NB I

Immár tendencia: hazajönnek a légiósaink

Az elmúlt három szezonban negyven külföldön szereplő magyar játékos igazolt vissza az NB I-be.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyre több, korábban külföldön szereplő játékos tér vissza a magyar bajnokságba. Többen közülük a levezetés miatt választják az NB I-et, ám nem egy labdarúgó huszonéves korában dönt úgy, hogy felhagyva a légióskodással idehaza folytatja pályafutását.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában összegyűjtöttük az elmúlt három évben hazaigazoló élvonalbeli labdarúgókat.

Egy évtized után tértek haza

Tavaly nyáron Buzsáky Ákossal, idén pedig Gera Zoltánnal erősített a Ferencváros; előbbi játékos 11 évnyi portugáliai, valamint angliai légióskodás után tért haza, míg Gera tíz évet húzott le az angol bajnokságban a West Bromwich Albion, illetve a Fulham csapatainál.

Az MTK-s Vass Ádám kilenc és fél szezon (Stoke City, Brescia, CFR Cluj, KV Oostende) után igazolt haza az előző szezon közepén. A Győrbe szerződő Priskin Tamás nyolc évnyi angol, orosz, osztrák és izraeli kaland után választotta idén nyáron újra a magyar élvonalat. Szintén nyolc esztendőt töltött el az olasz bajnokságban – főként az alacsonyabb osztályokban – Tamási Zsolt, aki a pénteken induló NB I-ben már a Paksot erősíti.

Hét év idegenben

Juhász Roland hét évig alapembernek számított a belga Anderlechtnél, ám az utolsó hónapokban már nem számolt vele a szakvezetés, így tavaly februárban a Videotonhoz szerződött. Hét év után lépett újra pályára a magyar bajnokságban a Németországból visszatérő, korábban a többi között az angol élvonalbeli Crystal Palace-nál is megforduló Torghelle Sándor 2011 nyarán, és szintén hét szezonnyi külföldön eltöltött idő után játszhat a magyar mezőnyben a Fradi új szerzeménye, a német Hamburgot és VfL Osnabrücköt is megjárt Nagy Dániel.

A legutóbbi szezont Felcsúton töltő Tóth II Balázs 2011 őszén került vissza a Videotonhoz, miután lehúzott hat évet a török, a holland, valamint a belga bajnokságban. Az angol Newcastle United felfedezettje volt a ZTE-ből induló Kádár Tamás, aki öt és fél évnyi légióskodása alatt még a Huddersfieldben, valamint a holland Roda JC csapatában is megmutathatta tudását, mielőtt 2013 elején hazaigazolt Diósgyőrbe. A 22 éves Stieber András négy szezont húzott le az angol utánpótlásban, idén nyártól azonban már Győrben pallérozódhat.

Pogacsics Krisztián (Győr), Rudolf Gergely (Győr), Kurucz Péter (FTC), Laczkó Zsolt (FTC) és Waltner Róbert (Lombard Pápa) három szezonnyi kitérő után tértek vissza az NB I-be az elmúlt években.

Rajtuk kívül további 24 játékos járta meg rövidebb-hosszabb időre a külföldi ligákat a mostani OTP Bank Liga mezőnyéből.

Még jöhetnek légiósok

A 2005 óta légióskodó Vadócz Krisztiánt az elmúlt szezonban sokat mellőzte csapata, a dán Odense, nem véletlen, hogy legutóbb a Bp. Honvéd csapatában lépett pályára felkészülési mérkőzésen. Könnyen lehet, hogy ő is idehaza folytatja, csakúgy, mint a legutóbb Újpesten tréningező, németországi kitérő után hazatérő Szenes Bence.

Feczesin Róbert korábbi klubja, az olasz Padova megszűnt, és bár vannak külföldi ajánlatai, nem kizárt, hogy valamelyik magyar élcsapatban köt ki, csakúgy, mint a holland Rodától elküldött Németh Krisztián. Koman Vladimir is csapat nélkül tölti a nyarat, ám a válogatott játékos leszögezte, továbbra is külföldön képzeli el pályafutását – iránta a görög Panathinaikosz érdeklődik. Hajnal Tamásnak élő szerződése van a német Ingolstadtnál, azonban a klub elöljárói kijelentették, megfelelő ajánlat esetén távozhat, őt már többször szóba hozták a Ferencvárossal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik