NB I

Halmosi: az első gól különösen fontos lesz

A szombathelyi csapatkapitány reméli, hogy a válogatottnak sikerül legyőznie az északíreket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap kezdetét veszi a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozata. A magyar csapat az északíreket látja vendégül a vadonatúj Groupama Arénában. A mérkőzés előtt néhány nappal nagy port kavart, hogy Szalai Ádám lemondta a válogatottságot. Egyesek szerint jó időben tette meg ezt a lépést, mások szerint ezzel kizökkenti a csapatot, amelynek fontos a koncentráció. Visszatérve a meccsre: a két válogatott korábban összesen négy alkalommal találkozott egymással. A mieink mérlege pozitív, hiszen mind a négy találkozót a mieink nyerték meg. A legutolsót 2008-ban játszották, akkor idegenben 2-0-ra győzött a magyar válogatott Torghelle Sándor és Gera Zoltán találataival. Utóbbi két év után ismét magára öltheti a címeres mezt.

A Rangadó.hu megkeresésére a Szombathelyi Haladás csapatkapitánya, Halmosi Péter elmesélte, hogyan emlékszik vissza a hat évvel ezelőtti mérkőzésre.

– Nagyon rossz volt az idő. Fújt a szél és hideg is volt, persze ez nem meglepő a szigetországban. A pálya is meglehetősen mély volt, de jól sikerült alkalmazkodnunk ezekhez a körülményekhez. Baloldali védőt játszottam és úgy emlékszem, hogy azon a mérkőzésen sikerült beverekednem magamat az Erwin Koeman által irányított válogatott stabil kezdőcsapatába. Jól ment a játék nekem is és a csapatnak is, ezért megérdemelten nyertünk kett-nullra. Torghelle Sándor és Gera Zoltán szerezte azt a két találatot. Az északírek erőfutballt játszanak és sűrűn ívelik fel a labdát, ezért úgy gondolom, hogy az első gól megszerzésének most is különös fontossága lesz.

– Akkoriban mennyire számított kötelező sikernek a legyőzésük, és most mennyire tekinthető annak?
– Teljesen más egy tétmérkőzés, mint egy barátságos találkozó. Előbbinek a hangulata és a mentalitása is teljesen más, ezért nem is lehet összehasonlítani. Annak plusz erőt kell adnia, hogy hazai közönség előtt rendezik a találkozót.

– Hiányol valakit a mostani keretből?
– Úgy gondolom, hogy a szövetségi kapitánynak kell eldöntenie, hogy milyen felállásban küldi fel a pályára a csapatot, hiszen ha valami nem jól működik, akkor őt állítják fel a kispadról. Ha én lennék, a szövetségi kapitány akkor tudnám ezt kifejteni, de szerintem ezt nem nekem kell megmondanom. A magyar labdarúgásnak nagy szüksége van egy esetleges sikerre, hiszen külföldön ezzel a mércével mérnek. Szurkolok a csapatnak, és remélem, sikerül megnyerniük a mérkőzést.

– Szalai Ádám lemondta a válogatottságot. Mekkora veszteség a csapatnak?
– Úgy gondolom, a magyar labdarúgásnak szüksége van olyan játékosokra, akik külföldön, profi körülmények között szerepelnek.

Olvasói sztorik