NB I

Hrutka: Szalait és Husztit hiányolom a keretből

A Ferencváros egykori védője a harmadik hely környékére várja a magyar válogatottat a csoportban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Válogatottunk vasárnap Észak-Írország ellen játssza a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozatának első mérkőzését. A találkozónak a Fradi új stadionja, a Groupama Aréna ad otthont. Már megszokottak az optimista, bizakodó mondatok, illetve a fogadkozások, azonban némi bizalomra adhat okot, hogy megemelték a létszámot, tehát a csoportokból az első két helyezett automatikusan továbbjut, a harmadik pedig pótselejtezőt játszik. A magyar csapat az F-csoportban Görögországgal, Romániával, Finnországgal, a Feröer-szigetekkel és a már említett északírekkel mérkőzik a kijutásért.

Az északírek ellen jó a mérlegünk, hiszen a két válogatott története során négyszer találkozott egymással, és eddig százszázalékos mutatóval rendelkezünk. A Rangadó.hu megkeresésére Hrutka János, a Ferencváros korábbi 24-szeres válogatott védője elmondta, hogyan emlékszik vissza a 2000-es mérkőzésre, amelyen ő is pályára lépett.

– Úgy emlékszem, hogy akkor erőben, helyezésileg és mindenhogyan hasonló volt a két csapat. Egy csúszós, esős mérkőzésen idegenben léptünk pályára és egy-nullra nyertünk. Arra konkrétan emlékszem, hogy nem kellett izgulnunk a mérkőzésen, mert egy másodpercig sem forgott veszélyben a győzelmünk – mondta Hrutka János.

– Mennyire számított kötelező sikernek a legyőzésük, és most mennyire számít annak?
– Akkor abszolút nem számított kötelező sikernek. Mint már említettem, nem volt akkora különbség a két csapat között. A világranglista alapján a hatvan hely most tetemes távolságnak tűnik. A szakvezetők és a játékosok nyilatkozatait én is hallottam, hogy most képesek lehetünk kijutni.

– Hiányol valakit a mostani keretből?
– Nyilván hiányolok játékosokat a keretből. Ha nem a szívemre, hanem az eszemre hallgatok, akkor azt mondom, hogy nincs olyan helyzetben a magyar válogatott, hogy odaérjenek az első két hely valamelyikére. Én a harmadik hely környékére várom a csapatot, nagy lesz a harc a finnekkel a pozíció megszerzéséért. Komoly ellenfélnek tartom az északiakat, de ki is lett mondva, hogy a finn válogatott egy-két évvel előbbre tart, mint mi. Persze, ha ennél komolyabb eredményt sikerül elérni, az hatalmas előrelépés lenne a magyar futball számára, de a realitás nem ez. Saját tapasztalataim alapján nagy szükség van olyan játékosokra, akik rendszeresen játszanak külföldi klubjaikban. A külföldi bajnokságokban a tempó, a szint és a mentalitás is teljesen más. Vegyük alapul a magyar klubcsapatok tavalyi szerepléseit az európai kupákban. Az első fordulót sem élte túl egyik együttesünk sem, és idén sem sikerült sokáig eljutniuk. Hogy konkrét neveket is említsek, Szalait és Husztit hiányolom a keretből. Úgy gondolom, az ország nem engedheti meg magának, hogy ne próbáljanak meg minden lehetséges módot, amivel visszacsábíthatják őket a válogatottba. Jelenleg Szalai Ádám a legjobb formában lévő csatár az országban.

– Ön szerint legyőzik a magyarok az északíreket?
– Nem szeretek tippelgetni, de amit mondtak, az igaz. Ha versenyben akarunk maradni, akkor elengedhetetlen, hogy megnyerjük az északírek elleni mérkőzést.

Olvasói sztorik