NB I

A klubhűség ma már ritkaság idehaza

A fiatalok az NB I-re ugródeszkaként tekintenek, ezért kevés klubikon játszik Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt héten Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést a Liverpoollal, hanem Amerika felé veszi az irányt. A vörösöknél valószínűleg még a legpesszimistább szurkolók sem gondolták volna, hogy StevieG valaha is elhagyja szeretett klubját, és nem onnan vonul vissza. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy David Beckham amerikai szerződése óta nagy divat lett, hogy a tengerentúlon, esetleg a Távol-Keleten, vagy az arab világban vezetnek le a világhírű futballisták.

Utóbbira példa a 2006-os aranylabdás sztár, Fabio Cannavaro. A legújabb divat és célállomás India lehet. 2014-ben egyébként is rengeteg olyan labdarúgó akasztotta szögre a stoplist, akiket korábban a szurkolók csillogó szemmel néztek. Névdobálás nélkül egyvalakit emelnénk ki, őt pedig úgy hívják, hogy Ryan Giggs. A legenda szó hallatára mindenkinek a topklubok legjobb játékosai ugranak be először, pedig az élvonal kisebb klubjainál is ugyanúgy ikonnak számít egy-egy játékos.

A Rangadó.hu ezúttal összeveti, hogy a négy topliga – Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország – mellett Magyarországon kik azok az aktív játékosok, akik a mai napig is fontos játékosai klubjuknak, és a visszavonulásuk után akár az adott együttesben legendák is lehetnek.

Sorozatunk ötödik része: OTP Bank Liga

A magyar legendákról több név is beugrik idehaza, de már ők korántsem aktív labdarúgók. Egy ilyen kérdésre a válasz a legtöbb esetben Puskás Ferenc, az Aranycsapat többi tagja, vagy Nyilasi Tibor lenne. A klubhűség ma már ritkaság, és ez Magyarországon sincs másként. Nálunk ez több tényező miatt lehet így, de talán a legfontosabb a bajnokság minősége. Már az akadémiákon edződött játékosok is csak ugródeszkának tekintik az NB I-et, hogy majd később külföldre igazolhassanak. Ez a sztereotípia már régóta él hazánkban, és amíg nem emelkedik az élvonal színvonala, addig ez valószínűleg így is marad. Ebből kifolyólag nagyon kevés aktív klubikon futballozik jelenleg is az OTP Bank Ligában.

Több csoportra lehet osztani őket: vannak, akik már ikonoknak számítanak, és vannak, akik jó úton haladnak efelé. Olyan futballisták is akadnak, akik keretes szerkezetbe foglalták pályafutásukat, tehát elkezdték egy klubnál, és többéves kitérő után végül hazaigazoltak nevelőegyesületükhöz.

Kezdjük a sort a klubikonokkal, hiszen főként róluk szól az összeállításunk. Dombi Tibort egyetlen futballrajongónak sem kell bemutatni. A szélső jelenleg a 41. életévét tapossa, de még mindig aktív játékosa a DVSC második csapatának, sőt Ligakupa-meccseken az idei szezonban is pályára lépett. A korábbi 35-szörös válogatott játékos 1991-ben került a Debrecen felnőtt csapatához, és egyéves németországi (Eintracht Frankfurt), illetve kétéves hollandiai (Utrecht) kitérőjét leszámítva csak a Lokiban futballozott. Szakály Péter lehet az utódja, aki 2008 óta tagja a DVSC-nek. A 28 éves középpályás örökölte meg a kapitányi karszalagot. Az MTK csapatkapitánya, Kanta József is csak kölcsönben hagyta el a fővárosi kék-fehéreket. A harmincéves, saját nevelésű középpályás 2004-ben lett stabil ember a Hungária körúton. Kanta remek idényt produkál az MTK-val, és feltehetőleg még jó néhány idény benne van a lábában. Balajcza Szabolcs 2006 óta őrzi az Újpest hálóját. A tapasztalt kapus még ma is remek formának örvend.

A pécsi születésű Lantos Levente egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy elhagyja szeretett klubját, a PMFC-t, ahol 1998-ban mutatkozott be, és igazi klubikonnak számít. A rutinos védő a harmadosztályú Kozármislenynél folytatja pályafutását. A Honvédnál már öt éve az egyetlen állandó hely a kapusposzt. Kemenes Szabolcs jó irányba halad, hogy klubikon lehessen, és a 28 éves hálóőr valószínűleg még évekig kirobbanthatatlan lesz a kispestiek kapujából, hacsak el nem igazol máshova. Sándor György 2009 óta futballozik a Videotonban, neki is minden lehetősége megvan ahhoz, hogy ikonja legyen a fehérvári klubnak. A Haladás nagyon fiatal csapat, kevés rutinos játékossal. Ha ez a cikk a tavalyi szezonban született volna, akkor Tóth Pétert említettük volna klublegendaként, de több olyan játékost is fel lehetett volna sorolni, aki azzá válhat. Az idei keretből Halmosi Péterre illik rá legjobban ez a jelző. A korábbi 35-szörös válogatott szélső Szombathelyen kezdte karrierjét, majd a Debrecen és az angliai kitérő után tért haza ismét a Haladáshoz 2009-ben. A Paks színeiben futballozó Báló Tamás már 2005 óta a tolnaiakat erősíti, tehát már lehet a klubikon jelzővel illetni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik