NB I

Megúszhatja az életfogytiglant a korábbi focista

Herczku Szabolcs reménykedhet: a védők felmentést vagy enyhítést kértek másodfokon a Baunok-gyilkosság ügyében.

Kapcsolódó cikkek

Herczku Szabolcs
Három csapatban (Kispest-Honvéd, Szeged, Diósgyőr) egyes források szerint 28, más adatok szerint 73 NB I-es mérkőzésen lépett pályára a kilencvenes évek második felében, majd a másodosztályban játszott.
A 39 éves sportoló megfordult a Kistarcsai VSC-ben, a Gyáli BKSE-ben, a Soroksár SC-ben, a Jászapáti VSE-ben, a Vecsési FC-ben, a Százhalombatta FC-ben, illetve a Vasas SC igazolt teremlabdarúgója volt.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A szolnoki Baunok-házaspár 2011-es meggyilkolásának ügyét tárgyalta másodfokon szerdán a Szegedi Ítélőtábla. A védők felmentést, enyhítést, illetve az elsőfokú eljárás megismétlését kérték.

Az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a vállalkozó és felesége meggyilkolása miatt az újszászi Mészáros Bélát és Mészáros Tibort társtettesként, különös kegyetlenséggel, aljas indokból, több ember és védekezésre képtelen személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki rájuk, azzal, hogy leghamarabb negyven év múlva bocsáthatók feltételesen szabadon.

Az emberölésben bűnsegédként közreműködő Herczku Szabolcsot szintén életfogytiglanra ítélték, de ő legkorábban huszonöt év után szabadulhatna. Az elkövetők bujkálását segítő, valamint az áldozatoktól megszerzett egyik gépkocsit orgazdaként megvásárló további vádlottakat felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélték.

Az elsőfokú ítélet szerint a testvérpár és egykori focista barátjuk 2011-ben egyre súlyosabb anyagi gondokkal küzdött, ezért elhatározták, hogy az általuk vagyonosnak gondolt Baunok Istvántól szereznek pénzt. A három vádlott megfigyelte az áldozatok szokásait, majd november 17-én reggeli készülődés közben rárontottak a hatvanéves férfira és egy évvel idősebb feleségére.

A vádlottak hatvanmillió forintot követeltek a házaspártól, előbb interneten majd telefonon próbálták meg átutaltatni az összeget egyikük feleségének számlájára. Amikor rájöttek, hogy a remélt zsákmányt nem tudják megszerezni, úgy döntöttek, hogy eladják Baunokék két autóját. A testvérpár elhatározta, hogy megöli a házaspárt, és ezzel harmadik társuk is tisztában volt. A fivérek előbb az asszonnyal végeztek, majd holttestét férjéhez kötözték, akinek a lábához egy nagy követ erősítettek, majd az áldozatokat bedobták egy tíz méter mély kútba, ahol Baunok István vízbe fulladt.

Lőrinczy György ügyész az ítélőtáblán mondott perbeszédében kifejtette, hogy a vádlottak rendkívüli brutalitással gyilkolták meg áldozataikat. A Mészáros testvérek az eljárás során a megbánás leghalványabb jelét sem mutatták, így végleges elszigetelésükre van szükség, ezért tényleges életfogytiglan kiszabását javasolta.

A harmadrendű vádlottra az elsőfokú bíróság az akkori kötelező előírásnak megfelelően szabott ki életfogytiglant, az Alkotmánybíróság azonban időközben megsemmisítette azt a jogszabályt. Az ügyész szerint ezért – tekintettel a férfi beismerő vallomására és megbánására – enyhébb, a tizenhét és fél éves középmérték körüli büntetés kiszabása is elegendő.

Az első- és a másodrendű vádlott védői a gyilkosságok elkövetését mindvégig tagadó testvérpár felmentését indítványozták, illetve az elsőfokú eljárás megismétlését vagy a büntetés enyhítését kérték. A harmadrendű vádlott védője azt indítványozta, hogy védencét – aki az utolsó szó jogán is bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól – emberrablás miatt marasztalja el a bíróság és enyhítse büntetését. Az ügyben az ítélőtábla április 29-én hirdet határozatot.

Olvasói sztorik