NB I

KÉPEK: ilyen lesz az új Haladás-stadion

Elkészült a szombathelyi létesítmény koncepciójának terve; 2016 végére át akarják adni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombathelyi önkormányzatának közgyűlésén bemutatták a Haladás sportkomplexum koncepció tervét. Ez alapján a stadion lelátói legalább nyolcezer nézőt tudnak majd befogadni.

A csütörtöki közgyűlésen elmondták: legkésőbb 2016 végére átadják az új létesítményt, amelyben lesz a többi között klubmúzeum, büfék, szurkolói bolt, sky-boxok, VIP- és médiaszektor, a csapatoknak bemelegítőterem.

Az UEFA IV-es előírásainak megfelel majd a stadion, ami azt jelenti, hogy minimum nyolcezer férőhelyes, de könnyen lehet, hogy 9-10 ezres befogadóképességű lesz. Emellett ötszáz fős sportcsarnok is épül a stadion mellett.

A sajtótájékoztatón bemutatták a 9,6 milliárd forintos beruházással 2016 végéig felépülő stadion, és multifunkcionális sportkomplexum látványtervét. A közgyűlésen a képviselők kérdezhették a tervezőket.

Vígh László, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: az engedélyes tervek másfél hónap múlva, a kiviteli tervek pedig a nyár elejére készülhetnek el; ezt követően írják ki a közbeszerzési pályázatot, az év végén adják át a területet a kiválasztott kivitelezőnek, maga az építkezés pedig becsléseik szerint 12-13 hónapot vesz igénybe.

Úgy vélte, az épület nagyon egyedi lesz, a tervezők véleménye szerint jól, megfelelő érzékenységgel illesztették be azt a környezetébe, amely a Rohonci úton lakóövezetben és több más sportlétesítmény – például a városi fedett uszoda – szomszédságában található.

Vígh László hangsúlyozta: az épületben minden olyan sportág helyet kap, amely azt eddig is használta, a koncepció elkészítésébe bevonták a szakosztályok és a szurkolói közösség képviselőit is. A sportkomplexum belsejében két kézilabdapálya méretű területet egyszerre lehet majd használni, az egyikhez egy 500 fős lelátót is építenek – mondta.

Hangsúlyozta: a tömegsport, az utánpótlás képviselői is igénybe vehetik a többfunkciós épületet, amelyben több kondicionáló terem, külön futófolyosó, számos öltöző, kiszolgáló helyiség és raktár is létesül.

A labdarúgó-stadion 9-10 ezer fő befogadására lesz alkalmas, így teljesíti az UEFA IV-es előírásokat. A lelátón elválasztják majd egymástól a szurkológárdák kemény magját és a követelményeknek megfelelően biztonságossá teszik a beléptetést is.

A stadion épülete szintén rendelkezik majd számos kiszolgáló létesítménnyel, orvosi és rehabilitációs részleg, sajtóterem, négy nagy méretű öltöző, bírói öltözők, raktárak és szertárak is megépülnek, a szurkolók kérésére helyet kap benne egy Haladás múzeum, valamint egy bolt is.

A sajtótájékoztatón elhangzott: bővíteni kívánják a parkolók számát, a játékosokat szállító autóbuszok pedig egy fedett részre érkezhetnek be a stadion játékos-bejárójához.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere impozánsnak nevezte a bemutatott látványtervet, majd a város római eredetére utalva azt mondta, nem véletlen, hogy az egykori stadionok, amfiteátrumok maradványait máig csodálja az utókor.

A sajtótájékoztatón Vígh László szólt még az Illés Akadémia 2,5 milliárd forintos bővítéséről is, amely szintén költségvetési forrásból valósul meg, 2016 végéig. Ez a fejlesztés négy nagyméretű füves, egy világítással és lelátóval is ellátott műfüves pálya kiépítését, valamint 56 kétágyas szobát, tantermeket, tanári szobákat és kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épület megépítését tartalmazza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.