Nemzetközi foci

A precíz németeknél sincs minden rendben

A Wolfsburgnál csak két, míg a Bayern Münchennél három német játékos kapott szerepet a kezdőben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több nagy kérdés foglalkoztatja manapság a futballvilágot, ezek közül az egyik a légiósok szerepe. Szükség van rájuk? Szabályozzák őket? Ez nem csak Magyarországon kérdés, hanem a többi bajnokságban is, köztük a négy topligában. Voltak olyan törekvések, amelyek a légiósok szerepét korlátozni akarták, sőt ha például az orosz élvonalat vesszük alapul, ott kitétel, hogy legalább öt honi játékosnak szerepelni kell egy csapat kezdő-tizenegyében.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mekkora a légiósok szerepe. Számításba vesszük a jelenlegi szezon utolsó lejátszott fordulóját, illetve a 2013–2014-es és a 2009–2010-es szezon utolsó fordulóit, és kiderítjük, mely együttesekben szerepelnek a legmagasabb, illetve legalacsonyabb számmal hazai játékosok.

Sorozatunk harmadik része: Németország

A németek a precizitásukról híresek és ezt a futballjukban is kamatoztatják. Nagyon jól csinálják ezt is, hiszen a válogatottjuk és a klubcsapataik is maradandót alkottak. Elég, ha csak az idei világbajnokságot vesszük alapul. A Bajnokok Ligájában sem adósak a jó eredményekkel, 2013-ban például a Bayern München egészen a döntőig masírozott, ahol a Borussia Dortmund várta. Két német csapat jutott Európa legrangosabb kupasorozatának fináléjába – ezzel mindenképpen azt sugallják az embereknek, hogy valamit jól csinálnak. Átlagban öt-hat hazai labdarúgó kap szerepet az élvonal csapataiban.

A Bundesligában a többi topbajnokságtól eltérően húsz helyett tizennyolc csapat küzd a bajnoki címért. Az idei szezonban a Bayern München 16 forduló elteltével utcahosszal vezeti a tabellát a második Wolfsburg előtt. Utóbbi mostanában jó teljesítményt nyújt, de ezt nem a német játékosainak köszönheti, hiszen a farkasoknál mindössze két hazai labdarúgó szerepel a kezdőben. Arra a Bayern sem lehet büszke, hogy a kezdőjükben csak Thomas Müller, Manuel Neuer és Mario Götze képviseli a német vonalat… Ellentétben a két évvel ezelőtti bajnok Dortmundnál a német játékosok megvannak, idén csak jó eredmény nem párosul hozzá, de a Borussia volt már sokkal lejjebb is, ahonnan szintén felállt, a Bajnokok Ligájában pedig továbbjutott. A legtöbb honi játékos egyébként az újonc Paderbornban kap lehetőséget kezdőként, szám szerint nyolc.

Az előző, 2013–2014-es szezon utolsó, 34. fordulójában a bajnokság lényegi része már eldőlt, hiszen a Bayern 19 ponttal nyerte a bajnokságot. A Wolfsburg végül az ötödik helyen végzett, ezzel pedig bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Sajnálatos, hogy ezt az eredményt nem a német játékosaiknak köszönhette, hiszen csak három hazai volt a kezdőcsapatban. Ellenpéldának a Freiburgot lehet hozni, amelynek sikerült a biztos bennmaradás, ráadásul hét német játékossal a kezdőben érte el mindezt.

A 2009–2010-es szezonban sem okozott különösebb meglepetést, hogy a Bayern nyerte a pontvadászatot. A bajoroknál hat honi játékos is volt a kezdőcsapatban az utolsó, 34. fordulóban. Öt évvel ezelőtt azonban a Bayern Leverkusenben hét német szerepelt az első tizenegy játékos között, sőt egy bizonyos Toni Kroos is pályára lépett akkor a gyógyszergyáriak színeiben…

Olvasói sztorik