NB I

Az új stadion miatt kezdődtek kitelepítések Diósgyőrben?

Hamarosan elkezdik építeni az DVTK új arénáját, amelynek parkolóját a jelenlegi nyomornegyed helyére tervezték.

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek?

Kitelepítés, de a legenyhébb megfogalmazás szerint is kilakoltatás vette kezdetét Diósgyőrben, amit az MTI jótékony megfogalmazás szerint konzekvensen kiköltöztetésnek nevez…

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden megkezdődtek a kilakoltatások a miskolci (diósgyőri) számozott utcákban, elsőként egy mozgáskorlátozott nénit és egy kisgyermekes családot tettek az utcára. A városvezetés ezt a területet akarja felszámolni, hogy helyet csináljon a közeli DVTK-stadion parkolójának – értesült a Roma Sajtóközpont.

Az egyik kilakoltatott, Szamkó Józsefné éppen a tanfolyamon volt, amikor a szomszédok értesítették, hogy a városi ingatlankezelő emberei ürítik a lakást. A nyolc hónapos kisgyereket nevelő asszony sokkot kapott, hiszen állítása szerint semmilyen értesítést nem kapott a kilakoltatásról.

Az asszony szerint a lakbérrel és a közüzemi számlákkal sincs elmaradásban. Igaz ugyan, hogy korábban egy kétszázezer forintos lakbérhátralék miatt felmondták a bérleti szerződésüket, de a tartozást már egy éve kifizették. A városi ingatlankezelőnél pedig rendre azt mondták nekik, hogy ne aggódjanak, visszakapják a bérleti jogot. Ehhez képest kedden olyan papírt mutattak az ingatlankezelő emberei, amin állítólag Szamkóné aláírása szerepel, hogy tudomásul veszi a kilakoltatást. „Én semmilyen papírt nem írtam alá” – állítja az asszony.

A miskolci városvezetés májusban szavazta meg a helyi Fidesz-KDNP frakció előterjesztését, mely szerint a közbiztonság javítása, és a lakosok szociális helyzetének javítása érdekében felszámolnának több „gettót és nyomortelepet” a városban, köztük a számozott utcákat is.

Egy a közelmúltban lezajlott, értékelés alatt álló szociológiai felmérés alapján az itt élők több mint kilencven százaléka miskolci születésű, a többiek zöme pedig évtizedek óta a városban lakik.

Kiss János, a miskolci közgyűlés fideszes frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a két ingatlanból nem azért kellett kiköltözniük a bérlőknek, mert a közeli diósgyőri stadion fejlesztésének útjában álltak a házak, hanem azért, mert a környékről érkező közbiztonsági panaszok szerint itt van a bűnözés melegágya, és a Fidesz-KDNP-frakció nem partner abban, hogy a gettókultúra tovább virágozzon Miskolcon.

Olvasói sztorik