NB I

A le nem mondott válogatottság története

A fiatal középpályás, Szántó Tamás ötéves profi szerződést kapott az osztrák Rapid Wien vezetőitől.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn kezdődik az U19-es Európa-bajnoki selejtezőtorna, amelynek Dunaújváros és Tatabánya ad otthont. A csoportban a házigazda magyar válogatotton kívül tagja Azerbajdzsán, Szlovákia és Szlovénia szerepel.

„Szántó Tamás lemondta a válogatottságot, arra hivatkozva, hogy a klubjára szeretne koncentrálni, miután felkerült a felnőtt csapatba. (…) Megértem: vannak klubérdekek is, de mindkét részről szükség lenne kompromisszumkészségre” – mondta Pisont István, a mieink szövetségi edzője a selejtezőtornáról szóló előzetesében.

Az osztrák Rapid Wien 18 éves középpályásának édesapja, Szántó Csaba a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: szó sincs róla, hogy fia lemondta volna a válogatottságot, hiszen bármikor, bármelyik korosztályos csapatba szívesen jön, ha meghívják – így volt eddig is, és így lesz ezután is.

Nagyjából egy hónappal ezelőtt kétnapos összetartáson vett részt az U19-válogatott kerete, amely edzőmérkőzésen pályára lépett az NB III-ban szereplő Videoton II ellen. Szántó Tamás korábban minden edzésen, minden meccsen ott volt, amikor meghívták, de ezúttal kérte Pisont Istvántól, hogy kivételesen tekintsen el a részvételétől, mert kulcsfontosságú napok előtt állt a bécsi klubnál: Andreas Müller és Carsten Jancker (a német válogatott korábbi kiváló játékosai) felkarolták, két edzőmeccsen is lehetőséget kapott a felnőtt csapatban, ráadásul ötéves profi szerződést kínáltak neki, tehát fontos volt, hogy megmutathassa magát.

A tehetséges játékos nem véletlenül kérte, hogy a klubjánál maradhasson, de Pisont nyilatkozata sem ok nélkül bántja a családot, hiszen nem úgy történt a dolog, ahogy megjelent, nem fedi a valóságot, hogy Tamás lemondta volna a szereplést, és nem ezt érdemelte azok után, hogy mindig rendelkezésre állt, és rendszeresen vállalta az ingázást Telki, Sopron és Bécs között. Az edző egy hónappal ezelőtt leszögezte, hogy az a bizonyos kétnapos összetartás nagyon fontos az Európa-bajnoki selejtezőtorna szempontjából, ezért Szántónak mindenképpen el kell menni, mert ha nem, akkor nem kerül be a szűk keretbe.

Az ominózus két nap egyébként úgynevezett UEFA-időpont volt, tehát az osztrák klub nem mondta Szántónak, hogy maradjon, nem is mondhatta volna. Bár korábban többször is javasolták neki, hogy a korosztályos válogatott összetartásai helyett válassza inkább a Rapid edzéseit, ő ennek ellenére az elmúlt három év során mindig eljött, úgyhogy számára vélhetően már semmi nem volt újdonság azok közül, amit a Videoton II elleni meccsen gyakoroltak. Ha pedig mégis, azt a selejtezőtorna előtti ötnapos összetartáson pótolhatta volna…

Érdekesség, hogy a fiatal játékos az eset után próbálta keresni Pisont Istvánt, hogy megkérdezze, hogyan tovább, de nem érte el telefonon, és az edző a mai napig nem reagált a hívásaira. Ennek ellenére üzent neki a torna előtt – és a csapattársaknak is –, hogy sok sikert kíván, hiszen nagyon jó viszonyban voltak.

Végül jegyezzük meg – amolyan happy end gyanánt –, hogy Szántó Tamásnak sikerült megállapodnia a bécsi klubbal, és aláírta ötéves profi szerződését. Lehet, ha kihagyja azt a két napot, akkor több ilyen lehetősége nem lett volna, kölcsönadják alsóbb osztályba, vagy marad a második keretben. Amiatt viszont szomorú, hogy fekete bárányként kezelik, mert nem fedi a valóságot, hogy lemondta volna a válogatottságot – hiszen az Európa-bajnoki selejtezőtorára meg sem hívták, tehát nem volt mit lemondania –, és bármikor szívesen a csapat rendelkezésére áll.

Olvasói sztorik