NB I

Vidi-Loki: lesz-e megint fordítás?

A Videoton és a Debrecen az elmúlt években mindig a dobogóért, többször pedig a bajnoki címért csatázott. A fehérváriakat idén komoly távolságból követő hajdúságiak a statisztikában bízhatnak: igen ritkán maradtak alul ezekben a párharcokban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem vezetni kell a meccsen, hanem nyerni – ezt az egyszerű igazságot tökéletesen szemlélteti a Videoton–Debrecen párharc utolsó néhány mérkőzése. A fehérváriak mindig úgy mentek fel a pályára, hogy megpróbálták lendületből begyűrni a Lokit, de hiába volt a jó kezdés, semmit sem értek vele.

Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy a két csapat utolsó három egymás elleni bajnokiját kivétel nélkül a Debrecen nyerte, egyaránt 2-1-re – és ami különösen érdekes, hogy mindháromszor a Vidi lőtte a meccs első gólját.

2013 tavaszán Debrecenben Torghelle Sándor szerzett vezetést a piros-kékeknek fél óra elteltével, de Bódi Ádám alig tíz perc múlva egyenlített, majd a második félidőben Kulcsár Tamás döntötte el a találkozót. Ősszel ugyanez volt a forgatókönyv: a helyszín Debrecen, a Vidi vezet (Gyurcsó Ádám góljával), de hiába, Sidibe egyenlít, majd Volas góljával a Loki nyer.

Ezek után idén tavasszal nagyon fenték a fogukat Fehérváron a bajnoki cím felé menetelő ellenfélre, ám José Gomes csapata pocsék szériában fogadta a Lokit. És meg is lett a szokásos eredmény: Nikolics góljára még az első félidőben válaszolt a két Péter, Szakály és Máté – több gól nem született.

Látnivaló tehát, mire kell figyelnie a Vidinek: ne szerezzen vezetést. Vagy ha mégis, próbálja tíz percnél tovább tartani az előnyt, mert ez az előző három meccs egyikén se jött össze…

Azért akadt sikerélmény fehérvári oldalon is, utoljára majdnem pont két éve: 2012 októberében 3-1-re győzött a Vidi, ekkor Torghelle vezető gólja után nem a Loki következett, hanem Filipe Oliveira, 0-2-ről pedig nem tudott visszajönni a vendégcsapat, Coulibaly és Nikolics góljaival alakult ki a végeredmény.

A Vidi edzője ekkor még Paolo Sousa volt, akárcsak az előző szezonban – és aligha emlékszik szívesen a Loki tavaszi vendégjátékára a Sóstón: 2012 márciusában a bajnoki címért vívott versenyfutás talán sorsdöntő meccsét játszották Fehérváron. A győzelmi sorozatban menetelő Debrecennek az egy pont is jó lett volna, de a Vidi kapusa, a montenegrói Mladen Bozsovics odaajándékozta nekik mindhármat, miután a labdát is odaajándékozta Adamo Coulibalynak (0-1).

A francia csatár a legeredményesebb debreceni ebben a párharcban: napra pontosan egy esztendővel a „bozsovicsozás” előtt szintén gólt szerzett Fehérváron. Ám ekkor ezt senki sem bánta utólag a hazaiaknál, mert André Alves találatával a Vidi nyert végül 2-1-re – és ahogy az egy évvel későbbi, úgy ez a rangadó is sorsdöntőnek bizonyult a bajnoki címet illetően. A szezon végén Mezey György csapatát koronázták meg, a Videoton története első (és eddig utolsó) bajnoki címét szerezte.

Most sokan már előre odaadnák Joan Carrillo csapatának a bajnoki aranyat, tíz meccsből tíz győzelemmel vezetik a táblázatot, a Loki pedig hat hellyel és 18 (!) ponttal van mögöttük – de talán a fenti emlékek óvatosságra intik a fehérvári játékosokat és szurkolókat. Mindenesetre, ha netán vezetést szerez a Videoton, senki ne kapcsoljon át a készülékén, hátha megint fordulatos meccs lesz belőle.

Igaz, az őszi találkozókat évekre visszamenőleg mindig a hazai csapat nyerte a két együttes rangadóin, a Vidinél ebbe a sorozatba egy szokatlanul sima 3-0-ás siker is „becsúszott” 2009 októberében, az akkor épp BL-főtáblás, Herczeg András vezette Loki ellen.

A történelmet tekintve egyelőre a Debrecen van enyhe fölényben, 29 győzelem és 14 iksz mellett hússzor kaptak ki a Viditől, de ez az az adat, ami Fehérváron valószínűleg az égvilágon senkit nem érdekelne, ha vasárnap este meglenne a 11-es a Vidinek a szezonban.

Olvasói sztorik