NB I

Ilyen lesz az új MTK-stadion

Eredményesen zárult a Hidegkuti-stadion és környezete fejlesztésének építészeti tervpályázata.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A győztes a Bord Építész Stúdió Kft. lett. A díjakat Deutsch Tamás, az MTK elnöke pénteken adta át a Magyar Építészek Házában.

Az MTK több, a nyilvánosság előtt is megjelent koncepcióterv vizsgálata és részletes beruházási program kimunkálását követően, szeptember 16-án jelentette meg az építészeti tervpályázat kiírását. A tender célja az volt, hogy a teljes bontást követő újjáépítés, a sport előírásokat maradéktalanul teljesítő és a közönségigényeket biztonsággal kiszolgáló, új stadion megépítése, versengő tervek alapján történjen. Az építész tervpályázat végső, pályamű-alkotási szakaszába 12 felkészült tervező szervezet került, köztük egy holland és egy spanyol tervezőiroda – írja a klub honlapja.

A pályázatoknak nemcsak az 5000-5500 néző befogadására alkalmas, kulturális, közösségi, sportmúzeumi tereket is magában foglaló labdarúgó stadion megépítésére, hanem annak városi környezetére is javaslatokat kellett tenniük. A benyújtási határidő november 25. volt.

A meghívásos, titkos tervpályázatra beérkezett pályaművek változatos és többségükben magas színvonalú építészeti válaszokat adtak a kiírásban feltett kérdésekre, több lehetséges és meggyőző alternatívát mutattak be az MTK új stadionjának megépítésére, illetve ahhoz számtalan használható ötlettel járultak hozzá. Az alapvető elvárást teljesítve, a beérkezett pályaművek mindegyike megfelelt tartalmában és részletezettségében a kiírásban megfogalmazott, az UEFA, a FIFA és a Magyar Labdarúgó-szövetség szabályzataiban foglalt elvárásoknak, annál is inkább, mert az MTK az átadáskori legmodernebb sporttechnológiát képviselő létesítményt kíván felavatni.

A pályázat, a kiírói szándékoknak megfelelően a városias megjelenést mutató, de a stadion arénajellegét is biztosító megoldások versenyévé vált. A pályázók gondot fordítottak a lakókörnyezet minőségének javításában fontos szerepet játszó attraktív épület kialakítás mellett a burkolt vagy fásított közterek megfogalmazására is.

A bíráló bizottság a tervpályázati kiírás részletes programjában megfogalmazott célok és szempontok alapján értékelte az egyes pályaműveket, különös tekintettel a beruházási programnak és a funkcionális követelményeknek való megfelelésre, az építészeti kialakítás minőségére, a környezetbe illeszkedésre és nem utolsó sorban a gazdaságos üzemeltetés és energiatakarékosság szempontjaira.

Összességében a Bord Építész Stúdió Kft., Bordás Péter vezető tervező által vezetett alkotógárda oldotta meg legjobban a feladatot és nyerte el az első díjat. Ez a cég készített korábban a debreceni stadion terveit. További három pályamű kapott díjat, de a számtalan hasznos javaslat miatt a színvonalas verseny további nyolc résztvevője is megvételben részesült.

Az elöregedett, egyes részeit tekintve balesetveszély miatt lezárt Hidegkuti-stadion nyomdokába lépő, új létesítmény 2016. június végére készül el.

Olvasói sztorik