NB I

Magyarország: több a hazai játékos

A Paks és az MTK szimpatikus filozófiát vall, ami a magyar foci számára kifizetődő lehet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több nagy kérdés foglalkoztatja manapság a futballvilágot, ezek közül az egyik a légiósok szerepe. Szükség van rájuk? Szabályozzák őket? Ez nem csak Magyarországon kérdés, hanem a többi bajnokságban is, köztük a négy topligában. Voltak olyan törekvések, amelyek a légiósok szerepét korlátozni akarták, sőt ha például az orosz élvonalat vesszük alapul, ott kitétel, hogy legalább öt honi játékosnak szerepelni kell egy csapat kezdő-tizenegyében.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mekkora a légiósok szerepe. Számításba vesszük a jelenlegi szezon utolsó lejátszott fordulóját, illetve a 2013–2014-es és a 2009–2010-es szezon utolsó fordulóit, és kiderítjük, mely együttesekben szerepelnek a legmagasabb, illetve legalacsonyabb számmal hazai játékosok.

Sorozatunk ötödik része: Magyarország

A négy topliga után hazánkat mutatjuk be, a mi országunk labdarúgását, aminek nemzetközi szinten inkább csak múltja van… Az emberek persze bíznak, hisznek, és olykor van egy apró reménysugár, egy-egy sikeresen megvívott válogatott meccs, vagy éppen a Debrecen 2009-es Bajnokok Ligája-szereplése. A légiósok természetesen Magyarországon ugyanúgy jelen vannak, mint máshol, és itt sincsenek szabályok a mérséklésre. Van olyan szakember, aki elveti, de van, aki támogatja, és olyan is akad, akinek szélsőséges a véleménye. Azt viszont leszögezhetjük, hogy a fiatal akadémistákat sokkal bátrabban lehetne a mély vízbe dobni. Korábban több nyilatkozatból is elhangzott, hogy a belgák példáját kellene követnünk…

Az OTP Bank Ligában 16 csapat küzd a bajnoki címért. Ebben az idényben a Videoton kimagaslik a mezőnyből és talán a legnagyobb várományosa a bajnoki címnek. A fehérváriaknál a játékoskeret magyar része is adott. Örömre adhat okot, hogy az átlag hét magyar kezdőjátékos csapatonként az élvonalban. Az ilyen téren legrosszabbul teljesítő csapatok sem közlekedhetnek bekötött szemmel, mivel öt honi játékos így is pályára lépett a 17. fordulóban az NB I-ben. Három ilyen együttes van: a Kecskemét, a Ferencváros és a Lombard Pápa. Pozitívumból is legalább ennyi példa van. Vannak olyan klubok, amelyek kifejezetten erre a sémára építenek. Az MTK-ban tíz magyar labdarúgó kapott lehetőséget, Dragan Vukmir volt az egyetlen légiós, de a rutinos védő már 12 éve hazánkban játszik. A Paksnál a kapus, Molnár Péter papíron nem honi játékos, de jól tudjuk, hogy valójában az, hiszen felvidéki magyar. A Dunaújvárosban pedig mind a 11 játékos magyar nemzetiségű.

Az előző, 2013–2014-es szezonban érdekesen alakult a bajnokság vége, hiszen a harmincadik forduló után pontazonossággal nyert a Debrecen. A bajnokság meglepetéscsapata viszont a Haladás volt. A szombathelyieknél minden játékos magyar volt, nem csak a kezdő-tizenegyben, hanem az egész keretben. Artner Tamás nagyon jól összerakta azt a csapatot, hiszen az előkelő hatodik pozícióban zárt. Azóta pálfordulás történt náluk… Az Újpest nem lehet büszke az előző bajnokságban elért 13. helyére, de arra sem, hogy az utolsó fordulóban mindössze két magyar labdarúgó lépett pályára a kezdőben.

Öt évvel ezelőtt, a 2009–2010-es szezonban is szoros volt a küzdelem. Ezúttal mindössze egy pont döntött a Debrecen javára, a szenvedő fél a Videoton volt; a dobogó harmadik fokára a Győri ETO ért oda. Ezt az eredményt mindössze négy magyar játékossal a kezdőben érte el. A pozitív ellenpélda a Haladás és a Paks, hiszen mindkét együttesben csak magyarokat foglalkoztattak, mind a kezdőcsapatban, mind az egész keretben.

Olvasói sztorik