NB I

Focista voltam, bűnöző lettem

A magyar labdarúgók sem angyalok, többen is összeütközésbe kerültek a törvénnyel!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az olimpiai aranyérmes birkózó Farkas Péterből előbb marihuána-termesztő, majd szökevény, a jégkorongkapus Ambrus Attilából pedig a magyar kriminalisztika legismertebb és legnépszerűbb bankrablója, a Viszkis lett.

A közelmúltban több magyar labdarúgó is belekeveredett ilyen-olyan kétes ügyekbe, amelyek többségében már jogerős ítélet is van, úgyhogy körülnéztünk, kik váltak bűnözővé ismert focistáink közül, és mit követtek el? Erről szól a Rangadó.hu legújabb összeállítása, amelyből a bundaügyeket most kihagytunk, különben kilométerhosszú lehetne a listánk, amelyen így is szerepel emberölés, pénzmosás, adócsalás, sikkasztás, csalás, okirat-hamisítás, hamis tanúzásra való felbujtás és erőszakos közösülés kísérlete!

A 37 éves Herczku Szabolcs három élvonalbeli csapatban szerepelt (Kispest-Honvéd, Szeged, Diósgyőr) a kilencvenes évek második felében, majd a másodosztályban játszott. Később megfordult több NB III-as, illetve megyei csapatnál, és a Vasas igazolt teremlabdarúgója volt. Az ő esete a legfrissebb, olyannyira, hogy a szolnoki Baunok-házaspár meggyilkolásának ügyében indított büntetőper még folyamatban van. Ő a harmadrendű vádlott, de azt állítja, nem vett részt a gyilkosságban, csak a közelben tartózkodott. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Összesen 165 alkalommal játszott az MTK színeiben, kétszer nyert bajnoki aranyat, egyszer Magyar Kupát, hat évig Görögországban légióskodott, majd alacsonyabb osztályú magyar együttesekben dolgozott játékos-edzőként a 48 éves Katzenbach Imre. Az APEH feketelistáján is szereplő egykori labdarúgót nagy összegű pénzmosással és adócsalással vádolják, évekkel ezelőtt körözést adtak ki ellene. 2009 tavaszán váratlanul eltűnt, de szeptemberben visszatért, ám két héttel később újfent nyoma veszett. Miután csapot-papot hátrahagyva eltűnt 500 millió forinttal, egyesek azt terjesztették, hogy az alvilág eltette láb alól.

A korábbi labdarúgó egy építőipari cég ügyvezetőjeként maga is részt vett az Eclipse informatikai vállalat állami pályázatokon nyert pénzeinek tisztára mosásában. Az összehangoltan működő bűnszövetkezet tízmilliárd forintot számolt el hamis számlákkal, hárommilliárdos adótartozást hagyva maga mögött. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Bognár Györgyöt, de 2006 januárjában ezt öt év próbaidőre felfüggesztették. A Matáv SC Sopron korábbi edzője és klubigazgatója ma már 51 éves. Szülővárosában, Baján kezdett focizni, majd kilenc évig az MTK játékosa volt. Franciaországban és Belgiumban légióskodott, majd a BVSC-t erősítette. A magyar válogatottban kereken ötvenszer játszott, ott volt az 1986-os világbajnokságon is. Edzőként a BVSC és az MTK után jött Sopron, majd a REAC, a Honvéd, a Felcsút, a III. Kerületi TVE, illetve legutóbb a Bajai LSE, jelenleg pedig a Csákvári TK. Emellett 2007 óta a Sport TV szakkommentátora.

A bíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban és egy rendbeli okirat-hamisításban találta bűnösnek. Büntetésének felfüggesztését legfőképp azzal indokolták, hogy végül kifizette az okozott károkat. A soproniak 2003 júliusában menesztették a klubigazgatói posztról, majd a két fél által kötött részletfizetési megállapodás felrúgása miatt – több mint tízmillió forintos károkozásért – feljelentették. A történteket részben játékszenvedélyével magyarázta. Ezt támasztja alá, hogy 2003 februárja és júliusa között 78-szor regisztrálták az egyik soproni kaszinóban, ahol ezen idő alatt 11,5 millió forintot költött el. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

A 33 éves Balaskó Iván is nagy vándor volt! A Kispest-Honvéd után hét évet töltött az MTK-ban, majd a Dunaferr, a Sopron, a Pécs, a Paks, a REAC, a román Liberty Salonta, a Dunaújváros Pálhalma SE és a Nagybaracska következett. 2011 óta az NB III-as Tápiószecső FC játékosa, ezzel párhuzamosan pedig a megyei harmadosztályban szereplő Zsámbok SE edzője.

2005-ben négy évre felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre, százezer forint pénzbüntetésre, 600 forint okozott kár, 23.182 forint bűnügyi költség és 7000 forint illeték megfizetésére ítélte a Soproni Városi Bíróság. Ittas állapotban vezetéses balesetet okozott, segítségül hívott egy orvost, aki végül vérmintát adott helyette a rendőröknek. Mint elmondta, azért kért segítséget az orvostól, mert pár héttel korábban a csapat akkori edzője, Pintér Attila figyelmeztette: szedje össze magát. Attól félt, ha kiderül az ittas vezetés, meneszti a szigorú edző, azt szerette volna, hogy a klubnál csak magáról a balesetről tudjanak…

Volt még egy bírósági ügye is egy nyári napon, a videotékában megpróbálta megerőszakolni az üzletben dolgozó alkalmazottat. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Menyhárt Ernő hatvan évvel ezelőtt Budapesten született. A Bp. Honvéd után a Rába ETO-ba igazolt. A magyar foci talán utolsó sikeridőszakában, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején válogatott kerettagnak számított. Miután eligazolt Győrből, az első osztályba vezette a DMVSC-t. Debrecenben számos felejthetetlen siker kovácsa volt, az vezetésével nyertek a Vasas ellen 4-1-re, de a Nyilasival felálló Fradit is többször megtréfálták. Pályafutása vége felé Diósgyőrben is megfordult, majd visszatért a Rábához, és Verebes-féle aranykorszak utolsó éveiben egy bajnoki bronzot ő is megcsípett.

Néhány éve azzal került a címlapokra, hogy feleségére késsel támadt, hétszer megszúrta az asszonyt (aki túlélte a támadást), majd önként feladta magát. Kilenc évet kapott, és büntetése letöltése után visszatért a pályára a Győr-Moson-Sopron megyei harmadosztály Soproni-csoportjában szereplő Und község csapatában. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Összeállításunk végéről nem hiányozhat az egykori futballmágnás és stadionépítő, Stadler József. Az akasztói futballpápát 2011-ben négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, valamint 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla, de hosszú kálváriájának ez csak a legutóbbi fejezete. A juhászból lett milliárdos neve azután vált országosan ismertté, hogy a kilencvenes évek közepén saját pénzéből futballstadiont építtetett az akasztói kukoricatábla helyére. A gárda az első osztály középcsapata lett, és évekig ott is ragadt. Csakhogy kiderült: Stadler vállalkozásait kimagaslóan nagy értékű ÁFA-csalásból üzemeltette.

Először 1997-ben emeltek vádat ellene. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-1994-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan ÁFA-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásában végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, kedvezménnyel 2005 januárjában szabadult. Az ügyről bővebben ide kattintva olvashat!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik