NB I

Nikolics és Dzsudzsák az év legjobbja

A Rangadó.hu szavazásán Dárdai Pál és Remili Mohamed is tarolt; Dibusz Dénes az egyetlen „címvédő”.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mivel az MLSZ-en és a HLSZ-en kívül a sportnapilap, valamint egy-két internetes portál is megrendezi a saját szavazását, természetesen a Rangadó.hu sem maradhatott ki a rangsorok elkészítéséből. A naptári évre vonatkozó szavazásunkat természetesen idén is megrendeztük. Ezúttal is voltak teljesen egyértelmű kategóriák, és akadtak olyanok is, amelyekben nehéz volt végeredményt hirdetni. Lássuk, munkatársaink kiket láttak 2014 legjobbjainak a magyar labdarúgásban!

Az NB I legjobb edzője: Joan Carrillo Milan (Videoton FC)

Bár a spanyol edző nyáron vette át a székesfehérváriak irányítását, mégis ő lett az év legjobbja. Csapata imponáló magabiztossággal vezeti a tabellát, versenyben van mindkét kupasorozatban, és a meccsek többségén élvezhető, kulturált futballt produkál. Ami Carrillót illeti: határozott, ugyanakkor civilizált, szimpatikus ember – az idei utolsó tévés meccsükön például magyarul kívánt boldog karácsonyt –, ami Paulo Sousa és José Gomes után, de abszolút értékben is komoly pozitívum!

Szavazatot kapott Csertői Aurél (Paks), Tomiszlav Szivics (Diósgyőr), Thomas Doll (Ferencváros), Garami József (MTK), Bekő Balázs (Kecskemét) és Kondás Elemér (Debrecen).

Az NB I felfedezettje: Kitl Miklós (Kecskemét)

A 17 éves középpályás júliusban mutatkozott be az NB I-ben, a Ferencváros ellen rögtön gólt szerzett, majd további 13 bajnoki meccsen bizonyította tehetségét. Érdekesség, hogy rajta kívül egy jelenlegi és egy korábbi KTE-játékos (Balázs Zsolt és Forró Gyula), valamint a dunaújvárosi Nagy Gergely is kapott szavazatot.

Az NB I legjobb kapusa: Dibusz Dénes (Ferencváros)

Szavazásunk egyetlen címvédője legutóbb és most is magabiztosan nyerte meg kategóriáját, ami nem csoda, hiszen továbbra is jól teljesít a Fradi kapujában, sőt a válogatott színeiben a Feröer-szigetek és Oroszország ellen sem lehetett panasz rá. Szavazatot kapott még Juan Calatayud (Videoton), Hegedüs Lajos (MTK) és Kemenes Szabolcs (Bp. Honvéd).

Az NB I legjobb mezőnyjátékosa: Nemanja Nikolics (Videoton)

Bár a támadások felépítésében nem vesz részt, „csak” a befejezésekért felelős, aligha lehet kérdéses, hogy a fehérváriak csatára nyújtotta a legjobb teljesítményt 2014-ben a hazai mezőnyben. Tavasszal hat, ősszel 16 gólt lőtt a bajnokságban, és lassacskán a válogatottnak is alapemberévé válik. Szavazatot kapott még Gera Zoltán (Ferencváros), Juhász Roland (Videoton) és Kanta József (MTK).

A külföldön futballozó legjobb magyar játékos: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva, orosz)

A dagesztáni hónapok után időbe telt, mire a fővárosban megtalálta korábbi önmagát, és újra jó formába került, de idén végre hasznos tagja volt a Dinamónak, és csapatkapitányként a válogatottnak is. Ez gólokban, gólpasszokban, remek beadásokban ugyanúgy megmutatkozik, mint a hozzáállásában, ami leginkább Dárdai Pál kinevezése után volt szembetűnő. Szavazatot kapott még Tőzsér Dániel.

