NB I

Vágó-ügy: joghézagot találtak

Közölték az edzővel, hogy szó sincs a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől való eltiltásról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottsága október 7-én megállapította, hogy Vágó Attila az NB II-es Szigetszentmiklós vezetőedzőjeként a fegyelmi szabályzat 101. § (1) bekezdésében meghatározott fegyelmi vétséget elkövette, ezért a sportszakmai tevékenységtől 12 hónapra eltiltotta.

A történet már ősszel közismertté vált, a hazai sajtó a szokatlanul komoly büntetés mellett leginkább azért kapta fel az esetet, mert – a szövetség indoklása szerint – kirekesztő, rasszista megnyilvánulás, konkrétan zsidózás történt a Vasas elleni meccsen (Vágó azóta is határozottan állítja, hogy nem mondott ilyesmit az ellenfél játékosának, és másnak sem).

Az ügy a háttérben azóta folytatódott, és most érdekes fejleményekről számolhatunk be. Az edző annak idején érdeklődött, hogy mit takar a sportszakmai tevékenységtől való eltiltás. Nagyjából azt a választ kapta, hogy a sportpályák közelébe sem mehet, de a lényeg, hogy edzést sem tarthat. Vágó ezt kétségbe vonta, és a jelek szerint neki lett igaz, ugyanis a Rangadó.hu birtokába került egy levél, amit az MLSZ főtitkára, Vági Márton írt alá, és azt tartalmazza, hogy az eltiltott sportszakember neve nem szerepelhet a jegyzőkönyvben, tehát nem ülhet le a kispadra a mérkőzéseken, de edzést minden további nélkül tarthat. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha ezt már akkoriban is így gondolta volna a szövetség, Vágót talán nem küldik el Szigetszentmiklósról, és a mai napig lenne munkája, állása, fizetése…

A Videoton, a Szeged, a Sopron, a Cegléd, a Szolnok, a Diósgyőr, a Veszprém, a Békéscsaba és a magyar női válogatott korábbi edzője ezen kívül a sportbírósághoz fordult, amelynek tárgyalása egyelőre azért nem hozott eredményt, mert tagjai a sporttörvényben joghézagot találtak.

A beszámoló szerint a Sport Állandó Választottbírósága február 2-án tartott ülésén az MLSZ által hozott másodfokú határozat elleni felülvizsgálati kérelem tárgyalását felfüggesztette, és jogszabály alkotmányellenességének felülvizsgálata céljából az Alkotmánybírósághoz fordul.

Ennek oka, hogy – az eljáró bírói tanács elnökének tájékoztatása szerint nyilvánvaló elírás miatt – a 2004. évi I. törvénynek (Sporttörvény) a sportszervezetek által hozott határozatokkal szembeni jogorvoslatokra vonatkozó rendelkezése nem biztosítja a bírósági felülvizsgálat kezdeményezésének jogát a sportszakmai tevékenységtől való eltiltó határozatokkal szemben, míg más esetben, sokkal enyhébb sportfegyelmi büntetés esetén – például szóbeli figyelmeztetés, írásbeli megrovás, stb. – a bírósági felülvizsgálat kezdeményezésének joga a törvény által biztosított, így ez a mai napon hatályos jogi szabályozás sértheti az Alaptörvényben biztosított emberi jogokat.

A tárgyalás felfüggesztésére tekintettel az ügy érdemi tárgyalására nem került sor, a tárgyalás az Alkotmánybíróság döntésének függvényében fog folytatódni.

Mindezek alapján megállapítható, hogy az MLSZ jogszerűtlenül hozza meg fegyelmi döntéseit, hiszen bizonyos esetekben nem biztosított a védekezés lehetősége. Az Alkotmánybíróság következő ülésén ez a téma is napirendre kerül, és Vágó Attila csak azután reménykedhet pozitív döntésben a sportbíróság részéről, hogy a fentiekben vázolt joghézag megszűnik. Ilyen szempontból mindenképpen precedensértékűnek tekinthető az edző ügye, aki a Rangadó.hu érdeklődésére csütörtökön elmondta: reméli, hogy hamarosan ismét legálisan dolgozhat.

Persze, az is logikus lépés lenne a szövetség részéről, ha felfüggesztenék az eltiltását, hiszen mostanra bizonyosodott, hogy az általuk alkalmazott törvénnyel valami nem stimmel…

Ha mindez nem lenne elég, ne feledjük, hogy Vágó tavaly december közepén súlyos balesetet szenvedett, amikor egy sírkő rádőlt a kezére a temetőben, és négy ujját levágta.

– Mindent megteszek a gyógyulás érdekében, napi egy alkalom helyett négyszer csinálnom a gyógytornát. Fájdalmaim vannak, ráadásul lehet, hogy újabb operáció előtt áll az egyik ujjam, ha nem javul, de most ez is másodlagos, mert jó lenne, ha ismét dolgozhatnék. Ebben az időszakban mindig edzéseket tartottam, és borzasztó nehéz megélnem, hogy most nem csinálhatom. A mai napig rengetegen érdeklődnek, a korábbi csapataimtól, játékosaimtól, edzőkollégáimtól nagyon pozitív impulzusokat kapok, mostanság ezek tartanak életben – mesélte Vágó Attila.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik