NB I

Az év antiszava: vénaszkenner

A Rangadó.hu rendszerint a magyar változatot – tenyérlenyomatos beléptetőrendszer – használja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az év szava a nekirugaszkodó vállalkozás, azaz a startup – hirdetett eredményt a szavazatok összesítése után a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, amely a magyarított változatot a Magyar Rádió egyik gazdasági újságírójától nyerte. A kifejezés az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti – mondta a Népszabadság érdeklődésére Balázs Géza nyelvész.

Az év antiszava a vénaszkenner, tehát az a kütyü, amely letapogatja a kézfejben futó vérereket, és ezek elhelyezkedését számsorrá képezi le. A legújabb kori labdarúgás világából származó szó részint rossz hangzású, másrészt kellemetlen asszociációt kelt.

Nem mellegles megjegyeznénk, hogy a Rangadó.hu rendszerint a magyar változatot – tenyérlenyomatos beléptetőrendszer – használja…

Az év ifjúsági szava a punnyad, amely napjainkban leginkább langyos lébecolást jelent. Az év költői szava a messzeringó gyerekkor – a jelzős szerkezetet Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből ismerjük. Az év netszava az app (mobilapplikáció) és a tapipad (touchpad) lett, az esztendő lejáratott divatszava a fapados kölcsön, valamint a megélhetési (bűnöző, politikus stb.) és a kézműves (bor, pálinka stb.). Az év szómagyarítása címet az érintőkártya (paypass) vitte el – írja a nol.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik