NB I

Dárdai feleségét a barátnőjének nézték

Fontos a győzelem az oroszok ellen, de a kapitány nem feltétlenül szakmai alapon fog cserélni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután óta ismét együtt készül a magyar válogatott kerete, hiszen a pénteki, Finnország elleni győztes Európa-bajnoki selejtező után kedden Oroszország lesz az ellenfél barátságos meccsen a ferencvárosi stadionban. A mieink szövetségi kapitánya a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy két játékrendszert fog alkalmazni, és Forró Gyula biztosan kezdő lesz.

– Hogyan telt az elmúlt egy-két nap a finnek elleni meccs óta, és mire számíthatunk Oroszország ellen?
– A mérkőzés után nagy volt az ünneplés, de a srácok egy kicsit meglepődtek, mert kiküldtem őket futni, kocogni. Akik játszottak, azok regenerációs mozgást végeztek, akik nem, azok meg lettek egy kicsit pörgetve, majd elengedtük a csapatot haza, hogy mindenki töltődjön fel, hiszen profi futballisták – kezdte Dárdai Pál. – Vasárnap visszajött a társaság, közös munkát végeztünk az elején, aztán akik nem játszottak, azok gyorsabb, intenzívebb edzést csináltak. Hétfőn együtt dolgozunk, egy edzéssel kellett felkészülnünk az orosz csapat ellen. Védekezésben és csapatszellemben együtt vagyunk, az előző mérkőzésből lehet meríteni. Délután a támadással fogunk foglalkozni, van néhány dolog amit szeretnénk kipróbálni a következő mérkőzésen. Fontos lesz az is, hogy ne vonjanak le komoly konzekvenciát a cserékből. Eddig sikerült minden mérkőzésen szakmai stábnak hozzátennie a tudását, a tapasztalatát, és úgy tudtunk cserélni szinte minden mérkőzésen, hogy segítettünk a csapatnak. Most tervezett cserék lesznek, meg lesz mondva, ki az, aki egy félidőt látszik, ki az, aki harminc percet. Szeretném mind a hat cserét meglépni, úgyhogy lehet, hogy valaki két gólt rúg, de meg lett beszélve, ezért le lesz cserélve. Ebből nem lehet nagy konzekvenciákat levonni, kérem, ezt mindenki akceptálja. Ez azért van, hogy a közösség, a szellemiség ne sérüljön, mindenki kapjon lehetőséget a bizonyításra. Így megyünk neki ennek a mérkőzésnek.

– Korábban elmondta, hogy a feleségének döntő szava lesz a továbbiakkal kapcsolatban. Hogy tetszett neki a mérkőzés?
– Jól érezte magát, sőt utána, este még elmentünk vacsorázni a barátaimmal, illetve szórakozni is, és mivel a barátnőmnek nézték, mert jó bőrben van, tetszett neki a budapesti éjszaka. Másnap reggel visszarepült a három gyerekhez, úgyhogy attól függetlenül, hogy egy kicsit pihenhetett és jól érezte magát, most megint kőkeményen kell ugrálnia a fiúknak otthon.

– Meghozta-e már a döntését a továbbiakkal kapcsolatban?
– A végleges döntés még nincs teljesen meghozva, mert azt beszéltük meg, hogy az orosz meccs után fogunk erről tárgyalni, és először nem is sajtóval fogom ezt megbeszélni, hanem az elnök úrral, a családommal és a Hertha BSC-vel. Ez egy nagy kör, nekem ezt mérlegelnem kell emberként és sportemberként is. A saját érdekeimet is néznem kell, illetve azt, hogy semmi és senki ne sérüljön a végén, és mindenki úgy jöjjön ki ebből a történetből, hogy jó döntés szülessen.

