NB I

Tagadja az emberölést a magyar focista

A harmadrendű vádlott azt állítja, nem vett részt a Baunok-házaspár meggyilkolásában.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

A harmadrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Baunok-házaspár meggyilkolásának ügyében indított büntetőper hétfőn a Szolnoki Törvényszéken. Herczku Szabolcs, a Nagytarcsán élő egykori labdarúgó a korábban tett vallomásaival egyezően azt állította, hogy nem vett részt a gyilkosságban, csak a közelben tartózkodott – írja az MTI.

A 37 éves Herczku Szabolcs három élvonalbeli csapatban szerepelt (Kispest-Honvéd, Szeged, Diósgyőr) a kilencvenes évek második felében, majd a másodosztályban játszott. Később megfordult a Kistarcsai VSC-ben, a Gyáli BKSE-ben, a Soroksár SC-ben, a Jászapáti VSE-ben, a Vecsési FC-ben, a Százhalombatta FC-ben, illetve a Vasas SC igazolt teremlabdarúgója volt.

Az ügyészség három férfit vádol azzal, hogy 2011. november 17-én elrabolta és Újszász külterületén megölte a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét. A bűnügy első- és másodrendű vádlottja az újszászi M. Béla és testvére, M. Tibor.

Harmadrendű vádlottként Herczku azt mondta, hogy a bűncselekmény idején anyagi gondjai voltak, mert a vezetésével Nagytarcsán működtetett műfüves labdarúgópálya felújítása sokba került, ráadásul télre sátrat akartak húzni a létesítmény fölé. Beismerte, hogy a két testvér mellett közreműködött a Baunok-házaspár Szolnokról való elrablásában, annak reményében, hogy ő is pénzhez jut. Az Újszász határában elkövetett gyilkosságban azonban állítása szerint nem vett részt, egy gépkocsiban ült a bűncselekmény helyszínének közelében. Úgy fogalmazott, azzal, hogy segített a házaspár elrablásában, „óriási hibát követett el”, egyúttal elnézést kért Baunok István és felesége hozzátartozóitól.

A negyedrendű vádlott, P. Attila nem kívánt vallomást tenni, így korábbi vallomásait olvasták fel. Ezekből a többi között kiderült, segédkezett abban, hogy Baunokék két gépkocsija jóval ár alatt vevőkre találjon.

A vádirat szerint a férfiak anyagi gondjaik megoldását abban látták, hogy az elsőrendű vádlott által ismert és jómódúnak tartott szolnoki vállalkozótól több millió forintot szereznek. Az elkövetők 2011. november 17-én a 60 éves Baunok Istvánt lakóházában keresték fel, és egy riasztópisztollyal megfenyegetve 60 millió forintot követeltek tőle. Miután a sértettnek ennyi készpénze nem volt otthon, az összeget interneten akarták átutaltatni az egyik vádlott feleségének bankszámlájára. Baunok István kiszaladt az épületből, segítségért kiabált, meghiúsítva a pénzszerzésnek ezt a módját. A vádlottak a vállalkozót visszavitték a házba, majd 61 éves feleségével és a házaspár két gépkocsijával együtt Újszász külterületére vitték.

A település határában telefonon többször megpróbálták a pénzösszeget átutaltatni Baunok Istvánnal, de mivel a sértett nem tudta a teljes kódot közölni, a bank visszautasította a tranzakciót. Ekkor a vádlottak úgy döntöttek, hogy a sértettek nem maradhatnak életben, mert azonnal a rendőrséghez fordulnának. Kezüket, lábukat összekötötték, szemüket, szájukat leragasztották, majd egy használaton kívüli kúthoz szállították őket. A kútnál az asszonyt a fején bántalmazták, emiatt a szája vérrel telt meg, a ragasztás miatt nem tudta kiköpni, és vérbelehelés következtében rövid idő alatt meghalt. Testét összekötötték a férjével, majd mindkettőjüket belelökték egy kútba, és ott Baunok István megfulladt.

Az elsőrendű vádlott a tárgyalás első napján nem tett vallomást, így korábbi vallomásait olvasták fel. E szerint M. Béla ismerte Baunok Istvánt, miután korábban többször dolgozott nála kőművesként. A gyilkosság napján nem is találkozott a vállalkozóval, gépkocsijával előbb Martfűre indult, majd Budapesten járt munkát keresni – állította.

A másodrendű vádlott, M. Tibor élt a vallomástétel lehetőségével, és tagadta, hogy anyagi gondjai voltak. Elmondása szerint ő az első- és harmadrendű vádlott viselkedéséből, illetve a sajtóban megjelent hírekből jött később rá, mi is történhetett a Baunok házaspárral. Vallomásából kiderült: attól tartott, hogy az elkövetésnél használt gépkocsi miatt – miután az a nevén volt – ő is bajba keveredhet, így társaival együtt bujkált. A tárgyalás március 25-én folytatódik.

Olvasói sztorik