NB I

Nehéz lesz kezelni a helyzetet Bukarestben

Romániában tárgyalások zajlottak a sportszerűtlen szurkolói megnyilvánulások megelőzéséről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A sportszerűtlen megnyilvánulások megelőzéséről tárgyalt Bukarestben Razvan Burleanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke Asztalos Csabával, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökével.

A csütörtöki megbeszélésről Asztalos Csaba elmondta a maszol.ro erdélyi magyar portálnak, hogy az FRF új elnökének programjában terjedelmes fejezet foglalkozik a diszkrimináció visszaszorításával, a sportszerűtlen megnyilvánulások felszámolásával és Burleanu komolyan is veszi a kijelölt cél megvalósítását.

Asztalos Csaba hozzátette, a rasszista, idegengyűlölő megnyilvánulások elleni fellépés évek óta szerepel a romániai labdarúgás szabályzatában. „Örvendetes, hogy ennek újabban érvényt is szereznek” – jelentette ki a CNCD elnöke, aki hangsúlyozta, mind az általa vezetett intézménynek, mind a Román Labdarúgó Szövetségnek az az érdeke, hogy ne legyenek incidensek a jövő szombati román-magyar Európa-bajnoki selejtezőn.

Asztalos megjegyezte, sportszerűtlen megnyilvánulások esetén a CNCD és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is a csapatot, a szövetséget sújthatja büntetéssel. Az egyéni megnyilvánulások ellen a csendőrség léphet fel.

„Jobban szeretném, ha Magyarországról nem érkezne senki sem erre a mérkőzésre. Nehéz lesz kezelni a helyzetet, nehéz lesz a két tábort a politikai korrektség medrében tartani” – tette hozzá a romániai diszkriminációellenes tanács magyar vezetője.

A bukaresti Nemzeti Aréna mintegy 55 ezer férőhelyes, a magyar szurkolóknak a szervezők 2852 jegyet biztosítottak és körülbelül ezer hely marad üresen biztonsági okokból.

A tavaly szeptemberben rendezett román-magyar világbajnoki selejtező (3-0) után a FIFA 90 ezer svájci frankos bírságot szabott ki az etikai kódex 65. cikkelyének megsértése miatt a román szövetségre. A találkozó megfigyelője jelentésében azt írta, a román szurkolók idegengyűlölő rigmusokat skandáltak a meccs alatt, továbbá kitért arra is, hogy a drukkerek között incidensek voltak. A hazai közönség többször skandálta, hogy kifelé a magyarokkal az országból.

Olvasói sztorik