NB I

Lesz-e új Haladás-stadion?

Sajtóhírek szerint a szombathelyi és a pécsi aréna is áldozatául eshet a kormányzati zárolásoknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2.9 százalékos GDP-arányos hiánycél – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

A miniszter hangsúlyozta: a zárolás a családokat, a vállalkozásokat nem, csak a kormányzati kiadásokat érinti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint jelentősen érinti viszont a zárolás a Beruházási Alap kiadásait, így a projektek vagy a projektelemek egy részét átütemezik 2015-re.

Ennek eshet áldozatul a Haladás-stadion építése is. Az index.hu mindenesetre megemlíti a leállítandó beruházások között.

Feltételezésük szerint többek között az alábbi projektek állhatnak le, amelyek a Beruházási Alaphoz tartoznak.

– Nemzeti Olimpiai Központ támogatása: 20.3 milliárd forint.

– Kossuth tér rekonstrukciója: 17.4 milliárd forint.

– Fradi-stadion: 8.4 milliárd forint.

– Győr Aréna: 4.9 milliárd forint.

– Szombathelyi sportcélú beruházások: 4.6 milliárd forint.

– Pest megyei bíróságok átépítése: 4.5 milliárd forint.

A beruházások közül persze több már el is készült vagy félkész, úgyhogy kérdés, hogyan lehet úgy elhalasztani a kifizetéseket, hogy a kivitelezők megkapják pénzüket az elvégzett munka után.

A Nyugat.hu megkérdeztea Nemzetgazdasági Minisztériumot, milyen beruházásokat fagyasztanak be, és köztük van-e a szombathelyi stadion. Gyors és rövid válasz érkezett: részletek a Magyar Közlöny hamarosan megjelenő számában.

A lap a Beruházási Alapnak is elküldte kérdéseit, onnan még nem jött válasz.

A vaol.hu kérdésére Illés Károly, az új szombathelyi stadion építésére létrejött önkormányzati cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. vezetője elmondta, érvényes kormánydöntés van arról, hogy Szombathelynek új stadionja lesz, 9.6 milliárd forintos költségvetésből. Nincs tudomása arról, hogy veszélybe került volna az építkezés.

Pécsett sem lesz stadion?

A Pécsi Újság szintén az Index cikkére hivatkozva hozzáteszi, az elhalasztandó fejlesztések között szerepel a PMFC stadionjának fejlesztése is, ami félmilliárd forintból valósulna meg. Szintén nem kerül sor egyelőre a kozármislenyi csapat mérkőzéseinek otthont adó létesítmény 400 millió forintos fejlesztésére sem.

Olvasói sztorik