– Jelent-e önnek extra motivációt, hogy Fabio Capello ellen bizonyíthat?
– Nem jelent, mert nem figyelem a nagy edzőket, hogy öltözködnek, mit mondanak, mi a filozófiájuk. Abszolút nem foglalkozom ezzel. Nagyon nagy ember, nagyon nagy edző, ez szép és jó, de én a saját csapatommal, a saját dolgaimmal foglalkozom. Amiket élőben el tudtam tanulni az öltözőben, azokat próbálom megvalósítani, mert azokat a saját bőrömön tapasztaltam. De ha elolvasok két cikket, azzal nem tudok mit csinálni. Sosem dolgoztam vele, nem voltam az öltözőjében. Kívülről a kisugárzása hatalmas, nagy eredményeket ért el, de engem abszolút nem hat meg. Engem az hat meg, hogy az én csapatom hogy mozog, mint csinál, és hogy a csapatszellem erősödjön ezen a mérkőzésen.

– A finnek elleni jóslata bevált, mit jósol az oroszok ellen?
– Most nem megyek jóslatokba. Úgy lesz felírva a táblára is, hogy ki az, aki egy félidőt játszik, ki az, aki hatvan percet, ki az, aki harminc percet. Ez most nem úgy néz ki, hogy Szalai Ádám kifárasztja a két belsővédőt, rácserélem Nikolicsot, meg jön Lovrencsics, és az utolsó húsz percre megforgatjuk a mérkőzést és belendülünk. Ha most úgy jön ki, akkor nem szakmai szempontok szerint fogunk cserélni, hogy mindenki tudjon bizonyítani. Ha én leszek a kapitány, ha nem, úgy gondolom, ez egy jó alap. A játékosok meg tudják magukat mutatni, hogy a következő kapitány számára, vagy akár számomra legyen értéke ennek a mérkőzésnek. Igenis kell az eredmény, mert jól néz ki, de nekem az nézzen ki jól, hogy ki mit teljesít, kinek milyen a mentalitása, ki hogy áll hozzá a mérkőzéshez. Ha ebből vereség van, akkor veresége van, de az a lényeg, hogy lássam azokat a dolgokat, amit elvárok.

– Valami elárulható a kezdőcsapat összetételéből?
– Egy félidőt fogunk játszani négy-kettő-három-egyben, egyet pedig négy-négy-kettőben. Próbáljuk úgy összerakni, hogy mindenki tudjon játszani, mindenki összepasszoljon a „kollégájával”, ha olyan mérkőzés jön majd, amibe bele kell nyúlni játékrendszer-váltással vagy akár személyi váltással, akkor erre lehessen alapozni. Lehet, hogy ez nem is fog jól kinézni. Eddig az volt a mottó, hogy a hét elején szinte együtt gyakorolt az a tíz játékos, vagy kilenc és fél, aki kezd, most ez nem fog működni, de ez most meg kell lépni, mert megérdemlik azok a srácok is a játéklehetőséget, akik eddig nem jutottak szóhoz, mert sajnos csak háromszor lehet cserélni a tétmeccseken.

– Minden játékost ismert, mielőtt vállalta a kapitányi feladatot? Mert néhányan nagyon jól beváltak…
– Amikor felkértek, akkor legalább nyolc napig mást sem csináltam, mint elemzőprogramon keresztül végignéztem azokat a posztokat, azokat a játékosokat, akik nagyjából beleférnek. Forró Gyulát például senkit sem ajánlotta. Eljöttem egy Újpest–Fradi meccsre titokban, mert Kovács Zoli volt olyan rendes, hogy kaptam egy üveges VIP-szobát, amibe beültem. Megnéztem az a meccset, és csak azt láttam, hogy nem hibázik a helyezkedésben. Márpedig úgy gondolom, akkor egész jó úton járunk, mert a védekezésben talán ez a legfontosabb, és akkor már jó pozícióból indulunk. Mivel behívtam, egész héten figyeltem, és amiket láttam és éreztem, azok még egyszer alátámasztották. Úgy gondolom, egy ilyen mérkőzésen így beszállni… Engem és magát sem égette meg, úgyhogy most itt a lehetőség, hogy kedden is bizonyítsa a tudását, mert be fogom rakni a kezdőbe balhátvédbe. Meg akarom nézni, hogy a meccs elejétől kezdve is működik-e ez. Teher nélkül, nyugodtan játsszon, aztán innentől márt látjuk, kire hogyan lehet építeni.

Olvasói sztorik