NB I

Feczesin: a fehérvári körülmények egészen olaszosak

A hosszú idő után hazatérő csatár négy év után szerzett ismét gólt magyar klub ellen a hétközi kupameccsen.

Kapcsolódó cikkek

Profi a mentalitása
Joan Carillo, a Videoton vezetőedzője nagyon örült Feczesin Róbert első fehérvári góljainak.
– Nincs könnyű dolga, hiszen később csatlakozott hozzánk, ráadásul közvetlenül a bajnoki rajt előtt. De egyre jobban utoléri magát, mert a mentalitása megfelel annak, amit én egy profi játékostól elvárok – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére Feczesinről a spanyol tréner.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A kérdésre, hogy a Testvériség FC elleni Magyar Kupa-mérkőzést megelőzően melyik itthoni csapatnak lőtt gólt utoljára, Feczesin Róbert hosszas töprengés után sem tudott fejből válaszolni. Utánanéztünk: az Újpest ellen történt, 2010. május 15-én. Akkor egy szezont Debrecenben töltött a csatár, előtte és utána Olaszországban játszott.

Három itáliai klubban fordult meg, mielőtt idén nyáron a Videotont választotta. Vissza kell illeszkednie a hazai közegbe, de a Rangadó.hu megkeresésére azt mondta, Székesfehérváron ez nem lesz nehéz.

– Nagyon jó csapatba kerültem, ahol ráadásul sok embert ismerek, ez a rész tehát könnyen megy. A taktikai beilleszkedéshez több idő kell, de szépen haladunk. Volt lemaradásom, mert egy ideje egyedül készültem otthon, de pótolom – kezdte Feczesin Róbert.

A hazatérésben a kinti körülmények romlásának is szerepe van – tette hozzá a legutóbbi szezonban Padovában játszó csatár.

– Úgy fogalmaznék, Olaszországból akartam mindenképpen eljönni. Nem azt mondom, hogy mindenből elegem lett, de hét év után már váltani akartam. Nem hinném, hogy vándormadárnak számítok, három klubban játszottam összesen odakint hét év alatt. Az első hat ebből jól sikerült. Olaszországra jó szívvel emlékszem, húsz évesen kerültem ki, futballistaként szinte ott nőttem fel.

Immáron érett, rutinos hazai játékosként az egyik legerősebb hazai keretben várnak rá kihívások. A körülményeken nem múlhat a siker – véli Feczesin.

– Még olasz mércével mérve is jó körülmények vannak Fehérváron, a Serie B-ben van jó néhány klub, ahol nem jobbak a lehetőségek, mint itt. A soknemzetiségű öltözőt sem nehéz megszoknom, Bresciában, ahol a legtöbb időt töltöttem, hat vagy hét különböző nemzetiségű válogatott játékos szerepelt. Még a nézőszámban sincs nagy változás, az olasz másodosztályban az utóbbi két-három évben eléggé visszaesett a látogatottság.

A körülmények tehát teljes egészében adottak, hogy Feczesin Róbert gond nélkül beilleszkedjen a hazai közegbe, kérdés, a Videoton hadrendjében milyen szerep jut neki.

– Természetesen szeretnék minél többet játszani, de tudom, hogy nem lesz könnyű dolgom. A csapat erős, az első három fordulóban kilenc pontot szerzett, a csatárok és a védők is tudnak gólt szerezni, az én feladatom most az, hogy minél többet dolgozzak és amikor lehetőséget kapok, jól teljesítsek. Az edzővel nem beszéltem külön erről, szerintem egy trénernek nem is az a dolga, hogy megmondja előre a játékosának, mennyit játszik majd. Nem tűztem ki magam elé konkrét célt a gólok számát illetően, teszem a dolgom, és amikor lehetőséget kapok, a maximumot szeretném nyújtani. A Videoton egyre inkább bizonyítja, hogy sok mindenre képes, ebben akarom én is segíteni a klubot – mondta végül Feczesin Róbert.

Olvasói sztorik