NB I

Milyen mély a Videoton hullámvölgye?

Tiber László szerint már közel sem olyan kreatív a fehérvári csapat játéka, mint korábban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A listavezető Videoton gól nélküli döntetlent játszott az utolsó negyedórát emberhátrányban töltő Kecskemét vendégeként az élvonal 14. fordulójában, szombat délután. A székesfehérváriaknak egy pont is elég volt ahhoz, hogy a matematikai féltávnál, azaz az őszi 15 forduló után már biztosan az élen álljanak, ugyanis jelenleg hét pont az előnyük a második MTK-val szemben.

Az első félidőben egyik csapat sem tudott fölénybe kerülni, a Kecskemét hagyott ki egy nagy gólhelyzetet. A folytatásban a Videoton fokozatosan fölénybe került, majd Patvaros kiállítása után a KTE csak a védekezéssel törődött. A közönség biztatása mellett óriási küzdelemben a hazaiak otthon tudtak tartani egy pontot. Iványi játékvezető döntései miatt többször zúgolódott a hazai közönség.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa szerint két hét múlva, a Ferencváros elleni meccsen derül majd ki igazán, hogy tartós vagy átmeneti az a hullámvölgy, amelybe a fehérváriak kerültek.

Igazolódik, amit sejtettem, hogy egy kis gödörbe került a Videoton. Ez már érződött a Honvéd elleni mérkőzésen is. A lendület, a kreativitás és az ötletes játék kicsit alábbhagyott, de nem tudom, mi az oka – kezdte Tiber László. – Az első félidőben erőtlen, enervált, ötlettelen játékot láthattunk. Helyzet nélkül játszott a Videoton, sőt egyszer a Kecskemétnek volt ajtó-ablak helyzete, amit óriási mázlival úsztak meg a vendégek. Abban a sebességben játszottak, ami tökéletes volt a Kecskemétnek. Csakla és Stopira egyszer összefutottak, de a második felvonásban is voltak ilyen meg nem értések. Már közel sem olyan kreatív a csapat játéka, mint korábban.

Érthetetlen, hogy az emberelőny időszakában egyszer sem vitték ki a szélére a labdát. Álvarez próbált ívelgetni Juhász Rolandnak, de ez a játék abszolút impotens volt, hiszen mindketten számos védővel találkoztak. Ennek az ellenszere az lett volna, ha leviszik a labdát az alapvonalig. Erről az előző szezonban már sokszor beszéltem. Gyurcsó Ádámon kívül nincs olyasvalaki a támadószekcióban, aki a védelem mögé tud kerülni. Talán Kovács István, de ő inkább középen akarta megoldani a lehetőségeket. Szép, amit a fehérváriak elértek, de most egy kis hullámvölgybe kerültek. Hogy ez mennyire lesz tartós, mennyire tudják kipihenni magukat, azt majd meglátjuk a válogatott szünet után. A Fradi ellen kiderül, hogy csak egy-két meccsre szólt-e a hullámvölgy. Ha az is nyögvenyelős játékot hoz, és nem nyer a Vidi, akkor kijelenthetjük, hogy tartós a formahanyatlás.

A Videoton győzelme ezúttal nem lett volna igazságos. A kecskemétiek zárt védőjátékot produkáltak, elöl pedig Balázs Zsolt és N’Diaye hozták össze a helyzeteket. Ideális taktikát dolgozott ki Bekő Balázs, aki ismeri a fehérvári játékosokat. Jól megszervezte csapata játékát, hiszen csak így volt esélyük a pontszerzésre. Elfogadható iramú mérkőzést láthattunk kevés ötletességgel, inkább a küzdelem dominált, ennek ellenére szórakoztató volt. Az elmúlt két meccsen nem az igazi a csapatjáték a Vidinél, most is sajnáltam Nikolicsot, aki nagyjából tízszer ért labdához, de lehet, hogy sokat mondok. Persze, ez nem az ő hibája, hiszen nem tudták helyzetbe hozni. Ez volt az első találkozó, amelyen nem szerzett gólt a csapat, ez jelzésértékű. Más lenne a helyzet, ha négy-öt százszázalékos helyzete lett volna a Vidinek, és ezek pechesen kimaradnak. Bármilyen jól védekezett a KTE, ez kritika az eddig remek támadójátékot nyújtó Videoton felé – mondta végül Tiber László.

Nem látszott az anyagi különbség

A Rangadó.hu szakértője, Czéh László korábban a Kecskemét és a Videoton csapatában is futballozott. A szombati meccs után hangsúlyozta: az alföldiek ezúttal sem csak védekeztek, tudatos támadásaik is voltak.

– Az első félidőben hullámzott a játék, mindkét csapat próbált támadni. Lehetett látni, hogy a Videoton jobb csapat, de a két klub anyagi lehetőségei közti különbség nem mutatkozott meg a pályán. Minden elismerés a kecskeméti játékosoknak, több nézőt érdemelne a csapat, mert a körülményekhez és a képességekhez mérten közel száz százalékon játszik. Bekő Balázs szépen meghonosította az ötvédős rendszert, és a támadásokban is volt megugrási lehetőség – ezúttal jól megtalálta az egyensúlyt, és kihozta magából a maximumot a KTE. Nem játszanak gólgazdag mérkőzéseket, de jó iramúakat igen. Ezúttal sem csak védekeztek a kecskemétiek, tudatos támadásaik is voltak – mondta Czéh László.

Olvasói sztorik