NB I

Megfontolna egy NB I-es ajánlatot

Sáfár Szabolcs szerint Dárdai Pálnak mérlegelnie kell, hogy nem korai-e még számára a szövetségi kapitányi poszt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Finnországot az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában. 1996-ban a Népstadionban ugyanilyen eredmény született a finnek ellen, a mieink kapuját akkor Sáfár Szabolcs őrizte, aki pályafutása nagy részét Ausztriában, a Salzburg, az Austria Wien és a Wacker Innsbruck csapataiban is töltötte. Az osztrák harmadosztályú Ritzingben védő negyvenéves kapus a DigiSport televízió reggeli műsorában beszélt a pénteki találkozóról, Dárdai Pál jövőjéről és saját sorsáról is.

– Mi a véleménye a magyar válogatott finnek elleni produkciójáról?
– Sajnos nem láttam a mérkőzést, mert aznap mi is játszottunk, pont pénteken volt az utolsó forduló. Néhány információt azért hallottam a meccsről, a legfontosabb, hogy sikerült a három pontot begyűjteni. Majd a szövetségi kapitány elemzi, hogy hol kell javítani a játékunkon. Az eredmény jó lett, úgyhogy ez egy jól sikerült mérkőzésnek titulálható – kezdte Sáfár Szabolcs.

– A szövetségi kapitányhoz hasonlóan hosszú ideje külföldön él, ott telepedett le. Ön szerint miképp dönt Dárdai Pál?
– Nehéz más fejével gondolkozni, illetve biztosan sok olyan körülmény és tényező van, amivel nem vagyunk tisztában, és ami befolyásolhatja a döntését. Nehéz döntés lesz mindenképp, sok mindent mérlegre kell tennie. Utólag derül majd ki, mi az, ami neki a legjobb, és mi az, ami a magyar futballnak.

– A magyar válogatottnak az tenne jót, ha maradna?
– Ez attól függ, hogy rövid vagy hosszútávon gondolkozunk. Dárdai Pál szakmai fejlődésének is jót tenne, ha minden nap edzéseket vezetne, készülne, elemezne. Szövetségi kapitányként azért jóval kevesebb a napi munka, valamint a tapasztalatszerzés. Ezt is biztos latba kell vetnie, és majd meghozza a számára és a magyar futball számára a legjobb megoldást.

– Hatalmas keresztbeverések vannak a csoportban. A finnek ellen mutatott küzdéssel meddig juthat a válogatott? Közelebb kerültünk az Európa-bajnoki részvételhez?
– A futball ezért szép játék, hiszen még a következő akciót is nagyon nehéz megjósolni. Azt gondolom, nagyon sok meglepetés fog történni még a csoportmérkőzések során, de minden remény megvan arra, hogy számunkra kedvező helyet tudjunk elérni a csoportban. Erre az egész magyar futballnak nagy szüksége lenne.

– Mennyire figyeli a magyar kapusokat? A válogatott számára elég bőséges a választék…
– Egy szövetségi kapitánynak mindenképp kedvező felállás, ha sok, a posztra alkalmas játékos közül kell a megfelelőt kiválasztania. Szerintem kapusposzton nincsen nagy gondja. Az előző kapitányok is bárkihez nyúltak, mindenki megfelelő teljesítményt nyújtott. Úgy gondolom, csak a jók és még jobbak közül kell választani.

– Miért lehet az, hogy kapusfronton jobban tartjuk a nemzetközi színvonalat, mint a mezőnyjátékosok esetében?
– Ezt nehéz megmondani. Elképzelhető, hogy a kapusképzésben jobban állunk, mint egyéb edző minőségben. Ennek csak örülök, hiszen minél nagyobb a konkurencia, annál jobb teljesítményre vannak kényszerítve a játékosok. A válogatott is csak profitálni tud ebből.

– Meddig szeretne még védeni?

– Ezt nem nagyon lehet tervezni. Harmincöt felett már csak évről-évre tervez az ember. Innsbruck után úgy gondoltam, vagyok olyan állapotban fizikálisan, hogy tovább tudjak játszani. A célok között szerepel, hogy szeretnénk feljutni a másodosztályba. Majd meglátjuk, hogy bírom-e még egyáltalán jövőre is. Negyvenéves kor felett az osztrák másodosztályban védeni jó perspektíva, de fizikálisan is még nagyobb megterhelés.

– Mit mondana egy magyar NB I-es ajánlatra?
– Minden ajánlaton elgondolkozom. Ha ilyen megkeresés jönne, mindenképp megfontolnám. A családommal azonban Bécsben élünk, ezért a távolságnak is nagy jelentősége van. Ilyen szempontból túl sok csapat nem jöhet szóba.

– Előbb-utóbb edző lenne Ausztriában?
– Igen, szeretnék az utánpótlásban elhelyezkedni. Kétéves tapasztalatom van már, mert az Innsbrucknál foglalkoztam fiatalokkal, és az edzői papírjaim is megvannak. Elvileg minden feltétel adott ahhoz, hogy belevágjak az edzői karrierembe.

– Hogyan látja, miért jobb jelenleg az osztrák futball a magyarnál?
– Az osztrákok talán egy picit előbb elkezdték az utánpótlás-nevelésre fektetni a hangsúlyt. Ennek a törekvésnek most értek be a befektetett energiái. Utánpótlás szinten is komoly eredményeket értek el, valamint a felnőtt válogatottjuk is vezeti a csoportját.

Olvasói sztorik