Hírek

Börtönbe kerül a magyar focista

Életfogytig tartó fegyházat kaptak a szolnoki Baunok-házaspár gyilkosai.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Életfogytig tartó fegyházra ítélte csütörtökön első fokon a Szolnoki Törvényszék azt a három férfit, aki 2011 novemberében elrabolta és Újszász külterületén megölte a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét.

Az ügy első- és másodrendű vádlottja, az újszászi Mészáros Béla és testvére, Mészáros Tibor büntetéséből leghamarabb 40 év múlva bocsátható szabadlábra, míg a harmadrendű vádlott Herczku Szabolcs 25 év múlva szabadulhat. A gyilkosságot a testvérpár társtettesként, a harmadrendű vádlott bűnsegédként követte el.

A 38 éves Herczku Szabolcs három csapatban (Kispest-Honvéd, Szeged, Diósgyőr) egyes források szerint 28, más adatok szerint 73 NB I-es mérkőzésen lépett pályára a kilencvenes évek második felében, majd a másodosztályban játszott. Megfordult a Kistarcsai VSC-ben, a Gyáli BKSE-ben, a Soroksár SC-ben, a Jászapáti VSE-ben, a Vecsési FC-ben, a Százhalombatta FC-ben, illetve a Vasas SC igazolt teremlabdarúgója volt.

A vádlottak – akiket egyenként csaknem kétmillió forint vagyonelkobzásra is ítéltek – az emberölésen kívül rablás, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és kifosztás bűntettét is elkövették.

A Baunok-per további három vádlottja – akik a gyilkosokkal üzleteltek, illetve elrejtőzésükben segédkeztek – közül a negyed- és az ötödrendű próbaidőre felfüggesztett börtönt, a hatodrendű pénzbüntetést kapott.

Pongrácz Zsolt tanácsvezető bíró a döntés rövid indoklásakor elmondta: a Mészáros fivéreket azért nem ítélték tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre, mert büntetlen előéletűek. Herczku Szabolcs esetében a bíróság figyelembe vette, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, és megbánást tanúsított.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott felmentésért fellebbezett. Balázsné Busku Terézia ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a férfiak anyagi gondjaik megoldását attól várták, hogy az egyikük által ismert és jómódúnak tartott szolnoki vállalkozótól több millió forintot szereznek. 2011. november 17-én a hatvanéves Baunok Istvánt lakóházában keresték fel, és egy riasztópisztollyal megfenyegetve 60 millió forintot követeltek tőle.

Miután a sértettnek ennyi készpénze nem volt otthon, az összeget interneten akarták átutaltatni az egyik vádlott feleségének bankszámlájára. Baunok István azonban kiszaladt az épületből, és segítségért kiabált. A vádlottak a vállalkozót visszavitték a házba, majd 61 éves feleségével együtt Újszász külterületére vitték.

A település határában telefonon többször megpróbálták a pénzösszeget átutaltatni Baunok Istvánnal, de mivel a sértett nem tudta közölni a kódot, a bank visszautasította a kért tranzakciót. Ekkor a vádlottak úgy döntöttek, hogy a sértettek nem maradhatnak életben, mert azonnal a rendőrséghez fordulnának. Kezüket, lábukat összekötötték, szemüket, szájukat leragasztották, majd egy használaton kívüli kúthoz vitték őket. A kútnál az asszonyt a fején bántalmazták, és vérbelehelés következtében rövid idő alatt meghalt. Testét összekötötték a férjével, mindkettőjüket belelökték egy kútba, ott Baunok István megfulladt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik