NB I

Plókai: nem nevelünk szélső védőket

A korábbi válogatott védő elmondta: a finnek évek óta építkeznek, de itthon meg kell vernünk őket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szabadrúgásból szerzett bombagóljairól lett ismert az egykori hétszeres válogatott Plókai Attila, aki a Honvéddal bajnokságot is nyert. A korábbi kiváló védő nemrég még a fiával játszott egy klubban, és szerepelt a finn élvonalban is. A DVSC-ben is megforduló, jelenleg 45 éves Plókai a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában latolgatta a pénteki, finnek elleni Európa-bajnoki selejtező esélyeit.

– A finn fociról mi jut eszébe elsőként?
– Talán Horváth Ferenc gólja, ami annak idején a pótselejtezőt jelentette. Én a hazai mérkőzésen játszottam a finnek ellen. A finn élvonalban csak egy mérkőzésen léptem pályára próbajáték-szerűen. Meg lehetett csinálni, hogy egy-egy meccsre kikérték a játékengedélyt. Tamperében voltam kint, játszottam egy meccset, de utána nem maradtam. Hallottam, hogy később belekeveredett a klub a bundabotrányba és ki is zárták – mondta Plókai Attila.

– Akkoriban milyen volt a finn labdarúgás összehasonlítva a mai erőviszonyokkal?
– A finneknél akkor azért volt egy Jari Litmanen és egy Sami Hyypiä, úgyhogy nem voltak rossz játékosaik. Az északi stílus volt jellemző rájuk. Kemény, rakkolós, ívelgetős focit játszották, de szerintem mi magyarok jobbak voltunk.

– Most sem állnak rosszul, a légiósaik jó klubokban játszanak, és legutóbb barátságos meccsen ki is kaptunk tőlük. Dárdai Pál azonban azt nyilatkozta, hogy ezúttal nem győzhetnek le minket…
– Bízom benne, hogy így lesz. A finneknél azért eltelt már két-három év ezzel a kapitánnyal, úgyhogy ők elkezdtek építkezni. A játékosaik ott vannak az angol, olasz és német bajnokságokban és a környező országokban is profiként játszanak. Hazai pályán azonban kötelező behúznunk ezt a győzelmet.

– Mi lehet a finn válogatott erőssége? Még mindig az ívelgetős focit erőltetik?
– Most behívtak egy százkilencvenöt centis csatárt Spanyolországból, mert az egyik legjobbjuk megsérült. Fel kell készülnünk, de szerintem Juhász Rolandék hátul állni fogják a sarat.

– A magyar válogatott védelme mennyire tetszik önnek? A románok ellen azt láttuk, hogy a levegőben magabiztosak a védők, de a földön azért zavarba lehet hozni őket…
– A belsővédőink megvoltak, a szélén volt egy kis zavar a gól előtt és korábban is néhány alkalommal. Mögénk kerültek a jobboldalon a románok, ebből kaptuk a gólt is, de ezt gyorsasággal és jó helyezkedéssel meg lehet oldani.

– Az utánpótlásban, vagy a fiatalok között lát olyan játékost, aki a jövőben megoldhatná a szélső védők krónikus problémáját?
– Nehéz, mert kimondottan szélső védőket nem nagyon nevelünk. Nevelünk szélsőket, akik esetleg hátrébb mennek, mert gyorsak, de kimondottan szélső hátvédeket nem biztos, hogy nevelünk.

– Mit gondol egykori csapata, a Honvéd szerepléséről?
– A Honvéddal kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Évek óta van ez az olasz vonal, a csapat tele van külföldiekkel. Csábi József irányításával talán most több akadémista kerül oda. A korábbi külföldi edzőknél is odakerültek, de egy-két meccset játszottak, aztán eltűntek, maradtak a külföldiek.

– Ezek szerint abszolút nem híve a sok légiósnak…
– Mindenki az akadémiákról és az utánpótlásról beszél, és a magyar válogatott csak magyar játékosokból állhat. Ha külföldről hozunk olyan játékosokat, akik nem jobbak a magyarnál, akkor felesleges.

– NB I-es meccsekre ki szokott járni?
– Nem. Ha időm engedi, akkor a televízióban megnézem. Valamelyiket végigszenvedem, de van néhány olyan mérkőzés, amely igenis nézhető és élvezhető.

– Mely csapatok játéka tetszik leginkább?
– A Videoton mindenféleképpen kiemelkedik. A Debrecennek volt egy megtorpanása ősszel, de talán most kiegyenesedik és szerintem ott lesz a dobogó közelében. A Fradi számomra kicsit talány, mert az egyik héten így játszik, a másik héten pedig úgy. A Honvédot sajnálom, hogy így szerepel. Diósgyőrben nagyon tetszik Szivics munkája, Bekő Balázs pedig Kecskeméten nagyon jól összekapta a brigádot.

– A külföldi vagy a magyar edzőkben hisz?
– A jó edzőkben hiszek. Dolgoztam külföldi edzővel, Martti Kuuselával. Bajnokságot nyertünk vele és jó véleménnyel vagyok róla.

– Mi az álláspontja abban a vitában, hogy a fiatalokat be kell-e dobni korán a mély vízbe, vagy sem?
– Tizenhat-tizenhét évesen még nem biztos, hogy mindenkit játszatni kell. Egy-egy embert be lehet dobni, de olyan nagy fiatalítást nem biztos, hogy elbír egy csapat, hiszen ott vannak a klubvezetők, akik számon kérik az edzőktől az eredményt. Ha nincs eredmény, akkor kit állítanak fel először? Az edzőt! Aztán majd esetleg félreteszik a játékost is. Sok ilyen saját nevelésű játékos volt a Honvédnál is. Játszottak négy-öt meccset, majd eltűntek. Az NB II-ben, a harmadosztályban játszanak, aztán jön a süllyesztő.

Olvasói sztorik