NB I

Csányi Sándor biztos a kijutásban

Az MLSZ elnöke szerint Dárdai november végéig marad kapitány; fogadni merne a sikerre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hosszú interjút közölt Csányi Sándorral a vs.huoldal. A beszélgetés nagyobb részében a gazdaságról és a politikáról volt szó, de végül a labdarúgást is érintették. Az MLSZ elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja támogatja a szigorú fellépést azokkal szemben, akik visszaélnek a TAO-pénzekkel. A szövetségi kapitányként november 30-ig tevékenykedő Dárdai Pálban annyira bízik, hogy bármilyen összeg dupláját is fel merné tenni a válogatott Európa-bajnoki kijutására.

– A magyar futballba évente több tízmilliárd forint TAO-támogatás ömlik, de ahogy azt MLSZ-elnöki újraválasztásakor mondta, csak tavaly több száz szabálytalanságot tártak fel. Milyen jellegű visszaélések voltak ezek?
– A teljes hazai futballfinanszírozásnak a TAO csak egy része, amely kizárólag az infrastruktúra, az amatőr futball és az utánpótlás támogatására használható fel. Ezeknek a pénzeknek az ellenőrzése csak egy éve került az MLSZ-hez, és az az egyértelmű álláspontom, hogy ahol csalnak, ott visszakérjük a pénzt, ahol pedig kell, ott büntető feljelentést is teszünk. Ez az elmúlt harminc-negyven év óta egy kivételes lehetőség arra, hogy a lepusztult pályákat felújítsuk, a hiányzókat, eltűnteket pótoljuk, vagy hogy stadionokat építsünk. Aki ezt a forrást azzal veszélyezteti, hogy visszaélésekkel hitelteleníti a programot, az megérdemli, hogy a legkeményebben lépjünk fel ellene – mondta Csányi Sándor.

– Tettek már büntető feljelentést?
– Az MLSZ több száz vizsgálatot végzett már, ezek nyomán ahol indokolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézkedik a pénzek visszaköveteléséről. Eközben több esetben is jogászok vizsgálják, hogy lehet-e büntető feljelentést tenni. Ahol egyértelműen visszaélés történt, ott erre sor fog kerülni.

– Utólag elég egyértelműnek látszik, hogy Pintér Attilával a válogatott elvesztegetett egy évet. Igaz, hogy a Győri ETO elnök-tulajdonosa, Tarsoly Csaba lobbizott önnél a Győrrel 2013-ban bajnokságot nyerő edző, Pintér megválasztása érdekében?
– Nem, ez egyáltalán nem igaz, Tarsoly Csabát mi tájékoztattuk arról, hogy meg szeretnénk bízni Pintér Attilát. Az eredmények nem azt igazolták, amit vártunk, igaz, hosszú időt nem is kapott. De az északírek utáni meccs után úgy gondoltuk, hogy nagyon rizikós lenne tovább kísérletezni, ezért váltottunk.

– És jött Dárdai Pál, aki miatt valószínűleg ma sokkal többen nézik a magyar válogatott meccseit, mint eddig. Pontosan milyen szerződést kötöttek vele? Meddig marad? Tényleg visszahívhatja őt a Hertha, ha akarja?
– Nem csak vele, hanem a Herthával hárman írtuk alá a szerződést, aminek az értelmezése körül zajlik egy diskurzus a sajtóban. Az én olvasatom szerint az áll benne, hogy Dárdai Pál november harmincadikáig irányítja a válogatottat.

– És mi történik azután?
– Hogy kiviheti-e a csapatot az Európa-bajnokságra, ha egyáltalán kijutunk, az már a Hertha döntése. De ez érthető is, hiszen elég hosszú, hathetes felkészülési idő várna a válogatottra. Ha pedig nem jutunk ki, akkor számomra teljesen egyértelmű, hogy a Hertha ragaszkodni fog ahhoz, hogy Dárdai száz százalékban a kinti munkájára fókuszáljon. Azzal együtt, hogy nagyon sajnálnám, ha nem maradna a magyar válogatott mellett, de a magyar futballnak legalább akkora szolgálatot tud tenni, ha a Herthával jól szerepel, és ilyen értelemben is viszi most már, ha nem is a magyar labdarúgók, de az edzők jó hírét.

– Ön mennyi pénzt tenne rá, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságra?
– Hát, mondjon egy összeget, és annyit felteszek! Sőt, tudja mit? Felteszem a dupláját!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!