A Magyarországon futballozó legjobb külföldi játékos: Aszmir Szuljics (bosnyák, Újpest)

Bár hazája válogatottjával a világbajnokságot is megjáró Muhamed Besics nyáron a Ferencvárosból az angol élvonalbeli Everton csapatához szerződött, a magyar NB I-ben maradt egy honfitársa, aki remek teljesítményt nyújt. A 23 éves bosnyák Szuljics az Újpest csatármentes időszakában is sokat hozzátett a támadójátékhoz, stílusos focijával még a klublegendák elismerésére is méltónak bizonyult.

Szavazatot kapott még: Miroszlav Grumics (Diósgyőr), Georges Griffiths (Diósgyőr), Benjamin Lauth (Ferencváros), Stopira (Videoton), Juan Calatayud (Videoton), Paulo Vinicius (Videoton), Ibrahima Sidibe (Debrecen)

A másodosztályban szereplő legjobb játékos: Remili Mohamed (Vasas)

Jámbor János tulajdonos és Vancsa Miklós ügyvezető egy évvel ezelőtti visszatérésével, illetve Szanyó Károly vezetőedző színre lépésével újjászületett az angyalföldi csapat, amely jelenleg – pontazonossággal – az NB II-es tabella élén áll. Remili tavasszal és ősszel is 14 gólt szerzett. Klasszisteljesítmény, amellyel jelenleg vezeti a góllövőlistát. A téli átigazolási időszakban alighanem komoly kérői lesznek az élvonalból.

Szavazatot kapott még Ferenczi István, a Vasas rutinos csatára.

Az év pozitívuma: a Dárdai-jelenség

Dárdai Pál és a válogatott őszi története már önmagában is népmesébe illő, amit csak tetézett, hogy végül három fia közül a legkisebb vette rá a maradásra. Nem gondoltuk volna, hogy létezhetnek még ilyen sikersztorik a magyar labdarúgásban, most viszont csak azt kívánjuk, hogy jövőre is a szövetségi kapitány szerepeljen az év pozitívuma kategóriában.

Szavazatot kapott még: Pintér Attila menesztése; Debrecenben nem kapkodtak, hanem türelemmel kivárták, amíg Kondás Elemér rendet rak; a Videoton játéka a legtöbb meccsen.

Az év negatívuma: a nézőszám zuhanása

Bár az MLSZ szerint bevált a szurkolói kártyarendszer, a tények – amelyek makacs dolgok, mint tudjuk – azt igazolják, hogy a regisztrációt kötelezővé tevő, sokat emlegetett törvény soha nem látott károkat okoz a magyar focinak. A kezdeményezés politikai háttere teljesen világos, de sajnos a sportág látja kárát a kormánypárt törekvéseinek…

Szavazatot kapott még: Illés Béla és a Haladás-vezetők viselkedése Artner Tamással szemben; Pintér Attila szövetségi kapitányi tevékenysége; az immár szokásos gyatra nemzetközi klubszereplés.

Az év meglepetése a magyar futballban: az Észak-Írország elleni válogatott vereség

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányán, hazai pályán elszenvedett 2-1-es kudarc akár az év negatívuma is lehetne, de nem az. Mégpedig azért nem, mert azóta már tudjuk: ez a meccs kellett ahhoz, hogy az MLSZ menessze Pintér Attilát a válogatott éléről, és a helyére kinevezze az év pozitívumának választott Dárdai Pált. És mivel az ellenünk lendületbe kerülő északírek további két meccset nyertek a selejtezősorozatban, az edzőváltás után feltámadó magyar csapat nincs is olyan reménytelen helyzetben…

Ebben a kategóriában is szavazatot kapott Dárdai Pál kinevezése és hatása a válogatottra; továbbá: a válogatott bukaresti döntetlenje; az MTK meglepően jó őszi szezonja; Nikolics gólátlaga; a Videoton kimagasló őszi szereplése; Pintér Attilát ki merték rúgni egy tétmeccs után; Megtudtuk, hogy egy sportszár felhúzása közben is hónapokra szóló sérülést lehet szerezni (lásd Torghelle Sándor példáját).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik