NB I

KÉPEK: ilyen lesz az új Haladás-stadion

Elkészült a szombathelyi létesítmény koncepciójának terve; 2016 végére át akarják adni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombathelyi önkormányzatának közgyűlésén bemutatták a Haladás sportkomplexum koncepció tervét. Ez alapján a stadion lelátói legalább nyolcezer nézőt tudnak majd befogadni.

A csütörtöki közgyűlésen elmondták: legkésőbb 2016 végére átadják az új létesítményt, amelyben lesz a többi között klubmúzeum, büfék, szurkolói bolt, sky-boxok, VIP- és médiaszektor, a csapatoknak bemelegítőterem.

Az UEFA IV-es előírásainak megfelel majd a stadion, ami azt jelenti, hogy minimum nyolcezer férőhelyes, de könnyen lehet, hogy 9-10 ezres befogadóképességű lesz. Emellett ötszáz fős sportcsarnok is épül a stadion mellett.

A sajtótájékoztatón bemutatták a 9,6 milliárd forintos beruházással 2016 végéig felépülő stadion, és multifunkcionális sportkomplexum látványtervét. A közgyűlésen a képviselők kérdezhették a tervezőket.

Vígh László, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az engedélyes tervek másfél hónap múlva, a kiviteli tervek pedig a nyár elejére készülhetnek el; ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot, az év végén adják át a területet a kiválasztott kivitelezőnek, maga az építkezés pedig becsléseik szerint 12-13 hónapot vesz igénybe.

Úgy vélte, az épület nagyon egyedi lesz, a tervezők véleménye szerint jól, megfelelő érzékenységgel illesztették be azt a környezetébe, amely a Rohonci úton lakóövezetben és több más sportlétesítmény – például a városi fedett uszoda – szomszédságában található.

Vígh László hangsúlyozta: az épületben minden olyan sportág helyet kap, amely azt eddig is használta, a koncepció elkészítésébe bevonták a szakosztályok és a szurkolói közösség képviselőit is. A sportkomplexum belsejében két kézilabdapálya méretű területet egyszerre lehet majd használni, az egyikhez egy 500 fős lelátót is építenek – mondta.

Hangsúlyozta: a tömegsport, az utánpótlás képviselői is igénybe vehetik a többfunkciós épületet, amelyben több kondicionáló terem, külön futófolyosó, számos öltöző, kiszolgáló helyiség és raktár is létesül.

A labdarúgó-stadion 9-10 ezer fő befogadására lesz alkalmas, így teljesíti az UEFA IV-es előírásokat. A lelátón elválasztják majd egymástól a szurkológárdák kemény magját és a követelményeknek megfelelően biztonságossá teszik a beléptetést is.

A stadion épülete szintén rendelkezik majd számos kiszolgáló létesítménnyel, orvosi és rehabilitációs részleg, sajtóterem, négy nagy méretű öltöző, bírói öltözők, raktárak és szertárak is megépülnek, a szurkolók kérésére helyet kap benne egy Haladás múzeum, valamint egy bolt is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: bővíteni kívánják a parkolók számát, a játékosokat szállító autóbuszok pedig egy fedett részre érkezhetnek be a stadion játékos-bejárójához.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere impozánsnak nevezte a bemutatott látványtervet, majd a város római eredetére utalva azt mondta, nem véletlen, hogy az egykori stadionok, amfiteátrumok maradványait máig csodálja az utókor.

A sajtótájékoztatón Vígh László szólt még az Illés Akadémia 2,5 milliárd forintos bővítéséről is, amely szintén költségvetési forrásból valósul meg, 2016 végéig. Ez a fejlesztés négy nagyméretű füves, egy világítással és lelátóval is ellátott műfüves pálya kiépítését, valamint 56 kétágyas szobát, tantermeket, tanári szobákat és kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület megépítését tartalmazza.