NB I

José Gomes kissé begorombult

A székesfehérváriak előző vezetőedzője levélben ment neki az őt kritizáló Kovács Ferenc tiszteletbeli elnöknek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

José Gomes vezetésével a Videoton lemaradt a dobogóról és a nemzetközi kupáról is, ezek után az edző közös megegyezéssel, szerződését felbontva távozott a fehérváriak kispadjáról. A portugál tréner szangvinikus alkat, ezt meccs utáni sajtótájékoztatóin is láthattuk, a „three penalties!” és a „We will be champions!” felkiáltások a fehérvári legendárium részei lettek.

Gomes akkoriban leginkább a játékvezetőkre haragudott egy-egy vesztes meccs után, most viszont a Videoton tiszteletbeli elnökére, egykori edzőjére, Kovács Ferencre akadt ki. A mesteredző a Nemzeti Sport augusztus 26-i számában, a Vidi remek bajnoki rajtja kapcsán adott interjúban azt mondta, a tavalyi rossz szereplés elsősorban az előző edző hibája, aki béklyót kötött a játékosok lábára.

„Nem akarom én már bántani a volt edzőnket, legyen elég annyi, hogy nem idevaló ember volt. (…) A labdarúgók megérzik, ha olyan instruál, aki nem ismeri magas szinten a szakmát, egyébként is, a futballvilág talán ha egy olyan edzőzsenit ismer, aki nem volt számottevő futballista. Ő is portugál, szintén José, de a vezetékneve Mourinho” – mondta a többi között Kovács Ferenc.

José Gomeshez a jelek szerint eljutott a cikk, mert terjedelmes üzenetet postázotta sportnapilap szerkesztőségébe, amiben saját szerepén kívül Kovács Ferenc inkompetenciájáról is beszélt, a nyolcvanéves szaktekintély szerinte már elavult nézeteket képvisel, ráadásul trénerként sosem volt sikeres. Az alábbiakban részleteket olvashatnak Gomes leveléből:

„A klubnál töltött időm alatt fejlesztettem a játékosaim technikai és taktikai képzettségét, futballistáim fejlődtek játéktudásban egyénileg és csapatként is. (…) Egy tehetős klub bajnokká változtatásához a mentalitás megváltoztatása is kell. A változtatások elé állított akadályok rákként veszélyeztetik a magyar futballt. (…)

Kovács úr három évtizedig edzősködött, trófeát azonban sosem nyert. Egyet sem! Azt kívánom, Isten adjon neki továbbra is egészséget, erőt és energiát, akár ahhoz is, hogy a szavaiba továbbra is mérget csepegtessen. De eljött már az idő, hogy inkább a gyerekei és unokái társaságában élvezze a futballt. Élvezze ki az elismeréseit, az érmeit, és hagyja szabadon a magyar futballt. Ez már nem az a játék, amit ő ismert. A tudása elavult.”

A Videotonnál egyelőre nem reagáltak a portugál tréner szavaira. A magunk részéről annyit tennénk hozzá a történethez: Gomesnek abban még lehet igaza, hogy nélküle sem végez előrébb a csapat, bár az utód Joan Carrillo Milan vezetésével egyelőre szárnyalnak a játékosok (igaz, ez Gomes edzősége idején is így volt a bajnokság elején, amint azt szintén megemlíti levelében) – az viszont tárgyi tévedés, hogy Kovács Ferenc semmit nem nyert.

A mesteredző az egyetlen magyar futballszereplő, aki játékosként és edzőként is nemzetközi kupadöntőben szerepelt magyar csapattal. Trófeát pedig 1992-ben szerzett, amikor az Újpest edzőjeként megnyerte a Magyar Kupát.

És ugyebár volt egy másik kupadöntő is, most lesz harminc éve, a Videotonnal – azt ugyan nem nyerték meg, de elég kevés az esélye, hogy José Gomesnek sikerül, bár természetesen sok sikert kívánunk neki.

Olvasói sztorik