsó Váccal mérkőztek meg. A Győri ETO a Diósgyőrt fogadta, míg a REAC Székesfehérvárra látogatott. A pécsiek nagy meglepetésre csak döntetlent játszottak, ezzel pedig búcsúzniuk kellett az élvonaltól. A győriek nagyon simán, 4-0-ra nyertek, míg a REAC egy ponttal gazdagodott. Ez azt jelenti, ha a Pécs nyer, akkor a REAC csúszott volna vissza a másodosztályba.

A Dunaújvárosnak ez nem jó ómen, hiszen a tendencia szerint amelyik csapat a 15. helyről várta az utolsó fordulót, az kiesik….

Az NB II-ben még húzósabb a helyzet

A másodosztályban a Vasas már a közelmúltban biztosította a feljutást, sőt a bajnoki címet is. Jelenleg úgy tűnik, két csapat kerül fel az élvonalba. Az angyalföldieken kívül a Békéscsaba ünnepelhet, ha legalább annyi pontot szerez vasárnap a kiesőhelyen álló Cegléd ellen, mint a Gyirmót a kiesés ellen küzdő Siófok ellen. Mindkét élcsapat hazai környezetben szerepel.

Ennél is kacifántosabb a kiesés elleni küzdelem. A versenykiírás szerint három klub búcsúzik az NB II-től. Egyikük biztosan a sereghajtó Kaposvár. A Ceglédnek csak akkor lenne esélye, ha komoly gólkülönbséggel győzne Békéscsabán, a Siófok viszont súlyos vereséget szenvedne Gyirmóton, a Csákvár pedig kikapna Ajkán.

A Csákvárnak az iksz is elég lenne idegenben, ha a Siófok legalább két góllal kikapna Gyirmóton, és a Cegléd nem verné agyon a Békéscsabát. A Soroksárnak is kellenének a pontok, mert ha veszít Szolnokon, a Siófok egy döntetlennel, a Csákvár pedig egy sikerrel megelőzheti. Az elmúlt hetekben elképesztő hajrát bemutató Balmazújváros csak akkor búcsúzik, ha nem nyer a Sopron ellen, a mögötte lévők közül viszont a Csákvár, a Siófok és a Soroksár is begyűjti a három pontot.

Szép menet lesz, annyi bizonyos… Az utolsó forduló összes mérkőzése vasárnap 18 órakor kezdődik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik