NB I

ETO-ügy: a megoldás még hiányzik

Borkai Zsolt szerint akadna támogató, aki segítené a klubot; a legfontosabb feladat a licenc átmentése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Quaestor-cégcsoportot érintő válság miatt továbbra is bizonytalan az élvonalbeli Győri ETO FC jövője. A városi önkormányzat segítene, és keresi a megoldást. Bár senki sem mondja ki, a városvezetés Tarsoly Csaba nélkül képzeli el a zöld-fehérek jövőjét. A Kisalföldnek nyilatkozó Borkai Zsolt polgármester elmondta: még nem tudják, milyen módon menthetnék át a klublicencet, de az MLSZ-szel karöltve dolgoznak a megoldáson.

– A győri önkormányzat amolyan katalizátorszerepet vállalt az ETO körül kialakult helyzet megoldásában. Sikerült valamiben előrelépni?
– Ha a szponzorokat nézzük, akkor mindenképp. Akadnának támogatók, ám mindaddig, amíg nincsenek átlátható, tiszta viszonyok a klub körül, érthetően ők is óvatosabbak. De egyébként érdeklődnek az ETO első csapatának finanszírozása iránt – kezdte Borkai Zsolt. – A Magyar Labdarúgó Szövetséggel együtt keressük azt a megoldást, amely segítségével a jelenlegi szabályok figyelembevételével a licencet tovább lehetne vinni, ami által a csapat az első-, vagy legrosszabb esetben a másodosztályban szerepelhetne tovább. Ennek a megoldását még nem találtuk meg, de dolgozunk, hogy meglegyen. Ami biztos, ha lesz új tulajdonos, az önkormányzat szorgalmazni fogja, hogy vegye figyelembe a már működő utánpótlásbázist, és lehetőleg a győri fiatalokból egy igazán győri ETO-t építsen a jövőben. Persze, ez még nagyon-nagyon messze van, és bár sok segítséget kaptam az elmúlt időszakban, a megoldás még hiányzik.

– Nemhogy tisztulna, egyre zavarosabb a helyzet a Quaestor körül. Úgy hallani, Tarsoly Csaba ennek ellenére ragaszkodik az ETO-hoz…
– Ha Tarsoly Csaba nem ragaszkodna az ETO-hoz, akkor is gond lenne, hiszen a jelenlegi szabályok szerint nem adható át az élvonalbeli szereplést biztosító licenc más kft-nek. Ennek a jogi hátterét kell megoldanunk a labdarúgó-szövetséggel. Ez a szabály egyébként épp a játékosok védelmében született, de most ez okozza a mi legnagyobb gondunkat. A licencjog nem nálunk van, de nem is Tarsoly Csabánál, hanem annál a kft-nél, ahol az ETO játékosai vannak. Azt pedig nem hiszem, hogy ilyen viszonyok mellett ezt a kft-t bárki megvenné, hiszen ki tudja, mennyi lesz a pénz, ami ahhoz kell, hogy a klub újra megfelelően működjön.

– Korábban azt mondta, el tudja képzelni, hogy az ETO a következő idényben már nem az első ligában játszik. Most viszont sokkal bizakodóbbnak tűnik.
– Nyilván bizakodom, és előtérbe kerülnek újabb gondolatok. A legfontosabb a licencjog rendezése, mert ha ezt sikerülne megoldani, az ETO akár továbbra is az első osztályban szerepelhetne. A létesítmény tekintetében nem lehetne gond, hiszen az a fejlesztési bankhoz kerülhet. Számos példa volt már rá, hogy az önkormányzat, amennyiben utánpótlásképzésben aktívan szerepet vállalt, több évre vagy tulajdonba kapott meg állami ingatlanokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik