NB I

Át kellene értelmezni a tehetség fogalmát

„Piacképes labdarúgó nálunk akkor lesz, amikor megfelelő lesz minden, ami a profi focihoz kell.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nap mint nap hallom szurkolóktól és újságíróktól is, hogy jelenleg kevesebb a tehetséges labdarúgó, mint régen, a menedzserek csak a pénzt nézik, nálunk nincs piacképes játékos, stb.

Nem értek egyet azzal, hogy kevesebb a tehetség – idehaza át kellene értelmezni a tehetség fogalmát! Külföldön többnyire az a tehetség, akinek a piaci értéke már 16-17 éves korban két-háromszázezer euró körül mozog, Magyarországon viszont aki három egyeneset tud a labdába rúgni, az tehetség. Ideje felébredni!

Nálunk 22-25 éves korban tehetségekről beszélünk. Mit akarunk ezzel? Brazíliában Neymar már 18 évesen sztenderd húzóembere volt a Santosnak! Nálunk egy fiatal játékos mondjuk kétszer játszik az NB I-ben, de utána már úgy megy edzésre, mint akinek száz Holdja van és harminc Nap süt külön neki…

Ideje lenne reálisan és kellő komolysággal kezelni a magyar labdarúgást. Lesznek eredmények és fejlődő statisztikák, viszont ahhoz több dolog kell. Egy normálisan elkészített gulyásleveshez sem elég víz és pirospaprika, így a profi futballhoz sem elég két-három stadion és az infrastrukturális mutatványok. Ezek nagyon hasznosak, és kellenek, viszont nem elegendőek.

Amint lesznek szakemberek, lesz fejlődés. Ezen a területen is tapasztalható előrelépés, viszont ez a folyamat elég hosszú, és nagyon sok munkával jár. A hozzá nem értő emberek amennyire csak lehetett, tönkretettek mindent az országunk labdarúgásában, amin a jelenlegi vezetés is próbál korrigálni és léptetni előre a sportágat, a licencmódosítások is ezt támasztják alá.

A menedzserszakma annál sokkal összetettebb, mint sokan gondolják. Valaki hű a szakmához, valaki nem. A mai labdarúgásunknak elég fontos részét képezi a menedzserek köre. Tudomásom szerint valóban sokan vannak, akik csak a pénzt nézik, viszont van több olyan, aki a szakmát is fontosnak tartja.

Piacképes labdarúgó nálunk akkor lesz, amikor megfelelő lesz minden, ami a profi focihoz kell. Ha mindez meglesz, azt szerintem a saját bőrömön is észre fogom venni, mert jelenleg nem ezt érzékelem…

Kovács Bálint

Olvasói sztorik