Nemzetközi foci

Dárdai is a korábbi alapemberekre épít

A játékosok többsége már évek óta tagja a keretnek – Vanczák és Juhász 2004 óta minden évben pályára léptek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kihirdette a finnek és az oroszok ellen készülő szűkített keretét Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Huszonöt játékos kapott meghívót – az előző, románok ellen készülő csapathoz képest kimaradt a kapus Megyeri Balázs, valamint Tamás Krisztián, és az egyaránt sérüléssel bajlódó Vanczák Vilmos és Korcsmár Zsolt.

Több olyan játékos helyet kapott viszont, akikre az elmúlt években is rendre számítottak a kapitányok; Kovács István már Egervári Sándor figyelmét is felkeltette, tavaly be is mutatkozhatott, sőt már négyszeres válogatottnak mondhatja magát. Lovrencsics Gergő szintén tavaly debütált a csapatban, azóta összesen hatszor kapott bizalmat, és Nikolics Nemanja is 2013-ban játszotta első meccsét a magyar válogatott színeiben.

Gyurcsó Ádám harmadik éve rendszeresen felkelti a kapitányok figyelmét, 11 meccsen bizonyíthatott is. Bogdán Ádám a 2011-es debütálása óta rendre a keret tagja (19-szeres válogatottnak mondhatja magát), és a szintén három éve bemutatkozó, jelenleg sérült Korcsmár is sokszor kap meghívót a szakvezetőktől – eddig összesen 24 alkalommal lépett pályára. Kádár Tamás évről-évre megkapta a bizalmat – összesen 18-szor – a négy évvel ezelőtti bemutatkozása óta. Szintén 2010 óta mondható állandó kerettagnak Elek Ákos, aki a hollandok elleni felkészülési meccsen elszenvedett vereség (1-6) óta már harmincszor húzta magára a címerest mezt hivatalos mérkőzésen.

Varga József 2009-ben, a portugálok elleni 0-3 alkalmával lépett először pályára a csapatban, azóta további harminc meccsel bővült válogatott mérkőzéseinek száma. Egykori klubtársa, Dzsudzsák Balázs 2007 nyarán játszotta első tétmeccsét a felnőtt keretben, s a hét év alatt minden kapitány alapemberként számított rá, így már 64 válogatottságnál tart. Priskin Tamás 2013-ban egyetlen meccsen lépett csak pályára, s ezen felül is voltak olyan időszakok, amikor kevésbé jutott szóhoz, de 2005 óta minden évben szerepelt a csapatban – összesen 46 alkalommal.

Vanczák Vilmos és Juhász Roland tíz éve alkotják a védelem tengelyét a nemzeti csapatnál – Vanczák 78, Juhász 83 mérkőzésnél tart. Válogatottságaiknak számából is látható, hogy minden kapitánynál alapemberként számoltak velük, igaz Juhász az Anderlechtben való mellőzöttsége miatt 2013-ban csak kétszer kapott lehetőséget.

A visszatérők

Gera Zoltán idén ősszel két év kihagyás után tért vissza a pályára a nemzeti csapatban. A 79-szeres válogatott játékos előtte tíz éven keresztül alapembere volt a válogatottnak. Szintén hosszabb időre tűnt el Király Gábor: a 91 válogatottságnál tartó hálóőr 2006 és 2009 között kikerült a kapuból, azonban ezen időszak kivételével 1998 és 2014 között minden évben szerepelt válogatott meccsen. Szalai Ádám 2010 után 2012-ben lépett ismét pályára a csapatban, és mint ismert, a Pintér-időszakban sem kapott volna szerepet, ugyanis lemondta a válogatottságot, ám Dárdainál ő is alapembernek számít.