NB I

Nem hagyja magát a Debrecen

Gyarmati András szerint a címvédőnek már egy döntetlen sem fér bele, ha dobogóra akar kerülni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Debrecen győzni tudott Kecskeméten, a hazaiak ezzel elveszítették tavaszi veretlenségüket az élvonal 23. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén.

A KTE kezdett határozottabban, ennek eredményeként egy szép támadás végén a fiatal Kitl Miklós a hálóba passzolt. Ezután is a házigazda vezetett veszélyesebb támadásokat, mégis egyenlített a Debrecen: egy szöglet után Bódi kilőtte a felső sarkot. A második félidőben kiegyenlített játék folyt a pályán, de a vendégcsapat újabb gólt szerzett: egy szabálytalanul elvégzett szabadrúgást követő beadásból Jovanovics védhetetlenül fejelt Tujvel kapujába. A szabadrúgást Varga József a játékvezető közeléből úgy végezte el, hogy mozgott a labda. A gól után is maradt a kiegyenlített mezőnyjáték, amelyben a címvédő hajdúságiak meg tudták őrizni előnyüket.

Részletes értékelésében a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője kiemelte, hogy nem a látványos játék, hanem a küzdelem érvényesült a találkozón.

Lényegében a jobb csapat nyert. Kétségkívül jó eredményei voltak eddig a Kecskemétnek, de végül érvényesült a tudáskülönbség – bár azt is mondhatjuk, hogy szerencsés góllal, mert a kapufáról pattant be a labda, de Jovanovics fejese tudatos volt, az pedig benne van a játékban, hogy a labda a kapufáról befelé pattan. Azt gondolom, hogy a Debrecen középpályás-sora lényegesen erősebb – ettől tartott is Bekő Balázs –, tagjai többet tudnak a labdarúgásból. Lényegében ott vesztette el a meccset a KTE, hogy ezeket a játékosokat nem tudta úgy levenni a pályáról, hogy ne tudjanak játszani – kezdte Gyarmati András.

Sok volt az üresjárat

Jovanovics nagyon sokat dolgozott, nagyon sok labdát szerzett. Kétségtelen, hogy ezekben a lehetőségekben benne vannak a hibák is, én is azt mondom, hogy sok volt a hiba, ennél azért képes jobban játszani a Debrecen, a hazaiaktól pedig többet vártam a tavaszi eredményeik alapján. Sok volt az üresjárat, a felpasszolt labdákat nem tudták úgy megtartani. A góljuk előtt Szalai Dániel megoldása kétségtelenül szép volt, de Brkovicsnak el kellett volna rúgnia a labdát. Ilyen hibát – hogy leveszi az ellenfél játékosának – nem szabad elkövetni. A fiatal Kitl Miklós jókor jött, és szépen bepasszolta a sarokba. Küzdős, harcos, de istenigazából nem látványos, hanem brusztolós játék folyt egész idő alatt, sok-sok hibával.

Korábban is többször mondtam, és most is hangsúlyozom, hogy szerintem a DVSC-nek nincs olyan góllövőcsatára, aki hétről-hétre el tudja dönteni a meccseket, és a helyzeteket be tudja rúgni. A Debrecen akkor lenne nagyon erős, ha lenne egy-két – de legalább egy – meghatározó támadója, aki rettegésben tartja egy picit a védelmet. Egy időben Kulcsár Tamás ilyen volt, de némileg ő is visszaesett. Ha a végére fel tudják szívni magukat, és mindenki, minden csapatrész összeszedi magát, akkor van arra esély, hogy a DVSC felkapaszkodjon a dobogóra.

A döntetlen sem fér bele

Nagyon nehéz lesz, mert ha a Fradi is nyer vasárnap, akkor megmarad az ötpontos előnye. Ha valaki betlizik, akkor eldőlhet a kérdés. Ha a DVSC valahol döntetlent játszik, akkor már nem nagyon fog tudni odaérni a dobogóra, viszont ha tudja hozni a meccseit, akkor még lehet esélye. Jövő héten a Paks elleni találkozó is nagyon nehéz lesz, mert Csertői Aurélnak nagyon összeszedett csapata van. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a hazai mérkőzések hozhatók, talán a közönség is segít egy kicsit.

Az ellenfelek jobban odafigyelnek a kulcsjátékosokra, és legyünk őszinték: Kulcsár Tamás istenigazából kinevezett csatár. Ő soha nem volt csatár, gyerekkorától középpályást játszott. Most előbbre rakták, és bizony lehet mondani, hogy sakkba tartotta a védelmet, lendületes és gyors volt, egy az egyben megvert mindenkit, habár nagyon sok ziccert hagyott ki. Ha fejben összeszedettebb lesz, a lehetőségei jobban összejönnek, szerez egy-két gólt, akkor biztosan fel tudja magát szívni. Abban is biztos vagyok, hogy a Debrecen nem fogja hagyni magát, mindenképpen oda akar érni a dobogóra, de ehhez az kell, hogy legyen egy-két gólfelelős, legyen egy-két olyan ember, aki a védelmet sakkban tudja tartani.

Nyomás alatt játszik a Loki

Nagyon szeretem a fiatalokat, akiket mi neveltünk, de például Balogh Norberttől még nem fognak rettegni a védők, viszont ha Kulcsár jó formában lenne és jó teljesítményt nyújtana – ugyanazzal a lendülettel, mint akkoriban, amikor jól ment neki a játék –, akkor bizony megosztaná a védők figyelmét, és könnyebben rúghatna gólt a mellette lévő ember, vagy akár a középpályáról érkezők. Mondom még egyszer: a dobogóra kerüléshez minden meccsüket hozniuk kellene, és nagyon komoly koncentráltságot igényel, hogy ezt végig tudják vinni, és ne hibázzanak. Óriási különbség van aközött, hogy valaki nyomás alatt játszik, illetve ha felszabadultan játszik. És a Debrecen végig nyomás alatt lesz, mert nem is kell vereség, egy döntetlen is elég ahhoz, hogy a Fradi behozhatatlanul ellépjen – mondta végül Gyarmati András.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik