NB I

Dárdai: Halál nyugodtan készülhetünk a finnek ellen

A két idegenbeli tétmérkőzésen (Románia, Feröer-szigetek) négy pontot szerző magyar válogatott hazaért, Dárdai Pál a repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, aztán máris repült Berlinbe, majd Londonba, ahol szerda reggel már U15-ös tornán vesz részt a Herthával.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagyon elfáradt, mégis boldog – ez volt annak az összegzésnek a lényege, amelyet a ferihegyi repülőtéren rögtönzött rövid sajtótájékoztatóján adott Dárdai Pál, a Feröer-szigetek elleni 1-0-s győzelem után. A csapat megszenvedett a sikerért, és ezt is tudni kell értékelni, mondta a szövetségi kapitány, aki két meccs alatt négy pontot szerzett a magyar válogatottal az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjában, hiszen szombaton, Bukarestben 1-1 lett a végeredmény.

– Először is: a minimális célkitűzés, a négy pont, amiért mentünk, megvan. Mindenki látta, hogyan. Egy jó bukaresti félidő után mentünk tegnap a győzelemért. A játékosok mentalitásával elégedett vagyok, nem kaptunk gólt, pedig az ilyen meccsekben benne szokott lenni, hogy az utolsó percekben kapunk egyet – mondta Dárdai.

A lényeg, hogy gondolkodjanak

– A srácok nem is nagyon tudtak örülni a győzelemnek, mert elfáradtak, meg aztán, ahogy nyertünk, amiatt sem – folytatta a kapitány –, de a lényeg, hogy a négy pont megvan, és halál nyugodtan tudunk készülni a finnek ellen. A játékosok büszkék lehetnek arra, amit Romániában mutattak, de arra is, hogy tegnap kiszenvedték valahogy a győzelmet. Láttam szegényeken, nem is mertek ünnepelni, nekem kellett szólni, hogy gyerekek, ez nem így működik: három pont megvan, ez a profi futball, nyugodtan ünnepeljétek meg!

A kérdésre, hogy a játékosok mentalitásán mennyiben sikerült változtatnia a közös munka alatt, Dárdai Pál a Románia elleni 1-1-re is visszatekintve válaszolt:

– A két mérkőzést külön kell kezelni. Az elsőre majdnem egy hetet készülhettünk, a srácok minden nap együtt játszottak, mindenki érezte a másikat, ezért volt folyamatosabb ott a játék. Tegnap viszont változtatni kellett, mert voltak sérültek, mások annyira elfáradtak, hogy nem tudtak volna teljesíteni. Így aztán olyan csapat ment ki a pályára, amelyik még soha nem játszott így együtt. Ilyenkor szokták ugye azt mondani, hogy az edző hibázott – de szerintem az egész csapat hajtott, küzdött. Tény, nem volt játék. Lehet, hogy abban hibáztam, hogy a fáradtakat és félsérülteket is be kellett volna raknom, mert akkor folyamatosabb lett volna a játék, ettől függetlenül a pontok megvannak.

– Hogy én mit változtattam rajtuk, nem tudom. Megpróbálom elmagyarázni nekik, mit és miért csináljanak, hogyan gondolkodjanak, mert intelligens srácok. Még hiányzik néha egy-két méter, nem mindig előrefelé játszunk, a román meccsen jobban elhitték, hogy képesek előrefelé védekezni, az a második félidő a pozitívum. Ha ebben a kérdésben szót fogadnak, lesznek még szép mérkőzéseink.

A Feröer-szigetek elleni, félidei átszervezésről a következőket mondta Dárdai:

– A középpályánk elég gyengén muzsikált, nem szereztünk labdákat, a fejjátékon is javítani kellett, ezért variáltam meg a csapatot. A középpályát meg kellett erősíteni, átjáróház volt az első félidőben. Biztos voltam benne, hogy a mérkőzés végén jönnek majd a beadások, ezért jött be Kalmár, aki jól fejel, nem is volt gondunk szerencsére.

Számolgatni felesleges

– Nagyon elfáradtam ebben a két hétben, hiszen előtte is folyamatosan gondolkoztam. Ez a meccs engem is megfogott, mert ennyire szenvedős játékot még utánpótlás-edzőként vagy segédedzőként sem éltem meg. De tudjuk jól, az ilyen meccsek megnyerésével lehet erősödni. A mentális erőt mutatja, hogy nyertünk. Az edzőtáborban is éreztem, hogy erős a csapat, együtt van, és ezt a meccs is megmutatta – jelezte elégedettségét a szövetségi kapitány.

Természetesen megkapta a kötelező kérdést a csoport állásával és a továbbjutási esélyekkel kapcsolatban – de az általa vállalt harmadik Európa-bajnoki selejtező, a novemberi, Finnország elleni meccs előtt erről nem akart sokat mondani:

– Nem kell számolgatnunk. Előzetesen azt mondtam, ez a meccs lesz nehéz, a finn könnyebb, mert ott hazai közönség előtt, megfelelően felkészülve mentálisan is, nem tudom elképzelni, hogy ne legyen meg a siker. És akkor majd, ha az megvan, lehet számolgatni. Nem lehet kiszámítani, mi lesz három hét múlva. A tegnapi ellenfél sem azt játszotta, amire készültünk, teljesen más automatizmusokra számítottam, jót lépett az edzőjük. Természetesen kielemezzük majd a finnek játékát, de nekünk elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk, azzal, hogy kiszolgáljuk a közönséget és itthon tartsuk a három pontot.

„A feleségemet még ne kérdezzék”

Dárdai Pál szinte egy percet sem pihen, a következő Európa-bajnoki selejtező előtt visszaáll kicsit a német vonalra, mert tanulni nem csak a selejtezőből és a kapitányi tapasztalatokból lehet:

– Most este visszarepülök Berlinbe, onnan reggel hat órakor megyek Londonba, ahol egy nagyon komoly U15-ös tornát rendeznek, amit tavaly megnyertünk, ezért hívták vissza idén is a Herthát. Nem szeretném kihagyni, mert nagyon komoly lehetőség a szakmai fejlődésre, minden meccset felvesznek, elemeznek. Szülők nem jöhetnek be, csak szakemberek – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Végezetül természetesen előkerült az esetleges kapitányi hosszabbítás témája, amellyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, a felesége dönt majd a kérdésben (Feröerről hazatérve Csányi Sándor úgy nyilatkozott, Dárdain múlik a hosszabbítás). Dárdai mosolyogva „hárított”:

– A feleségem? Majd akkor kérdezzék őt meg, ha elértük a célkitűzést, akkor eldönti, mi legyen velem. De egyelőre még nincs meg a hét pont, amit terveztünk a három meccsre – erre majd legyenek szívesek akkor visszatérni, ha meglesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik